Brüsszelben már vágják a centit a magyar EU-elnökség végéig, a háttérben megy a szervezkedés
Uniós források

Brüsszelben már vágják a centit a magyar EU-elnökség végéig, a háttérben megy a szervezkedés

Brüsszelben egyre inkább készülnek a jövő év elején induló lengyel soros elnökségre: igazán fontos döntéseket nem is várnak a Magyarország vezette félév hátralevő részében. Az Európai Bizottság és a tagállamok kétharmada továbbra is bojkottálja a Budapesten rendezett informális tanácsi üléseket. A fő cél az, hogy a Belgium vezetése alatt már előkészített ügyeket és dossziékat lezárják. Sokan azzal sem számolnak, hogy érdemi döntés születik az Orbán Viktor miniszterelnök által a november 8-i csúcstalálkozóra előterjesztett versenyképességi csomagnál. Mindeközben az EU ezermilliárd eurós nagy tervéről, a tőkepiaci unióról már intenzív tárgyalásokat folytatnak a lengyel kormánnyal – tudta meg a Portfolio uniós tisztviselőktől.

Ahogy júliusban közöltük: az Európai Bizottság adminisztratív szinten képviselteti magát az informális tanácsi üléseken [a magyar elnökség alatt]. Természetesen a Bizottság továbbra is képviselteti magát politikai szinten, a hivatalos tanácsi üléseken, ahol a valódi döntések születnek

– hangzott el pénteken az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján. Így az Európai Bizottság továbbra is bojkottálja a magyar elnökség által szervezett eseményeket. Bár ezeken az üléseken szinte soha nem születik érdemi döntés vagy valódi előterjesztés, a szakmai munkát is lelassítja, hogy csak az uniós igazgatóságok (directorate generale, DG) vezetői jelennek meg a tanácskozásokon.

Sőt, a Portfolio-t brüsszeli források arról tájékoztatták, hogy egyre több DG-nél próbálták meg még lentebbi pozíciókba delegálni a részvételt.

A többi EU-s tagállam közel kétharmada sem küld minisztereket az informális eseményekre, ami tovább nehezíti az érdemi munkát. Jó példa volt erre a múlt heti pénzügyminiszteri találkozó (Ecofin), ahol Varga Mihállyal együtt 10 miniszter vett részt, a többi EU-országot államtitkárok képviselték csak. Mindez már a Magyar Nemzeti Bankot is lépésre kényszerítette, amely elhalasztotta a Lámfalussy-találkozóját technikai okokra hivatkozva, de több nekünk nyilatkozó szerint is az EU-elnökség bojkottja miatt. 

Az Ecofin előtti napokban Magyarországon tartották a sajtóban egy rejtélyes szervezetként ábrázolt, valójában a gazdasági és pénzügyi világban jól ismert Eurofi háromnapos találkozóját, amely erős kontrasztot mutatott az elnökségi eseményekkel. A párizsi székhelyű nonprofit egyesület nem nyilvános találkozójára olyan gazdasági szakemberek és döntéshozók is eljöttek, akik egyébként magyar EU-félév programjaira szóló meghívásaikat visszautasították. Ugyan az ülésen ott volt Nagy Márton nemzetgazdasági, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter is, a figyelem egyértelműen inkább a lengyel delegációra irányult.

Több forrásunk is megerősítette, hogy az Eurofin az előadásokban és a kávészünetek beszélgetéseiben is mindenki arról beszélt, hogy a januárban induló, Lengyelország által vezett félévben születhetnek meg az európai versenyképességgel, köztük a tőkepiaci unióval (Capital Markets Union) kapcsolatos fajsúlyos döntések. Pawel Karbownik lengyel pénzügyminiszter-helyettes volt az egyik legnépszerűbb a jelenlévők közül.

Már a háttérben készítik fel a lengyeleket

A Portfolio-nak több brüsszeli tisztviselő is megerősítette, hogy a döntéshozatal lelassult, amit részben az új Európai Bizottság vártnál lassabb felállása nehezít, de meghatározóbb a magyar kormánnyal szemben hirdetett bojkott Orbán Viktor miniszterelnök július eleji, Vlagyimir Putyin orosz államfőnél tett látogatása miatt. Alapvetően kevés konkrét döntést várnak a fontosabb ügyeknél, főként a versenyképességi programnál. Ugyan Orbán Viktor azt ígérte, hogy november 8-án bemutatnak egy javaslatcsomagot a budapesti kormány- és államfői informális csúcstalálkozón, 

az uniós diplomaták szerint az alapforgatókönyv az, hogy nem ezzel mennek tovább az intézkedések kidolgozásánál, ahol a szeptember 9-én közzétett Mario Draghi korábbi EKB-elnök által kiadott jelentést veszik alapul.

