Magyarország is kaphat az árvízvédelmi EU-pénzekből, ha van akkora kára
Uniós források

Magyarország is kaphat az árvízvédelmi EU-pénzekből, ha van akkora kára

Portfolio
|
MTI
Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből, amennyiben elvégzi a szükséges kárfelméréseket és benyújtja az erről szóló adatokat a Bizottsághoz - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője a hétfői brüsszeli sajtótájékoztatón.

A szóvivő rámutatott: bármely árvízkárt szenvedett tagállam kérhet EU-s támogatást, ha az erről szóló adatokat elküldi Brüsszelbe.

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt országot említett, amelyek ilyen támogatást kapnak, s amelyek között Magyarország nem szerepelt, a szóvivő leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán ezen öt országból - Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából - érkeztek adatok a károkról.

Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve

- húzta alá a szóvivő.

Von der Leyen csütörtökön jelentette be, hogy Brüsszel - az uniós kohéziós alapokból - 10 milliárd euróval segíti az árvíz sújtotta országokat, hozzátéve, hogy az árvíz okozta károk helyreállítására az uniós eszközöket önrész befizetése nélkül lehet felhasználni.

Az árvízi, és egyéb károk esetén vannak fontos küszöbértékek, amelyeket meg kell haladnia a becsült kárnak ahhoz, hogy az Európai Unió minden tagállam számára rendelkezésre álló Szolidaritási Alapjához lehessen fordulni. Vannak a súlyos és a regionális katasztrófák, és itt a károk küszöbértékei az alábbiak:

  • "súlyos katasztrófa" esetén: a 2011-es árakon számított 3 milliárd EUR-t vagy az érintett állam GNI-jének 0,6%-át meghaladó közvetlen összkár a küszöbérték, attól függően, hogy melyik az alacsonyabb;
  • "regionális katasztrófa" esetén: a teljes közvetlen kár meghaladja a regionális GDP 1,5%-át (NUTS2 szinten).

Fontos tudni, hogy az Európai Unió Szolidaritási Alapja nem gyorsreagálási eszköz, hanem katasztrófa utáni segélyezési eszköz. A támogatást igénylő tagállamoknak a katasztrófa által okozott első kár bekövetkezésétől számított 12 héten belül kérelmet kell benyújtaniuk a Bizottsághoz. A természeti katasztrófák által érintett tagállamok nyújthatják be kérelmüket, amelynek tartalmaznia kell a kárbecslést és a Bizottság számára az értékeléshez szükséges egyéb információkat.

Amint megírtuk, az uniós alaphoz való fordulás lehetőségéről kérdezte szombat reggel az ATV Orbán Viktor, aki erre úgy fogalmazott:

Nem javaslom, hogy valami nyomorult koldus testtartásával kalapozzunk, komoly ország vagyunk, elvégeztük a munkát.

"Valamikor valahonnan egy Ursula nevű hölgy az Európai Unió a Bizottság küld-e nekünk pénzt vagy segítséget az olyan mint a kutya vacsorája, ha láttuk hisszük, nekünk egyetlen dolgunk van, hogyha baj van magunkra számítsunk, oldjuk meg a feladatokat és szembesüljünk a kihívásokkal" – tette hozzá a miniszterelnök. 

A fentiek alapján tehát Magyarország elméletileg jogosult ezekre a plusz uniós forrásokra, de kérdéses, hogy elérik-e a meghatározott küszöbszintet a károk, és ez lehet az egyik fő indok a kormányfő által szombaton mondott mondatokra.

Címlapkép forrása: Portfolio

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-hadsereg katonaság hadsereg hadgyakorlat fegyverkezés