Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt
Uniós források

Orbán Viktor ébresztőt fújna Európának, von der Leyen kőkeményen kritizálta a magyar kormányt

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar EU-elnökség programbeszédében a versenyképesség növelését, a szabályozások egyszerűsítését és a tagállamok közötti együttműködés erősítését hangsúlyozta az Európai Parlament előtt. Kijelentette, hogy a magyar elnökség novemberben új versenyképességi paktumot mutat be, és kiemelte, hogy az EU ipari kapacitásainak megtartása, a magas energiaárak kezelése és a zöld átállás megalapozása kulcsfontosságú. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök a schengeni rendszer összeomlásától óvott, és az unió határain kívül kialakítandó menekültügyi hotspotokat javasolta. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke erősen kritizálta a magyar miniszterelnök kijelentéseit és a kormány intézkedéseit, álszentséggel vádolva a kabinetet.
Megosztás

EP-képviselők: Ukrajna és Moldova csatlakozása is fontos

Andrzej Halicki(EPP) üdvözölte, hogy az EU-bővítés a kormány elnökségi prioritásai között szerepel. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy biztonságosabb kontinens csak a nagyobb Európán keresztül érhető el, amely figyelembe veszi a moldovai és ukrán állampolgárok érdekeit is, nem csupán Szerbia csatlakozási aspirációira kell fókuszálni.

Geadis Geadi (ECR) szerint Magyarország elnöksége azt a célt tűzte ki, hogy Európa ismét naggyá váljon, és globális játékossá váljon, amit támogat a frakciója. Geadi a Rubik-kocka analógiáját használta, amely, mint bonyolult találmány, amely mindig kirakható, és Európa is egy ilyen zavaros helyzetben van most. Kiemelte, hogy bár minden nemzetnek megvannak a saját prioritásai, hidakat kell építeni az együttműködés érdekében, szerinte Magyarország a megoldás felé vezető híd lehet. Végül megjegyezte, hogy a megosztott vélemények Európában erősebbé tehetik a közösséget, de a megosztott szellem gyengítheti azt, és megemlítette Orbán Viktor politikáját a mezőgazdaság és a családok védelme terén, kifejezve, hogy bár nem akarja túlzottan bírálni, láthatók a problémák.

Megosztás

Kevés szó esik az EU-elnökségről

Az Európai Parlamentben a plenáris vita bár elvileg a magyar uniós elnökségről kelljen szóljon, sokkal többször általános politikai beszédek hangzanak el, kevésbé kerülnek fókuszba a gazdasági kérdések, például a versenyképesség. A kevés kivétel egyike volt a svéd Tobiás Tomé (EPP) képviselő, aki beszédében a magyar kormány elnökségi prioritásairól beszélt az Európai Parlamentben. Kiemelte, hogy a Tanács elnöksége nagy felelősséggel jár, és üdvözölte a magyar vezetés által javasolt európai védelmi politika megerősítését, valamint a külső határellenőrzés visszaállítását. Azonban kritizálta, hogy a magyar kormány a Nemzeti kártya tartózkodási engedélyeket elérhetővé tette az orosz állampolgároknak is, amely szerinte nem segíti az EU biztonságát. Valamint felrótta, hogy a nyáron Vlagyimir Putyinhoz látogatott az elnökség alatt.

Carlo Fidanza (Európai Konzervatívok és Reformerek) beszédében a soros magyar elnökség programját elemezte. Fidanza kifejtette, hogy míg bizonyos prioritásokban egyetértenek a magyar elnökséggel, az Oroszország és Ukrajna helyzetét illetően nem feltétlenül, de a demográfiai, versenyképességi témákban igen.

Emlékeztetett, hogy 13 évvel ezelőtt Magyarország első soros elnöksége alatt a "Strong Europe" mottót választották, de sajnálattal tapasztalta, hogy Európa nem erősebbé, hanem gyengébbé vált. Végül Fidanza reményét fejezte ki, hogy a magyar elnökség második részében valódi előrelépés történik, és hogy Európa megerősíti határait is.

Megosztás

Magyar Péter: elhanyagolták a magyar vidéket

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a kormány gazdaság- és demográfiai politikáját bírálta. Jelezte, hogy egyet ért a határok védelmével, a migrációval szembeni szigorú fellépést, de kiemelte, hogy súlyos népesedési problémák vannak Magyarországon. Szerinte 2008 óta a családi pótlék csupán 30 euróra, míg a minimálnyugdíj 70 euróra emelkedett, és több mint egymillió magyar dolgozik külföldön, míg sok gyermek nyugati városokban születik.