Azzal sem számolnak, hogy érdemi versenyképességi lépésekről dönthetnek, a magyar kormány által júliusban bemutatott 11 pontos e-autós programot például már le is került a napirendről. Ugyanakkor ebben nem teljes az egyetértés: volt olyan forrásunk, aki szerint a magyar terv teljesen jól összhangban van az EU-s Zöld Megállapodás célkitűzéseivel is, így érdemes abból részeket továbbvinni.

A tőkepiaci unióról szóló egyeztetéseknél is inkább a jövő évre koncentrálnak már Brüsszelben. A CMU az EU egyik mesterterve – amelynek bevezetését a Draghi-jelentés is sürgeti –, hogy évente körülbelül 620 milliárd eurónyi privátforrást csatornázzon az unión belüli befektetésekbe. Már az eredeti agenda is 2025-re várta az áttöréseket, de ehhez szükséges lett volna, hogy a magyar elnökség tanácsi eseményein érdemben tudják tárgyalni a programokat. Most a brüsszeli magyar állandóképviselet ugyan viszi a szakmai egyeztetéseket, de a háttérben már a 2025-ös lengyel elnökség előkészítésének örvén próbálják gyorsítani a munkát, hogy jövőre megindulhasson a piaci széttagoltság csökkentése és az európai tőkepiacok mélyebb integrációja.

Mario Draghi szeptember 9-én mutatta be versenyképességi jelentését, amelyben számos javaslatot tesz uniós reformokra. Amint azt részletesen bemutattuk, átalakítaná az uniós döntéshozatali mechanizmusokat, erősítené a piacvédelmi intézkedéseket, emellett vasúti és egyéb közlekedési fejlesztéseket szorgalmaz, megerősítené a védelmi ipart, továbbá az e-autós támogatásokat is újragondolná.

A legfontosabb prioritások közé tartozik a vállalkozások, különösen a kkv-k és az induló vállalkozások finanszírozási lehetőségeinek javítása, valamint a zöld és a digitális átálláshoz elengedhetetlen beruházások mobilizálása. Az erőfeszítések hangsúlyt fektetnek továbbá a magánbefektetők számára jobb átláthatóság és hozzáférhetőbb pénzügyi információk megteremtésére, ami az európai tőkepiacokat globálisan vonzóbbá tehetné.

A tervet Németország és Franciaország erőteljesen támogatja, és 2023-ban közös ütemtervben állapodtak meg az e célok megvalósításának felgyorsítására, forrásaink szerint a két nagy állam pénzügyminiszterei, szakemberei ezért aktív párbeszédet folytatnak lengyel kollégáikkal.

Aggodalmak viszont vannak, hogy a bizottsági és tagállami bojkottok miatt kieső félév további csúszásokat okoz majd a CMU- és versenyképességi tervek kidolgozásában. Sőt, komolyan tartanak már attól is Brüsszelben, hogy Várhelyi Olivért nem engedik át a képviselők az Európai Parlamentben történő meghallgatásai után. Ha a jelölt nem veheti át megbízatását az egészségügyi és állatjóléti portfólió élén, akkor Orbán Viktor miniszterelnöknek egy új nevet kellene Ursula von der Leyennek küldenie, aminél semmilyen határidő nem köti a nominálásra, tehát hónapokra is megbéníthatja Brüsszelt egy patthelyzet.

Ez az a forgatókönyv, amit mindenki szeretne elkerülni. Állítólag a testület elnökének reménye épp az volt, hogy a kevésbé jelentős területek Várhelyinek delegálásával elérheti, hogy az Európai Parlament képviselői is biztosan megszavazzák a magyar jelöltet. Bár a régi Bizottság ügyvivőként végig folytathatná a munkáját, a francia Thierry Breton belsőpiaci biztos villámgyors és váratlan távozása miatt pont a legfontosabb versenyképességi reformok maradhatnak el. Főként úgy, hogy von der Leyen az új testületben pont ennél a területnél hajtaná végre az egyik legnagyobb átalakítást.

Címlapkép forrása: EU

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eu-hadsereg katonaság hadsereg hadgyakorlat fegyverkezés