Brüsszel körmére ég az EU lappangó válsága, lépéseket sürgetnek
Uniós források

Brüsszel körmére ég az EU lappangó válsága, lépéseket sürgetnek

Szabó Dániel, Brüsszel
Az EU 2004-es bővítésének 20. évfordulóján és a következő tagfelvételi hullám előtt folyamatos vita folyik a kohéziós politika jövőjéről. A 10 tagállam – köztük Magyarország – csatlakozásának kétévtizedes története azt mutatja, hogy a felvett országok jelentős gazdasági és politikai fejlődésen ment át, de rávilágít a reformok folytatásának és a tagjelölt országok támogatásának szükségességére is. A 22. Régiók hetén a fejlesztéspolitika jövőjéről felszólalók hangsúlyozták a decentralizáció, a demokratikus kormányzás, valamint a helyi és regionális hatóságok szerepének fontosságát a bővítési folyamatban. A vita kitért az Ukrajnában zajló konfliktusra és az ország eltökéltségére is, hogy a kihívások ellenére a lehető leghamarabb EU-tag lehessen.
Az EU és a magyar gazdaság kihívásairól is szó lesz szakmai konferenciánkon.

Egyre aktívabb párbeszéd folyik arról, hogy milyen reformokra van szükség a kohéziós politika átalakításához – amelyről a területért felelős biztos, Elisa Ferreira is beszélt a héten –, mert bár az EU felzárkózási rendszere a felszínen sikeres, számos gyengesége van – derült ki a Régiók Európai Bizottságának (RB) az elmúlt 10 évre visszatekintő érdekes panelbeszélgetéséből. A felszólalók között volt Marek Wozniak, Nikola Dobroslavic, Antje Grotheer, Tetiana Yehgorova-Lutsenko és Danela Arsovska, akik mindannyian egyedi nézőpontot mutattak be a bővítési folyamatról és annak jövőbeli következményeiről.

A lengyel delegációt képviselő Marek Wozniak kiemelte a 2004-es uniós bővítés jelentős sikereit. Hangsúlyozta, hogy ez a bővítés történelmi pillanat volt, amely mind gazdaságilag, mind politikailag megerősítette az európai közösséget. Wozniak megjegyezte, hogy a 10 új tagállam csatlakozása 27%-os növekedést eredményezett az EU gazdaságában és 40%-os bővülést hozott a belső piaci áruforgalomban. Arra is rámutatott, hogy az olyan országokból, mint Spanyolország és Olaszország, az új tagállamokba irányuló export 100%-kal, illetve 70%-kal nőtt, ami erőteljes gazdasági integrációt jelez. Wozniak emellett megemlítette a közös agrárpolitika és a kohéziós politika előnyeit, amelyek az új tagállamok fejlődését és előrehaladását ösztönzik. A bővítés kulcsfontosságú eredményeiként említette az infrastruktúra, a környezetvédelem és az éghajlatvédelem terén elért javulást.

Wozniak hangsúlyozta továbbá a humántőke fejlesztésének fontosságát és az új tagállamok képzett fiatal polgárainak pozitív hatását, akik hozzájárultak a régebbi uniós országok társadalmainak fejlődéséhez. 

Megjegyezte, hogy az egy főre jutó GDP az új tagállamokban az európai átlag 52%-áról 80%-ra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig jelentősen csökkent.

Wozniak végezetül hangsúlyozta, hogy a 2004-es bővítés sikertörténetének arra kell ösztönöznie az EU-t, hogy folytassa bővítési erőfeszítéseit, mivel az elégedettséget és fejlődést hozott mind az új, mind a régi tagállamok számára.

Nikola Dobroslavic, az RB 2023-as bővítési csomagjának a Nyugat-Balkánra és Törökországra vonatkozó előadója hangsúlyozta, hogy fontos Európa újraegyesítésének további bővítéssel történő befejezése. Úgy vélte, hogy az új országok csatlakozásának konkrét kritériumoknak kell alapulnia, többek között a jogállamiság, az EU kül- és biztonságpolitikájának való megfelelés, a médiaszabadság és a korrupció elleni küzdelem teljesítése alapján. 

Dobroslavic hangsúlyozta, hogy a bővítési folyamat nemcsak a gazdasági és biztonsági előnyökről szól, hanem a demokrácia, a jó kormányzás és a regionális fejlődés előmozdításáról is.

Megjegyezte, hogy az EU-nak továbbra is bátorítania és támogatnia kell a bővítésben részt vevő országokat átalakulási folyamataikban, biztosítva, hogy azok megfeleljenek a tagsághoz szükséges feltételeknek.

Dobroslavic kiemelte a helyi és regionális hatóságok szerepét a bővítési folyamatban, hangsúlyozva a pénzügyi támogatás növelésének és a Régiók Bizottságával való együttműködésnek a szükségességét.

Javasolta a TAIEX-program kiterjesztését és a konzultatív vegyes bizottságok létrehozását olyan országok számára, mint Albánia, Ukrajna és Bosznia-Hercegovina.

Dobroslavic végezetül hangsúlyozta, hogy az EU-nak a szakaszos bővítés új valóságához kell igazítania kohéziós politikáját, biztosítva, hogy a folyamat mind az EU, mind a tagjelölt országok számára előnyös maradjon.

