Lesújt Brüsszel a kormányra a konfliktusos különadó miatt
Uniós források

Lesújt Brüsszel a kormányra a konfliktusos különadó miatt

Az Európai Bizottság 2024 októberében kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a kiskereskedelmi különadó miatt – közölte csütörtökön az uniós végrehajtótestület. Korábban a Spar Magyarország is bíróságra vitte a magyar jogszabályt.

Az Európai Bizottság szerint a jelenlegi magyar adózási rendszer sérti az EU-s letelepedési szabadságot, mivel a külföldi tulajdonú nagyvállalatokra sokkal magasabb, erősen progresszív külön adókulcsokat vetnek ki az árbevétel alapján, mint a franchise-hálózatban működő, magyar tulajdonú kiskereskedőkre.

Ez diszkriminatív helyzetet teremt a külföldi cégekkel szemben, hiszen azok aránytalanul nagyobb terhet viselnek, miközben a magyar franchise-rendszerű cégeknek kevesebbet kell fizetniük.

Korábban a Spar Magyarország is panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, mivel úgy vélték, hogy a 4,5%-os különadó őket diszkriminálja, míg a helyi vállalkozásoknak csak 0-1%-ot kell fizetniük.

Az osztrák kormány szintén támogatta a panaszt, kiemelve, hogy a különadó aránytalanul érinti a külföldi szereplőket, és ellentétes az uniós szabályokkal. Bár a magyar kormány korábban megvédte az adózási rendszert, a Bizottság most lépéseket tesz a helyzet rendezésére. A Spar Magyarország az EUB-on már pert nyert a kötelező akciózás miatt kiszabott bírságok ügyében is.

A lépés nem meglepő: az Európai Bizottság az országspecifikus ajánlásokban 2023-ban és 2024-ben is kérte a különadók kivezetését, így a kiskereskedelmi extraterhet is.

Címlapkép forrása: Shutterstock

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu európai bizottság berlaymont