Magyar Péter hangsúlyozta, hogy a kormánynak a hazatérők hazacsábításán kellene dolgoznia, ahelyett, hogy ázsiai vendégmunkások érkezését támogatná. Szerinte a demográfiai problémákban szerepe van a vidéki területek elhanyagoltságának, a vasúti és postai szolgáltatások leépítésének, valamint úgy véli, hogy leépül az egészségügy is.

Megosztás

A kormányfő megvédte a magyar gazdaság eredményeit

Az EP-frakcióktól érkező bírálatokra reagálva elmondta, hogy szerinte a magyar gazdaság az uniós átlag kétszeresével nő, így nem lehet leírni az eredményeit. Az adórendszert is megvédte, azt állítva, hogy a 15 százalékos szja-szint az egyik legalacsonyabb, így alaptalan bírálat, hogy magasak lennének a magyar adók.

Megosztás

Orbán Viktor: új Ukrajna-stratégia kell

Orbán Viktor beszédében a béke mellett érvelt, és kritizálta az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikáját. Szerinte a jelenlegi stratégia nem vezet megoldáshoz a harctéren, ezért a békére kellene törekedni.

„Ki kell mondani, hogy vesztésre állunk” – mondta a miniszterelnök, aki szerint új utat kell keresni, tűzszünetet kell elérni.

Emellett bírálta Ursula von der Leyen korábbi kritikáját az embercsempészek szabadon engedésével kapcsolatban, mondván, hogy Magyarország megszabadította Európát több ezer embercsempésztől. Elmondta, hogy azokat letartóztatták, valamint folyamatosan védik a határokat, amelyet továbbra is fontos ügynek tart, amelyben erősebb fellépés kell az EU-ban.

Megosztás

Hayer: vonják meg Magyarország szavazati jogát!

Valerie Hayer, a Renew frakció képviselője, beszédében élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnök politikáját. Kérdőre vonta Orbánt, hogy „mi lett azzal az emberrel, aki korábban a szabadságért harcolt, de ma olyan intézkedéseket vezet be, amelyek ellentétesek ezekkel az értékekkel?”

A nők jogainak korlátozását, a független igazságszolgáltatás elleni támadásokat, valamint a szólásszabadság elnyomását, valamint a korrupciót is felrótta, amelyek szerinte jellemzik a magyar kormány munkáját.

Hayer szerint a magyar gazdaság az uniós pénzek elköltésétől függ, „miközben az infláció és az elvándorlás egyre nagyobb gond Magyarországon”. Bírálta Orbán közeledését Oroszország és Kína felé, valamint az ukrajnai támogatások blokkolását. Véleménye szerint Magyarország elveszítette hitét Európában, de továbbra is az EU pénzügyi támogatását keresi. Végül felszólította az Európai Tanácsot, hogy vonja meg Magyarország szavazati jogát, és hangsúlyozta, hogy az EU mindig támogatni fogja a magyarok szabadságjogait.

Megosztás

Poccacini: külső ellenségek veszélyeztetik a szabadságot

Nicola Proccacini, a Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció képviselője, felszólalásában egyetértett Orbán Viktor programjának több elemével, különösen a demográfiai problémák kezelésével. Hangsúlyozta, hogy a népességcsökkenést nem bevándorlással kell orvosolni, hanem a családok támogatásával. Fontosnak tartotta az együttműködést a származási és tranzitországokkal a migrációs kérdések megoldása érdekében.

Proccacini kritizálta az Európai Unió zöld átállási programját, rámutatva a versenyképesség csökkenésére és a gazdasági források szűkülésére. Kiemelte, hogy az EU függősége bizonyos rezsimektől, mint például Kínától, problémát jelent. Ezen felül elítélte a „cancel culture” és a progresszív mozgalmak által generált belső feszültségeket,

De kritizálta a magyar kormányt amiatt, hogy Kína, Oroszország, Irán és Észak-Korea közötti szövetség ellen nem lép fel, amelyet a nyugati értékek elleni külső fenyegetésnek nevezett. Hangsúlyozta, hogy ezek az ellenségek veszélyeztetik a szabadságot, igazságosságot és demokráciát, amelyek az európai és magyarok alapértékei is.

Megosztás

Gál Kinga: számíthat Orbán Viktor a patriótákra

Gál Kinga beszédében üdvözölte Orbán Viktort az Európai Parlamentben a Patrióták Európáért frakció nevében, hangsúlyozva, hogy a párt létrejötte a választók által megfogalmazott igényből fakadt, mely szerint változásra van szükség Európában.

Gál szerint Európa jelenlegi helyzete rosszabb, mint évtizedek óta bármikor, és a Bizottság elnöke kampányol egy kormány ellen ahelyett, hogy az európai béke és jólét védelméről beszélne.

Üdvözölte a budapesti versenyképességi paktumot és a schengeni csúcstalálkozó javaslatát, amelyek szerinte ellensúlyt képeznének a brüsszeli hibás döntésekkel szemben. Gál hangsúlyozta, hogy támogatást érdemelnek azok az erőfeszítések, amelyek a külső határok védelmét és Ukrajna békéjének előmozdítását célozzák, és visszautasította Magyarország elleni támadásokat.

Megosztás

Iratxe García Pérez: milyen békéről lehet Putyinnal beszélni?

Üdvözöljük az európai demokrácia házában, ahol szabadon védjük az európai projektet, illetve az elképzeléseinket – kezdte beszédét Iratxe García Pérez, a Szocialisták és Demokraták párt frakcióvezetője.

A felszólalásában kritizálta Orbán Viktort és kormányzását, amiért az európai értékek helyett álpatriotizmusra és szélsőjobboldali nézetekre épít. Perez szerint Orbán kirekeszti azokat, akik nem értenek vele egyet, és támadja a demokrácia, a sokféleség és az emberi jogok alapelveit.

Bírálta a magyar kormányt, mivel szerinte a nők és az LMBTQ közösségek jogait több törvénnyel is megsértették, valamint az oligarchák támogatásával vádolta a kormányfőt, amelyhez európai finanszírozásokat használnak fel. Orbán Putyinnal való kapcsolatát is elítélte.

„Milyen békéről lehet Putyinnal beszélni?” – tette fel a kérdést, sorolva z orosz elnök háborús bűneit.

A felszólaló szerint Magyarországon nincs sajtószabadság, bírói függetlenség, és a gazdasági problémák, például az infláció, a magyar emberekre hárulnak, miközben Orbán másokat hibáztat.

Megosztás

Manfred Weber is kritikus

Az Európai Néppárt elnöke is kritikával illette Orbán Viktort, felróva hogy beszédében nem beszélt Ukrajna támogatásáról.

Bírálta a magyar kormányfőt a nyári, moszkvai Vlagyimir Putyin orosz elnöknél tett látogatása miatt. Manfred Weber szerint a magyar kormány az agresszorral kollaborál.

Kritizálta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, mondván, hogy nem nyerte meg a választásokat, és a Fidesz képviselete kisebb lett az Európai Parlamentben. Hangsúlyozta, hogy szerinte az Európa-párti és demokratikus vezetők egységben kívánnak fellépni, ellentétben Putyinnal és az autokratákkal. Végül a magyar valóságot, különösen a korrupciót és az oktatási rendszer problémáit bírálta, és azt állította, hogy „Magyarország ennél többet érdemelne az Európai Unióban.”

Megosztás

A magyarok jó okok a kiállásra

A magyar tízmillió jó ok arra, hogy közösen építsük, formáljuk jövőnket. Köszönöm és éljen Európa!

– zárta beszédét von der Leyen.

Megosztás

Álszentséggel vádolja a magyar kormányt a migrációs kérdésben

Von der Leyen azt is felrótta, hogy ugyan a magyar kormány arról beszél, hogy szigorúbb határellenőrzésekre van szükség, de tavaly embercsempészeket engednek el a belső határokon. Bírálta a kormányt azért is, mert kiterjesztette az orosz állampolgárokra a tartózkodási engedélyeket, ahogy kínai rendőröket hív Magyarországra járőrözni.

„Hogyan lehetséges, hogy a magyar kormány orosz állampolgárokat hív meg az Európai Unióba biztonsági jelentés nélkül? Ez az új magyar vízumrendszert nemcsak Magyarország, hanem az egész unió számára biztonsági kockázattá teszi” – jelentette ki a politikus.

