Az utolsó fillérért túrják át von der Leyen embereinek zsebét
Uniós források

Az utolsó fillérért túrják át von der Leyen embereinek zsebét

Portfolio
Az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) megkezdte az Ursula von der Leyen által vezetett új biztosok érdekeltségi nyilatkozatainak es vagyonbevallásainak ellenőrzését. A folyamat zárt ajtók mögött zajlik, és várhatóan két hétig tart, mielőtt november 4-én kezdetét veszik a hivatalos meghallgatások. Az EP-képviselők minden eddiginél szigorúbb eljárást ígérnek.

A biztosjelöltek átvilágítása már most számos kritikát váltott ki, különösen a folyamat átláthatóságát és hatékonyságát illetően - írja a Politico.

A kritikusok szerint a parlamentnek nincs megfelelő eszköze arra, hogy alaposan kivizsgálja a biztosok vagyonnyilatkozataiban foglalt állítások hitelességét, és nem használhat fel más forrásokat, például sajtóértesüléseket, az értékeléshez. A nyilatkozatokban szereplő információk részletessége is változó: míg egyes biztosok részletesen beszámolnak érdekeltségeikről, mások nyilatkozatai szinte üresek maradnak.

Hamarosan itt van az év legfontosabb makrogazdasági konferenciája, még nem késő jegyet váltania!

Manon Aubry francia baloldali képviselő különösen a folyamat átláthatatlanságára és a JURI bizottság korlátozott hatáskörére hívta fel a figyelmet. Mario Furore olasz törvényhozó szerint a jelenlegi rendszer nem adja meg a szükséges eszközöket az EP számára, hogy megfelelően ellássa feladatait, és a nyilatkozatok nem hasonlíthatók össze nemzetközi normákkal, például a francia vagy az amerikai politikusok szigorúbb vagyonnyilatkozati kötelezettségeivel.

Az új biztosok átláthatósági eljárása különösen fontos a közelmúlt botrányai, például a Qatargate és más etikai kérdések fényében, amelyek felvetették a kérdést, vajon az EU tisztviselői megfelelő átláthatósági szabályoknak vannak-e alávetve.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
eub európai jog jogállamisági eljárás