Antje Grotheer, a RB előadója az Ukrajnára, Moldovára és Grúziára vonatkozó 2023-as bővítési csomagról az európai integráció mint a béke és a jólét projektjének fontosságáról beszélt. Megjegyezte, hogy a bővítési folyamat egy folyamatos út, amely minden érintett féltől alkalmazkodást és együttműködést igényel. Grotheer hangsúlyozta, hogy az EU-nak támogatnia kell a tagjelölt országokat átalakulási folyamataikban, ugyanakkor nyitottnak kell lennie az új kihívásokra és újításokra. Kiemelte a városok és régiók szerepét abban, hogy elmagyarázzák polgáraiknak az uniós bővítés előnyeit, hangsúlyozva a helyi és regionális önkormányzatok, hatóságok bevonásának fontosságát az európai értékek és az integráció előmozdításában.

Grotheer arról is beszélt, hogy az EU-nak meg kell erősítenie a kohézió és az egység iránti elkötelezettségét, biztosítva, hogy a gazdasági fejlődés egyenletesebben oszoljon el az Európai Unión belül.

Megjegyezte, hogy a bővítési folyamat nemcsak a tagjelölt országokról szól, hanem magáról az EU-ról is, mivel tanulnia kell és alkalmazkodnia kell a nagyobb és sokszínűbb unió változó dinamikájához. Végezetül Grotheer hangsúlyozta a fiatal politikusok támogatásának, valamint az EU és a tagjelölt országok közötti kölcsönös megértés előmozdításának fontosságát, biztosítva, hogy a bővítési folyamat minden érintett fél számára pozitív és hasznos tapasztalat maradjon.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Zsiday Viktor portfóliókezelő, Virág Barnabás MNB-alelnök. Többek között ők is ott lesznek az október 17-i Budapest Economic Forum gazdasági csúcskonferenciánkon. Kiemelt témáink között szerepel természetesen a forint helyzete, a magyar fizetőeszköz kilátása, az árfolyamra ható legfontosabb tényezők részletes tárgyalása.

Tetyana Jehgorova-Lucsenko, a Kerületi és Regionális Tanácsok Ukrán Szövetségének elnöke, a harkivi regionális tanács vezetője Ukrajna uniós tagság felé vezető útjáról beszélt. Hangsúlyozta a folyamatos reformok és a demokratikus intézmények megerősítésének fontosságát a sikeres integráció érdekében. Jehgorova-Lucsenko megjegyezte, hogy Ukrajna a folyamatban lévő konfliktus alatt is reformokat hajtott végre és a decentralizációs folyamaton dolgozik, bizonyítva ezzel az európai értékek és normák iránti elkötelezettségét. Kiemelte azt a támogatást is, amelyet Ukrajna Európa-szerte kapott a városoktól és régióktól, és köszönetet mondott a szolidaritásért, amelyet ebben a nehéz időszakban tanúsítottak.

A szakértő hangsúlyozta, hogy Ukrajnának folytatnia kell reformtörekvéseit, olyan területekre összpontosítva, mint a piacgazdaság, a versenyképesség és az EU egységes piacába való integráció. Hangsúlyozta továbbá a jogállamiság és a demokratikus intézmények megerősítésének, valamint az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok előmozdításának fontosságát. Jehgorova-Lutsenko végezetül kifejezte, hogy Ukrajna a háború ellenére is eltökélten halad előre az uniós tagság felé vezető úton, és köszönetet mondott a Régiók Bizottságának a támogatásért és az együttműködésért.

Danela Arszovszka, az észak-macedóniai Szkopje polgármestere a decentralizációs reformok fontosságáról és a helyi önkormányzatok szerepéről beszélt az uniós integrációs folyamatban. Hangsúlyozta a hatékony multilateralizmus és az uniós jogszabályok helyi és regionális szintű végrehajtásának szükségességét. A szakértő megjegyezte, hogy a decentralizáció alapvető fontosságú a kormányzás javítása, az állampolgári részvétel növelése és a szolgáltatásnyújtás fokozása szempontjából. Hangsúlyozta továbbá a helyi önkormányzatok jelentőségét az európai értékek és az integráció előmozdításában, mivel ők állnak a legközelebb a polgárokhoz, és képesek foglalkozni sajátos igényeikkel és aggodalmaikkal.

Arszovszka felsorolta a helyi önkormányzatok előtt álló kihívásokat, köztük az irányított politikai beavatkozásokat, a korrupciót és a forráshiányt. Megjegyezte, hogy ezek a kihívások akadályozhatják az uniós integrációs folyamatot és alááshatják a helyi kormányzás hatékonyságát. Arsovska kiemelte továbbá, hogy a nemek közötti nagyobb egyenlőségre van szükség a helyi kormányzás terén, és megjegyezte, hogy Európa-szerte jelentősen csökken a női polgármesterek száma. Végezetül hangsúlyozta a fiatal lányok és nők politikai törekvéseinek támogatásának fontosságát, biztosítva számukra az egyenlő esélyeket a sikerre és az európai projektben való részvételre. Arszovszka egy befogadóbb és sokszínűbb EU-t sürgetett, amely tükrözi minden tagjának erősségeit és értékeit.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tojás piac stock