Az EU új pénzügyi fegyvere: megváltoztatják a kötvénypiacot
Uniós források

Az EU új pénzügyi fegyvere: megváltoztatják a kötvénypiacot

Szabó Dániel, Brüsszel
Az Európai Bizottság hétfőn elindította új, „EU Repurchase Agreement” (Repo) eszközét, amely az EU elsődleges kereskedői számára elérhető, rövid távú értékpapír-kibocsátási lehetőséget biztosít. Az új eszköz célja az EU-kötvények piacának erősítése, valamint a -kereskedelem hatékonyságának és folyamatosságának javítása.

Az Európai Bizottság bevezette az új EU Repurchase Agreement (Repo) eszközt, amely az EU rövid távú értékpapírjait kínálja az elsődleges kereskedőknek. Ez az eszköz lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy rövid időre kölcsönbe vegyék ezeket a kötvényeket, ezzel javítva az EU-kötvények piacának működését és likviditását, vagyis könnyebbé és biztonságosabbá téve a kötvények adás-vételét – írja közleményében az Európai Bizottság.

Az elmúlt években az EU-kötvények egyre népszerűbbé váltak a másodlagos piacon (ahol a befektetők egymás között kereskednek), és ezzel a lépéssel az EU immár úgy működik, mint egy hagyományos állam, amely rendszeresen ad ki kötvényeket a piacon.

A Repo eszköz lehetővé teszi, hogy az EU elsődleges kereskedői mindig hozzáférjenek a szükséges kötvényekhez, ezáltal stabil árakat tudjanak ajánlani a befektetők számára. Az első ilyen ügyletek hétfőn zajlanak a frankfurti Eurex kereskedési rendszerén keresztül.

Ez az új pénzügyi eszköz segíti az EU-t abban, hogy hatékonyan kezelje a kötvénykibocsátásait a következő években, különösen a NextGenerationEU program finanszírozására, amely az EU gazdasági helyreállítását szolgálja. Az EU ugyanis több milliárd eurót gyűjt kötvények kibocsátásával, hogy ebből támogatási programokat finanszírozzon, például az Ukrajnának nyújtott kölcsönöket.

A koronavírus-járvány óta az Európai Bizottságot az EU-szerződések felhatalmazzák arra, hogy nemzetközi tőkepiacokon vegyen fel kölcsönöket az Európai Unió nevében.

Az EU-kötvények kibocsátásából származó bevételeket az EU különböző politikai programjainak finanszírozására használják fel. Egy jelentős program, amelyet jelenleg EU-kötvényekből finanszíroznak, a NextGenerationEU helyreállítási eszköz, amely keretében 2026-ig akár 712 milliárd eurót is bevonhat az EU. Ezenkívül az EU-kötvények segítségével Ukrajnának is kölcsönöket biztosítanak.

Az Ukrajna Támogatási Eszköz keretében 2024 és 2027 között az EU akár 33 milliárd euró értékben bocsát ki kötvényeket.

Az EU kötvénykibocsátásai többféle eszközzel történnek, beleértve az EU-kötvényeket, EU-kincstárjegyeket és a NextGenerationEU zöldkötvényeket. A Bizottság különböző finanszírozási technikákat is alkalmaz, például szindikált kötvénykibocsátásokat és aukciókat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
migráció, uniós bevándorlás, uniós határvédelem