Eldőlt, Brüsszel beviszi a mélyütést Kínának
Uniós források

Eldőlt, Brüsszel beviszi a mélyütést Kínának

Bár 5 ország – köztük Magyarország és Németország – ellenezte, az Európai Unió 15-38,5 százalékos büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra.

Az uniós országok jóváhagyták a tisztességtelenül támogatott kínai elektromos autókra kivetett (akár 38,5 százalékos) vámokat, Németország utolsó pillanatban kifejezett ellenállása ellenére. 10 ország szavazott a vámok mellett, 5 ellene, 12 tartózkodott (ez igennek számít) – közölte az Európai Bizottság.

A szavazáson így vettek részt a tagországok a Reuters információi szerint, a Bizottság nem erősítette meg ezt a hírügynökség megkeresésére:

  • Támogatta a vámok kivetését: Olaszország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Észtország, Bulgária, Dánia
  • Ellene szavazott: Németország, Magyarország, Málta, Szlovénia, Szlovákia
  • Tartózkodott: Belgium, Horvátország, Csehország, Görögország, Spanyolország, Ciprus

A vámok a meglévő 10 százalékos alapszintre tevődnek rá novembertől legfeljebb 5 évig.

Tudható az is, hogy Magyarország volt a szavazáson a büntetővámok egyik leghangosabb ellenzője.

A javaslat nem igényelt konszenzusos támogatást, így sem Magyarország, sem Németország nem élhetett vétóval. Csak akkor kerülhet sor blokkolásra, ha létrejönne a blokkoló kisebbség, amelyhez legalább 13 tagállam szükséges, és ezeknek az országoknak a lakossága az EU össznépességének legalább 35%-át kitegye.

Az Európai Bizottság részéről jelezték a pénteki szavazás után, hogy folytatni tervezik a tárgyalásokat Kínával, mert nyitottak arra, hogy megoldást találjanak a helyzetre.

Miről is van szó?

A vámokat a versenytorzító kínai állami támogatások miatt vetik ki. Az ügy lényege, hogy Peking annyira nagy ösztönzőket biztosított az autógyártóinak, hogy még a veszteségeiket is kipótolta, lehetővé téve számukra, hogy olcsóbban értékesítsenek járműveket Európában.

Ezzel a kínai gyártók jelentős piaci és árelőnyhöz jutottak, de ezt a Kereskedelmi Világszervezet által eltiltott módon érték el.

A kínai dömping mellett az EU autógyártói számára aggasztó, hogy az unió fokozatosan tervezi a dízel- és benzines autók kivonását 2035-ig. A vámok bevezetése tehát segíthetne tisztességes versenyfeltételek kialakításában az uniós és kínai gyártók között, továbbá időt adna a Volkswagenhez és a Stellantishoz hasonló cégeknek az átállásra.

Jön a kereskedelmi háború?

Mindazonáltal, ha ezeket a vámokat bevezetik, fennáll a kereskedelmi háború veszélye Kína, a világ második legnagyobb gazdasága, és az Európai Unió között.

Peking már több fenyegetést is megfogalmazott, hogy válaszlépésként korlátozza olyan európai termékek importját, mint a brandy, a sertéshús, a tejtermékek és a luxusautók. Németország különösen nyomás alatt áll ebben a kérdésben, mivel a Porsche és a Mercedes féle luxusmárkák jelentős piaci részesedéssel bírnak Kínában, valamint erős üzleti kapcsolataik, közös cégeik is vannak kínai cégekkel.

Kína máris célba vette az EU-ból érkező exporttermékeket, például a sajtot, sertéshúst és nagy motorral rendelkező autókat (mint a Porsche, Mercedes és BMW) a megtorló intézkedések részeként. A tárgyalások Brüsszel és Peking között folytatódnak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), és az Európai Bizottság azt javasolta, hogy még a vámok kivetése után is folytatódjon a párbeszéd.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
europai-parlament-brusszel