Már katasztrófaelhárításra készül az EU
Uniós források

Már katasztrófaelhárításra készül az EU

Portfolio
Az EU állampolgárainak többsége több információra van szüksége a katasztrófákra és vészhelyzetekre való felkészüléshez – derül ki az Európai Bizottság által közzétett Eurobarométer különfelmérés eredményeiből. A válaszok azt is megmutatták, hogy a polgárok leginkább a klímaváltozás hatásaival összefüggő kockázatoknak, valamint a biztonsági és társadalmi kockázatoknak érzik magukat kitéve.

A felmérés a 27 tagállam állampolgárait kérdezte meg a katasztrófakockázatokkal kapcsolatos érzéseikről, tudásuk szintjéről és az információforrásaikról. Emellett arra is rákérdeztek, mennyire készültek fel a katasztrófákra, és mennyire bíznak az ügyészségekben és hatóságokban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a válaszadók többsége, 17 tagállamban, leginkább az extrém időjárási eseményektől, mint például viharok, aszályok és hőhullámok, érzi magát veszélyeztetve.

A válaszadók Portugáliában és Cipruson leginkább a tüzek, míg Bulgáriában az áradások miatt aggódnak. Érdekes módon Svédországban, Dániában és Csehországban a kiberbiztonsági fenyegetések állnak a középpontban, míg Németországban a politikai vagy geopolitikai feszültségek, Észtországban a kritikus infrastruktúra zavarai, Finnországban pedig az emberi egészségi válságok a legnagyobb aggodalomra adnak okot.

Az EU szintjén a válaszadók közel kétharmada jelezte, hogy több információra van szüksége a katasztrófákra és vészhelyzetekre való felkészüléshez.

Ezen kívül több mint egyharmaduk nehezen talál releváns információt a közszolgáltatásoktól és az ügyészségektől. A felmérés azt is megmutatta, hogy szinte négyből egy embernek nincs ideje vagy pénzügyi forrása a felkészüléshez.

Az EU állampolgárai megerősítették, hogy bíznak a hatóságokban a katasztrófák kezelésénél és az információk, figyelmeztetések nyújtásában, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a jobb felkészülés növelheti egyéni ellenálló képességüket. A közösségek szerepével kapcsolatban a felmérés azt mutatta, hogy az emberek elsősorban családtagokra és barátokra támaszkodnak a katasztrófák kezelésében, még inkább, mint az ügyészségekre, NGO-kra vagy helyi hatóságokra. Szinte kétötödük soha nem vett részt önkéntes munkában a sürgősségi válaszadók szervezeteinek vagy közösségi kezdeményezéseknek a katasztrófákra való felkészülés növelése érdekében, míg csupán 7% aktívan részt vesz ilyen munkában.

Az EU több eszközt is rendelkezésére áll a vészhelyzetek és katasztrófák kezelésére. Az EU Polgári Védelmi Mechanizmus erősíti a 27 EU-tagország és 10 részt vevő állam (Izland, Norvégia, Szerbia, Észak-Macedónia, Montenegró, Törökország, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Moldova és Ukrajna) közötti együttműködést a polgári védelem terén, hogy javítsa a katasztrófák megelőzését, felkészültségét és kezelését.

Amikor egy vészhelyzet meghaladja egy ország válaszadási képességét Európában és azon túl, segítséget kérhet a Mechanizmuson keresztül. Az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik a világméretű katasztrófák kezelésében. A Polgári Védelmi Mechanizmus 2001-es megalakulása óta több mint 600 vészhelyzetet és válságot aktiváltak az EU-n belül és kívül.

2023 februárjában az Európai Bizottság ajánlást és közleményt fogadott el, amely közös célok meghatározására irányult a katasztrófaállóság növelése érdekében a polgári védelem területén. E célok közé tartozik, hogy 2030-ra jelentősen növeljék az uniós lakosság katasztrófa-kockázat tudatosságát és felkészültségét a tagállamokban. Az európai katasztrófaállósági lépések célja a képességek javítása az EU, a tagállamok és a Polgári Védelmi Mechanizmusban részt vevő államok számára, hogy jobban felkészülhessenek a jövőbeli nagyobb válságok és vészhelyzetek hatásainak előrejelzésére és kezelésére.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eu-kína