Az Európai Bizottság új lépéseket tesz a felzárkóztatási forrásoknál
Uniós források

Az Európai Bizottság új lépéseket tesz a felzárkóztatási forrásoknál

Szabó Dániel, Brüsszel
Összehangolt regionális politikák szükségességesek a gazdasági egyenlőtlenségek, a demográfiai kihívások és az „agyelszívás” növekvő veszélyének kezelésére, különösen a kevésbé fejlett régiókban – mondta el a Régiók és Városok Európai Hete alkalmából tartott sajtótájékoztatón két prominens európai vezető, Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős európai biztos és Vasco Alves Cordeiro, a Régiók Európai Bizottságának elnöke. A két szakember úgy látja, hogy a következő támogatási ciklusokban még inkább a régiós és városi önkormányzatokkal való együttműködésre kell támaszkodnia a felzárkóztatáspolitikának. A rendszert várhatóan teljesen átdolgozzák a következő években.

Ferreira biztos beszédében felvázolta az Európai Bizottság elkötelezettségét az agyelszívás, vagyis az a jelenség kezelése iránt, amikor a tehetséges fiatalok elhagyják a kevésbé fejlett régiókat, hogy máshol jobb lehetőségeket találjanak. Hangsúlyozta a maradásra ösztönző lehetőségek megteremtésének fontosságát, és a „maradáshoz való jogról” beszélt, nem pedig a „költözéshez való jogról”.

Ferreira hangsúlyozta, hogy olyan stratégiára van szükség, amely elősegíti a helyi tehetségek megtartását, és segít a nehéz helyzetben lévő régióknak megőrizni a munkaerejüket.

Megemlítette az újonnan létrehozott „tehetségfokozó mechanizmust”, amelynek célja, hogy támogassa az ezzel a kihívással küzdő 82 európai régiót.

Beszédének egyik legfontosabb eleme a 2027-ig várható 16 milliárd eurós támogatási eszköz volt, amely a kohéziós politikán keresztül e régiók újjáélesztését célozza. Ferreira kiemelte továbbá az Európai Unió elkötelezettségét a regionális beruházások minősége mellett, és az európai Bauhaus-kezdeményezést hozta fel példaként arra, hogy az esztétika, a fenntarthatóság és a közösségi szerepvállalás hogyan fér meg egymás mellett a regionális fejlesztésben.

Hangsúlyozta az Európa-szerte továbbra is fennálló „innovációs szakadék” felszámolásának fontosságát, és kiegyensúlyozottabb megközelítést sürgetett a technológiai fejlődéssel kapcsolatban.

Ferreira megjegyezte, hogy már hat uniós tagállam használja a kohéziós alapokat arra, hogy nagyvállalatokat vonzzon stratégiai ágazatokba, és további nemzetek fogják követni őket.

Szerinte ez azt mutatja, hogy a célzott beruházások hogyan hozhatnak növekedést a lemaradó régiókba.

Ferreira hangsúlyozta, hogy bár a beruházások kulcsfontosságúak, önmagukban nem elegendők. A szilárd intézmények, az erős kormányzás és a helyi partnerségek kulcsfontosságúak annak biztosításához, hogy ezek a beruházások hosszú távú hatást fejtsenek ki. Az alulról felfelé építkező megközelítést sürgetett, hangsúlyozva annak fontosságát, hogy a helyi közösségek, városok és régiók felhatalmazást kapjanak a szükséges változások előmozdítására.

Vasco Alves Cordeiro, a Régiók Európai Bizottságának elnöke annyival egészítette ki Ferreira elképzeléseit, hogy szerinte a helyi és regionális hatóságoknak döntő szerepe van az európai projekt sikerében. Először is méltatta Ferreira vezető szerepét és a regionális kohézióra való összpontosítását, és kijelentette, hogy Európa kihívások leküzdésére való képessége szorosan összefügg a helyi kormányzás erejével.

Cordeiro fő üzenete az EU és a helyi önkormányzatok közötti partnerségek fontossága körül forgott. Hangsúlyozta, hogy a polgárok bíznak a helyi hatóságaikban, és ezt a bizalmat ki kell használni egy erősebb, ellenállóbb Európa megteremtése érdekében.

Rámutatott, hogy az EU-ban a közberuházások 50%-át és a közkiadások 30%-át a regionális és helyi hatóságok kezelik, ami nélkülözhetetlen szereplőivé teszi őket Európa zöld átmenetének és jövőbeli gazdasági növekedésének.

Cordeiro hangsúlyozta, hogy a régiók és városok már most is élen járnak az EU zöld menetrendjének megvalósításában. A környezetvédelemre fordított minden 10 euróból 8 euró helyi vagy regionális forrásból származik. Úgy vélte, hogy a helyi önkormányzatok egyedülálló helyzetben vannak a zöld alku és az igazságos átmenet politikáinak végrehajtásához, biztosítva, hogy egyetlen közösség se maradjon le, miközben Európa a fenntarthatóság felé törekszik.

A Régiók Európai Bizottságának elnöke záróbeszédében kitért az EU bővítésére, amelyet egyszerre nevezett „erkölcsi kötelességnek” és „geopolitikai szükségszerűségnek”. Kiemelte a Régiók Európai Bizottságának a tagjelölt országok – például Ukrajna – helyi önkormányzataival való partnerség kiépítésére irányuló erőfeszítéseit.

Szerinte ez nemcsak ezeket a régiókat, hanem az EU tágabb értelemben vett stratégiai érdekeit is erősíti.

Mindkét vezető elismerte a korlátozott költségvetések és az EU többéves pénzügyi keretéről folyó tárgyalások jelentette kihívásokat. Cordeiro rámutatott, hogy a helyi és regionális önkormányzatok 2004 és 2022 között a teljes közberuházás több mint felét biztosították, és sürgette az uniós döntéshozókat, hogy biztosítsák e hatóságok teljes körű bevonását a jövőbeli költségvetési döntésekbe.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas