Bazsalygás lett az egyetlen eredménye Brüsszel nagy GCC-találkozójának
Uniós források

Bazsalygás lett az egyetlen eredménye Brüsszel nagy GCC-találkozójának

Portfolio
Az Európai Unió és a Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) első csúcstalálkozóját Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szervezte meg azzal a céllal, hogy erősítse a két régió közötti együttműködést. Bár EU-s tisztviselők nagy előrelépésről és pozitív légkörről beszéltek, a kézzelfogható eredmények láthatatlanok maradtak, és a találkozó inkább szimbolikus jelentőségű volt – írja a Politico.

A csúcstalálkozó egyik legnagyobb eredménye Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd (MBS), Szaúd-Arábia tényleges uralkodójának jelenléte volt, aki Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével együtt szerepelt a családi fotón. Ez különösen fontos volt MBS számára, mivel az utóbbi években megpróbálta javítani nemzetközi megítélését a 2018-as újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása után.

A csúcson több fontos téma is napirendre került, de érdemi előrelépés nélkül.

A közös nyilatkozatban a felek ragaszkodtak az ENSZ retorikájához az ukrajnai háború kapcsán, de nem tettek konkrét lépéseket Oroszország szankcióinak kijátszása ellen, amelyet a Perzsa-öböl menti országok elleneztek. Emellett a katariak és kuvaitiak vízummentességi kérelme is elakadt, ami továbbra is a Qatargate-botrány miatt akad a brüsszeli Parlamentben.

A tárgyalásokon nem esett szó a Hamászról, amelyhez Katar szoros kapcsolatokat ápol. Bár a felek felszólítottak a kétállami megoldásra Izrael és Palesztina között, valamint a tűzszünetekre Gázában és Libanonban, konkrét előrelépés nem történt.

Katar miniszterelnöke, Sejk Mohammed bin Abdulrahman al-Száni elismerte, hogy az Izrael és a Hamász közötti tűzszüneti tárgyalások hetek óta megrekedtek.

Egy másik esemény során Szaúd-Arábia arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy függessze fel a fegyvereladásokat Izraelnek, hacsak nem növelik jelentősen a Gázába irányuló humanitárius segítségnyújtást.

Címlapkép forrása: EU

KonyhaKontrolling

Tényleg a hozam tesz gazdaggá?

Nagyon szeretem a Facebook hirdetéseit, mert minden nap más titkot tudhatok meg a gazdaggá válásra. A mai bejegyzésben két posztot hoztam, ami felkeltette az érdeklődésem. A héten a videó csak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kovács Zoltán rekontir