Ez nem Európa szuverenitásának védelme ez kiskapu a külső beavatkozás előtt tágra nyitva

– fogalmazott az Európai Bizottság elnöke a magyar intézkedéseket bírálva.

Ursula von der Leyen szerint szükséges a Frontex megerősítése, valamint a tagállamok közötti fokozottabb biztonsági együttműködés.

Megosztás

Felkérdezte a kormányt az orosz energiahordozók miatt

Ursula von der Leyen ezek után bírálta a magyar kormányt, hogy még mindig nem tesz elégséges diverzifikációs lépéseket és nem vált le a piszkos, orosz fosszilis energiahordozókról. Emlékeztetett, hogy 2022 márciusában, Versailles-ban a tagállamok megállapodtak, hogy növelik a zöld, megújuló termelők arányát, amelyet minden EU-ország teljesített, csak Magyarország nem.

Megosztás

Beleállt von der Leyen a magyar gazdaságpolitikába

Az Európai Bizottság elnöke szerint a magyar kormány egyre távolabb sodródik az egységes belsőpiactól, külföldi cégeket zaklatnak, exportkorlátozásokat vezetnek be. Bírálta Magyarországot, amiatt hogy egyre kevésbé megbízható partner, amit von der Leyen szerint az is mutat, hogy az ország gazdaságát már a régió többi országa is megelőzte a legtöbb mutatóban.

Megosztás

A tőkepiaci unió szükséges

A versenyképességi kihívásokról szólva elmondta, hogy készülnek a szabályozási terhek csökkentésére, valamint megerősíti a belsőpiacot. Ennek egyik legfontosabb eleme a tőkepiaci unió létrehozása szerint lesz.

Megosztás

Ukrajnára a harmadik háborús tele vár

Von der Leyen felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna ügye továbbra is fontos Európának. A háború sújtotta ország a harmadik olyan télnek fut neki, amely előtt Oroszország az energiainfrastruktúrát támadta meg.

Az Európai Bizottság elnöke felrótta, hogy még mindig vannak olyanok, akik Ukrajnát kárhoztatják a háborúért, és nem a támadót. Majd utalt arra, hogy sem a magyarokat, cseheket, szlovákokat és litvánokat nem hibáztatták a forradalmaik miatt.

Nincs olyan nyelv, ahol a megszállás a szuverenitás szinonimája lenne

– mondta Ursula von der Leyen, akinek kijelentését nagy taps fogadta.

Az EB-elnök azt is kijelentette, hogy az EU folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását, így a befagyasztott orosz eszközökből is segítik Kijevet.

Megosztás

Ursula Von der Leyen veszi át a szót

Beszédét azzal kezdte, hogy emlékeztessen a pusztító árvizekre, amelyek miatt három héttel később tartják meg az elnökség programbeszédét. Felhívta a figyelmet, hogy az ilyen szélsőséges időjárási események a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá válhatnak. Az EU pedig minden módon segítséget nyújt a katasztrófa által érintett tagállamoknak.

Megosztás

Az EU jövőjéről is beszélt

Nem azért vagyunk tagjai az Európai Uniónak, mert olyan, amilyen, hanem azért, amilyen lehetne

– jelentette ki Orbán Viktor, aki hangsúlyozta, hogy addig marad Magyarország az EU-ban, amíg egy fikarcnyi esélyt is lát arra, hogy az EU-t jobbá tegyék.

Megosztás

A kohéziós politika jövője is kulcskérdés

A miniszterelnök elmondta, hogy az EU lakosságának negyede még mindig olyan térségben él, ahol nem éri el a fejlettség az uniós szint 75 százalékát. Így úgy látja, hogy fókuszáltabb kohéziós politika kell, amely nem jótékonyságnak, hanem a versenyképességet javító programokat támogat.

Megosztás

Fontos az EU-bővítés

Úgy látja, hogy a nyugat-balkáni országoknak 20 éve tettek ígéretet egy európai perspektívára, és fontosnak tartja, hogy az érintett államok belépési folyamatát léptessék új fázisba a következő csúcstalálkozón novemberben.

Orbán Viktor ismét kiemelte, hogy nem lehet sikeres a balkáni bővítés Szerbia csatlakozása nélkül.

