A kormány új EU-s fronton találhatja magát szemben a tagállamokkal
Uniós források

A kormány új EU-s fronton találhatja magát szemben a tagállamokkal

Az Európai Unió azon döntései, amelyek lehetővé tették, hogy a kormányok pénzügyi támogatást nyújtsanak vállalatoknak a közelmúlt válságai alatt, „túl messzire mentek”, és most veszélyeztetik az egységes piacot – mondta Wille Rydman, Finnország gazdasági minisztere. A politikus szerint ezek a tagállamok közötti versenyt erősítették csak és nem javították a versenyképességet. A magyar kormány viszont teljesen más stratégiát alkalmazna, míg az Európai Bizottság is átalakítaná az ösztönzőrendszereket.

Rydman szerint a Covid-19 világjárvány és az Ukrajna elleni orosz invázió okozta energiaválságok kezelésére bevezetett állami támogatási szabályok hosszú távon károssá váltak. Az EU tagállamai ugyanis most versengenek egymással, hogy ki tud több pénzt adni a cégeknek, ami torzítja az egységes piacot és veszélyezteti a versenyképességet – írja a Politico.

Míg olyan nagy EU-tagállamok, mint Németország, Spanyolország és Olaszország, az állami támogatási keretek meghosszabbítását szeretnék, addig a takarékosabb országok, mint Finnország és Svédország, szigorúbb szabályok visszaállítását követelik. Benjamin Dousa, Svédország külkereskedelmi minisztere szintén arra figyelmeztetett, hogy

szükség van a szigorúbb állami támogatási szabályozás visszaállítására, hogy megóvják az EU piacán az egyenlő versenyfeltételeket.

A kritikusok szerint a bőkezű állami támogatások a nagyobb gazdaságok számára előnyt biztosítanak, amelyek könnyebben finanszírozhatják saját „nemzeti bajnok” vállalataikat, ezzel hátrányba hozva a kisebb, kevésbé tehetős országokat. De mint arról részletesen írtunk, a magyar kormány is az egyik legaktívabb volt az állami ösztönzők kifizetésében, ami megterhelte a költségvetést is.

Az EU egyes országai, különösen a nagyobb gazdasági erővel rendelkező államok, azt szorgalmazzák, hogy a válság idején megengedett állami támogatások rendszere továbbra is fennmaradjon, különösen a zöld átmenet támogatása érdekében. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

egy új, állami támogatási keretrendszert javasolt, amely elősegítené a megújuló energia és tiszta technológia fejlesztését.

Ezen túlmenően egy új EU Versenyképességi Alap létrehozását is szorgalmazza, amely stratégiai iparágakba csatornázna forrásokat. Mario Draghi, volt EKB-elnök az Európai Bizottságnak készített versenyképességi reformjában szintén visszavágná az állami támogatásokat, helyette a kohéziós források célzott, uniós szintű ösztönzőit alkalmazná.

Brüsszelben úgy látják, hogy miközben az állami támogatások fenntartása szükséges lehet az innováció előmozdításához és a kevésbé fejlett régiók támogatásához, a túlzott állami támogatások versenytorzító hatással bírhatnak. Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa, arra figyelmeztetett, hogy az állami támogatásoknak egyensúlyban kell lenniük:

meg kell akadályozniuk a verseny torzulását, miközben biztosítják, hogy a finanszírozás segítse a zöld átmenet költségeinek fedezését.

A támogatások túlzott bővítése állandó vitaforrás marad az EU-ban, különösen a gazdagabb országok és a kisebb gazdaságok között. Ezt orvosolnák úgy, ahogy Draghi is javasolja, és az EU-s kohéziós politikát alakítanák át egy új, uniós bajnokokat támogató rendszerré, amiben a szerényebb költségvetéssel bíró országok versenyhátrányát is kiegyensúlyozzák.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
duna-építészet-épület-folyó-híd-időjárás-turizmus-város