Plusz pénzzel próbálják csitítani a francia gazdákat a nagy kereskedelmi megállapodás miatt
Uniós források

Plusz pénzzel próbálják csitítani a francia gazdákat a nagy kereskedelmi megállapodás miatt

Portfolio
Az Európai Unió új kompenzációs alapot tervez létrehozni a mezőgazdasági termelők számára, hogy enyhítse az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás esetleges negatív hatásait. A készpénzalap célja, hogy leküzdje a megállapodással szembeni francia ellenállást, és elősegítse a mérföldkőnek számító egyezmény véglegesítését a közelgő G20-csúcstalálkozón - tudta meg a Politico.

Az Európai Bizottság által tervezett új költségvetési alap létrehozása a négy dél-amerikai országot magában foglaló Mercosur-blokkal kötendő kereskedelmi megállapodás körüli viták enyhítését célozza. A tervről négy tisztviselő is beszámolt, akik névtelenséget kértek az ügy érzékenysége miatt.

A kompenzációs alap ötletét máris üdvözölte Franciaország, amely a megállapodás legnagyobb ellenzője az EU-n belül.

A francia aggodalmak középpontjában az áll, hogy a dél-amerikai import - különösen a marhahús - elárasztja az európai piacokat, ami hátrányosan érinti a hazai gazdálkodókat.

Ez egy érdekes lehetőség, amelyet Franciaország feltétlenül keresni fog, ha létrejön az alku

- nyilatkozta egy francia diplomata, megerősítve, hogy a Bizottság dolgozik egy ilyen készpénzes rendszeren.

A Mercosur-megállapodás jelentősége abban rejlik, hogy megnyitná Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay és Bolívia piacait az európai exportőrök előtt. Ez különösen fontos lehet a Kínával szembeni növekvő kereskedelmi feszültségek idején, és összesen mintegy 800 millió ember részesülhetne a szabadabb kereskedelem előnyeiből mindkét kontinensen.

Bár Franciaországnak valószínűleg nincs elég hatalma ahhoz, hogy egyedül megakadályozza a megállapodást, brüsszeli és berlini tisztviselők hangsúlyozzák, hogy

el akarják kerülni az EU második legnagyobb gazdaságának akarata ellenére történő kényszerítését, ami felerősíthetné az euroszkepticizmust.

A tervezett kompenzációs alap más szkeptikus uniós országok, például Írország vagy Ausztria aggodalmait is eloszlathatná. Az ötletnek van előzménye: az EU 2021-ben 5,4 milliárd eurós Brexit-kiigazítási tartalékot hozott létre az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének esetleges negatív hatásainak enyhítésére.

Az alap létrehozásának módja még kérdéses. Az EU létrehozhatná a meglévő költségvetése keretében, bár ez kihívást jelenthet a jelenlegi költségvetési megállapodás újbóli megnyitásának alacsony támogatottsága miatt. Egyszerűbb megoldás lenne, ha az alapot a 2028-tól kezdődő új, többéves uniós költségvetésben hoznák létre.

Nem egyértelmű azonban, hogy az alapra végül szükség lesz-e, mivel a jelenlegi megállapodástervezet már tartalmaz intézkedéseket a mezőgazdasági termelők aggodalmainak kezelésére, például a marhahúsimportra vonatkozó kvóták megállapításával. Az alap létrehozása inkább a megállapodással kapcsolatos aggodalmak csillapítását szolgálhatná, hasonlóan a 2021-es Brexit-kiigazítási tartalékhoz, amelyet végül kevesen vettek igénybe.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
brusszel europai unio