Megosztás

Szükséges a védelmi ipar megerősítése

Magyarországot hozta fel példának a miniszterelnök, ahol szerinte a védelmi ipar egyre erősebb gazdasági szereplő. Valamint a hadikiadásokat is növelni tudta, így azt mondta: „ha Magyarországnak sikerült, másoknak is fog.”

Megosztás

Schengen Summitok kellenek

A miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány Schengen Summitok megtartását javasolja, ahol a tagállamok rendszeresen egyeztethetnek a határellenőrzésekről. Szerinte a szabad mozgás válságba került az EU-ban, és az Eurogroup rendszeréhez hasonló intézményesített egyeztetéseket sürget.

Az év végéig történjen meg Bulgária és Románia schengeni csatlakozása

– jelentette ki Orbán Viktor.

Megosztás

Migrációs hotspotok kellenek

A miniszterelnök a migráció témájával kapcsolatban azt mondta, hogy az unió határainak védelmét meg kell erősíteni, ehhez pedig kulcsfontosságúnak tartja, hogy az EU határain kívül folytassák le a menekültügyi eljárásokat külső hotspotokon.

Megosztás

Versenyképességi paktumot ígért

A miniszterelnök ismét kijelentette, hogy a magyar elnökség november 8-án egy új versenyképességi paktumot mutat majd be.

Megosztás

Nehezebb visszahozni, mint megtartani az ipari kapacitásokat

Nem akarom önöket azzal áltatni, hogy van könnyű megoldás

– mondta a miniszterelnök, aki szerint nehezebb visszahozni, mint megtartani az ipari kapacitásokat.

Orbán Viktor szerint az azonnal megtehető lépések közé tartozik a szabályozás egyszerűsítése, a tagállamok várják a tagállamok a kidolgozott zöldpolitikát, valamint úgy látja, hogy kereskedelmi blokkosodás helyett a lehetőségek szélesítésére van szükség.

Arról is beszélt, hogy az európai akkumulátoripar sikere egy jó példa lehet a jövőre: „az akkumulátor technológiára fordított közfinanszírozás az elmúlt évtizedben átlagosan 18 százalékkal nőtt, és ez kulcsfontosságú volt Európa pozíciójának megerősítésében. Ma már Európa, Japán és Dél Korea mögött harmadik helyen áll a tárolási technológiákra vonatkozó szabadalmi bejelentések terén.”

Megosztás

Miért van szakadék az EU és a riválisok között?

Orbán Viktor szerint a versenyképességi lemaradás egyik oka a digitalizáció elmaradása, valamint hogy az EU-ban levő vállalatok keveset költöttek kutatás-fejlesztésre.

Úgy látja, a migráció sem képes kiegyensúlyozni a romló demográfiai mutatókat.

Megosztás

Mit javasol Magyarország az EU-nak?

Magyarország az unió változásának katalizátora akar lenni. A magyar elnökség problémákat vet fel, javaslatokat tesz. Első helyre soroljuk a versenyképesség ügyét: mindenben osztom Draghi és Letta elnökök jelentéseit – mondta el beszédében Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy a világkereskedelemben csökken az EU szerepe, túl magasak az energiaárak a kontinensen, mint a versenytársaknál. Utóbbi szerinte az orosz energiáról való leválás miatt alakult így, ami azt is eredményezte, hogy rengeteg forrást kellett az energetikába irányítani.

Úgy látja, hogy a magas energiaárak miatt nem vonzó befektetési célpont az EU. Szerinte a zöldátmenet önmagában nem jelent megoldást erre a problémára.

„Minden elemzés szerint 2030-ig nem csökken jelentősen azoknak az üzemóráknak a száma, amikor a fosszilis termelők határozzák meg az árakat” – jelentette ki.

Úgy látja, hogy a dekarbonizáció európai munkahelyek elvesztéséhez vezet. Az egyik legkirívóbbnak az autóipar helyzetét tartja: „úgy alkalmazunk klímapolitikát, hogy nincs iparpolitikánk”. Problémának azt tartja, hogy nem lett kidolgozva ellátási lánc a zöldátálláshoz.

Megosztás

A jogalkotási folyamat halad

Jelenleg csak 2 dossziéról folytatunk trialógus tárgyalásokat, de van még 41 konzultációra váró ügy, amellyel együtt akarunk működni az Európai Parlamenttel – jelentette ki Orbán Viktor.

