Fegyverkezést akar Brüsszel, belső háború lett belőle
Uniós források

Fegyverkezést akar Brüsszel, belső háború lett belőle

Portfolio
Az EU védelmi reformjának költségei körüli bizonytalanság továbbra is nagy kihívás elé állítja a szakértőket, diplomatákat és tisztviselőket, miközben az iparág és a tagállamok kormányai egyre világosabb iránymutatásokat követelnek a közelgő költségvetési tárgyalások előtt. Már éles konfliktus bontakozik ki a tagországok között, hogy mennyi pénzt mozgósítsanak a hadseregek felfegyverzésére – írja az Euractiv.

Andrius Kubilius, az EU első védelmi biztosa, célul tűzte ki a határokon átnyúló katonai együttműködés fokozását és a hosszú távú beszerzési tervek megvalósítását. Az erre vonatkozó javasolt 2025-2027-es védelmi ipari programra (EDIP) szánt 1,5 milliárd eurós költségvetés azonban nem elegendő – mondta Kubilius.

Az EU vezetői és az ipar képviselői is megkérdőjelezik, hogy mekkora összegre van valójában szükség.

Ursula von der Leyen 500 milliárd eurós becslése a következő évtizedre, illetve Thierry Breton korábbi belső piaci biztos által javasolt 100 milliárd euró továbbra sem biztos alap a tárgyalásokhoz.

A Draghi-jelentés pedig inkább a szabályozás, a közös beszerzések és a privát tőke bevonását szorgalmazza.

A tagállamok, különösen a takarékosabbak, egyértelmű költségbecslést várnak, mielőtt további források jóváhagyásáról döntenének. Az EU védelmi iparának fellendítése ugyanis rengeteg változótól függ, például a gyártási költségektől, az új termelési vonalak szükségességétől és a tagállamok együttműködési hajlandóságától. Az ipar szerint az első kérdés az, hogy a tagállami fegyveres erőknek pontosan mire van szükségük, és milyen határidőre.

Bár az EU forrásai nem oldják meg azonnal az összes problémát, a kutatás-fejlesztési alapok és a határokon átnyúló együttműködések már eddig is pozitív hatást gyakoroltak a védelmi iparra. Kubilius hamarosan előterjeszti javaslatát az európai védelmi jövőről, amely konkrét javaslatokat fogalmaz meg a tagállamok védelmi hiányosságainak orvoslására.

Az EU költségvetési reformtervének már most része, hogy a kohéziós forrásokat is felhasználhatóvá teszi a katonai kapacitásépítésekre. Egyelőre a legtöbb tagállam támogatja az eddigi fejlesztési forrásokra vonatkozó korlátozások feloldását, de itt is részletszabályokat várnak Brüsszeltől.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1186091714