A magyar kormány céljaival szembemenő utat jelölt ki az EU ideológusa
Uniós források

A magyar kormány céljaival szembemenő utat jelölt ki az EU ideológusa

Az Európai Uniónak szorosabb integrációra van szüksége a globális versenyképesség érdekében - véli Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke. A Bruegel agytröszt szemináriumán elhangzott előadásában Draghi kiemelte, hogy az EU-nak egységes piacra van szüksége a nagyobb méretgazdaságosság eléréséhez.

"Ha a termelékenység a cél, akkor az általunk elemzett ágazatok közül sokban a méretgazdaságosság bizonyos értelemben alapvető összetevőjévé vált, és a méretgazdaságosságot csak integrált egységes piacokon lehet elérni" - fogalmazott Draghi.

Az EU versenyképességéről szóló jelentés elkészítésére felkért szakember szerint a jelenlegi nemzeti korlátok és szabályozások akadályozzák az uniós vállalkozások fejlődését. Eközben az európai cégeknek az innovációval és jelentős állami támogatásokkal rendelkező kínai és amerikai versenytársakkal kell szembenézniük.

A jelentés egyes elemeiről az alábbi cikkeinkben írtunk részletesen:

Draghi hangsúlyozta, hogy az egyes EU-tagállamok önmagukban túl kicsik ahhoz, hogy megbirkózzanak ezekkel a kihívásokkal.

Ezért egy átfogó, az EU egészére kiterjedő stratégiára van szükség a nemzeti érdekek védelmét célzó, szétaprózott megközelítések helyett. Jelentésében többször is hangsúlyozta, hogy sokkal inkább az uniós kohéziós politikai, mintsem a tagországok állami támogatásait kellene használni a versenyképesség erősítésére. Ezért szerinte „közös európai érdekek” mentén kellene újragondolni a támogatáspolitikát, hogy uniós bajnokokat lehessen létrehozni.

A távközlési szektort hozta fel példaként, ahol jelenleg 35 mobilhálózat-üzemeltető és 351 virtuális szolgáltató működik az EU-tilalom. Draghi szerint ehelyett korlátozott számú, páneurópai versenytársra lenne szükség.

A jelenlegi helyzet miatt kevesebb beruházás történt Európában, mint az Egyesült Államokban, ami különösen problémás a mesterséges intelligencia térnyerése közben.

„A jövőben azt kell tennünk, hogy meg akarjuk őrizni a versenyt, de nem szabad akadályoznunk a méretarányokat. Harmonizálnunk kell a frekvenciakiosztást, harmonizálnunk kell a nemzeti szabályozást. Valóban egy európai távközlési piacot kell létrehoznunk” – zárta gondolatait Draghi a Reuters szerint.

Draghi álláspontja, hogy egy-egy tagállam túl gyenge a versenyképességi problémák megoldásához és mélyebb integrációra van szükség, épp ellentétes a magyar kormány által kijelölt új irányvonallal. Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben hétfőn beszélt arról, hogy ha kell az EU-val szemben is a versenyképességi problémák másfajta kezelését választja Magyarország, például elkerüli a gazdasági blokkosodást és semlegességre törekszik majd.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
zöld-világ-adó-kibocsátás-mezőgazdaság-export-co2-dánia-széndioxid