Elmondta, hogy tisztességes közvetítőként akar eljárni a magyar kormány, de szerinte az elnökség nem csupán ügyintézés: „a magyar elnökségnek politikai feladata is van”.

Megosztás

Nehezebb helyzetben vagyunk

Az unió helyzete sokkal nehezebb, mint volt 2011-ben, vagy talán volt valaha. Mit látunk most? Háború van Ukrajnában, konfliktus dúl a Közel-Keleten és mindegyik eszkalációval fenyeget – mondta a miniszterelnök.

Aki szerint a migrációs nyomás is egyre nagyobb, amely a schengeni rendszer szétesésével fenyeget. Miközben az Európai Unió versenyképessége romlik, idézte Emmanuel Macron francia elnököt, aki szerint „meghalhat” az államszövetség, kiszorulhat a piacairól.

Megosztás

Ébresztőt akar fújni

„Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak, Draghi és Macron elnökurak után” – kezdte beszédét a miniszterelnök, aki szerint számos kihívással küzd az Európai Unió.

Emlékeztetett, hogy másodjára tölti be az unió soros elnökségét, és megtiszteltetésnek tartja, hogy a képviselőknek beszélhet a magyar elnökség programjáról. Kitért rá, hogy 2011-ben is válságokkal küzdöttek: a fukusimai katasztrófa és az euróövezeti válság következményei voltak akkor napirenden.

Megosztás

Elindult a plenáris

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke vezeti fel a magyar EU-elnökség programbeszédét. A politikus elmondta, hogy az uniós versenyképesség az egyik fő prioritása a magyar kormány vezette félévnek, valamint fontos téma marad Ukrajna ügye is. Egy stabilabb, jóléti unióval kapcsolatos víziót vár Orbán Viktor beszédétől.

Megosztás

Hamarosan megszólal Orbán Viktor az Európai Parlamentben

Orbán Viktor szerdán tartja meg az EU-elnökség programnyitó beszédét, amelyet eredetileg szeptember közepén mondott volna el az Európai Parlamentben, de akkor a dunai árvízhelyzet miatt halasztást kért. Hagyományosan a rotációt vezető tagállamok kormányfői száraz, szakmai témákról szoktak beszélni az EP-képviselőknek, de a Magyarország körüli viták miatt, valamint a kormány nyári békemissziói miatt ismét indulatosabb lehet a plenáris.

A miniszterelnök keddi strasbourgi sajtótájékoztatóján, hangsúlyozta, hogy a jelenlegi geopolitikai és gazdasági helyzet sokkal súlyosabb, mint a 2011-es magyar elnökség idején. Kiemelte a háborút Ukrajnában, valamint a Közel-Keleten és Afrikában zajló konfliktusokat, melyek Európát is érintik. Az elnökség egyik kulcscélja az európai versenyképesség növelése, amelynek egyik alapja a konnektivitás.

Orbán arra figyelmeztetett, hogy Európa gazdasága elhúzódó válsággal nézhet szembe, és novemberi budapesti csúcstalálkozón szeretnének elfogadni egy versenyképességi csomagot.

A kormányfő az európai migrációs politika kapcsán kritikát fogalmazott meg, és javasolta, hogy a menedékkérelmeket az EU határain kívül bírálják el, hogy megőrizzék a schengeni övezetet. Ennek érdekében szorgalmazta, hogy a schengeni államok vezetői rendszeresen találkozzanak a jövőben. A Balkán integrációját szintén prioritásnak nevezte, és Szerbia fontosságát hangsúlyozta az uniós bővítési folyamatban, ami nélkül szerinte a Nyugat-Balkán nem lesz sikeresen integrálható.

Az Ukrajnával kapcsolatos uniós támogatási kérdésekben Orbán fenntartásait fejezte ki, mondván, hogy a háborút nem lehet megnyerni a csatatéren, és sürgette a tárgyalások megkezdését az emberi életek megmentése érdekében. Magyarország továbbra is humanitárius segítséget nyújt a menekülteknek, de Orbán szerint az EU jelenlegi háborús stratégiája hibás.

Szerinte a békére kellene törekedni, és több kommunikációs csatornát kellene megnyitni a konfliktus lezárása érdekében.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Purger Tamás

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
IMG_6762