Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot
Uniós források

Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Tájékoztatta a kormány az Európai Bizottságot, hogy a menekültügyi rendszer kapcsolatos problémák miatt kiszabott bírságot nem fizeti be a magyar kormány – jelentette ki Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése után a Portfolio-nak. A tárcavezető elmondta, hogy így a tételt nem a még befagyasztott kohéziós forrásokból, hanem a folyósítandó támogatásokból vonhatja le Brüsszel.

A miniszter megerősítette, hogy Magyarország nem fogja befizetni a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos bírósági ítélet miatt kiszabott 200 millió eurós bírságot.

Ylva Johansson biztos asszonynak tegnap is egyértelművé tettem, hogy Magyarország ezt a bírságot nem fogja befizetni, tehát ilyen irányú tájékoztatást a bizottság kapott – közölte a Portfolio kérdésére a miniszter miután a plenáris sajtótájékoztatót tartott.

Bóka János ismertette, hogy ebben az esetben

a Magyarországnak járó uniós költségvetési kifizetésekből fogják ezt az összeget levonni, amire a Bizottságnak van lehetősége, és ami módszert a bizottság korábban alkalmazott már, például Lengyelország esetében.

Amint arról a Portfolio beszámolt, az Európai Bizottság szerdán hivatalosan is felszólította Magyarországot, hogy fizesse meg a 93 millió eurós bírságot, amely a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatos jogsértések miatt kiszabott bírság halmozódásából gyűlt össze. A bírságot az Európai Bíróság korábban hozott ítéletének végrehajtásának elmaradása miatt állapították meg júniusban, és az összeg a napi 1 millió eurós büntetésből adódik, amit addig kell fizetni, amíg Magyarország nem tesz eleget az uniós követelményeknek.

A Bizottság emellett megkezdi a 200 millió eurós egyszeri bírság behajtását is, miután a magyar kormány nem teljesítette a szeptember 17-i fizetési határidőt.

A bírság alapja, hogy Magyarország nem felelt meg az uniós menekültügyi irányelveknek, különösen a tranzitzónák jogellenes működtetése miatt. Bár a magyar kormány módosított az eljárásain, az új szabályozás sem felel meg az uniós követelményeknek, ezért továbbra is súlyos bírságtételekkel fenyegeti a magyar költségvetést.

Magyarország nem enged be orosz kémeket

A miniszter a mai ülésen azért vett részt, hogy a Nemzeti Kártya rendszerben az orosz és fehér állampolgárok számára is elérhető bővített lehetőségekről adott tájékoztatást.

Bóka János az EP-s vita után kijelentette: nemzeti kártyaszabályozásban semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot nem lát. A miniszter szerint az Oroszországból és Belaruszból érkező munkavállalók kérdése nem nemzetbiztonsági vagy munkaerőpiaci megfontolásokból, hanem politikai nyomásgyakorlás céljából került napirendre.

Az Eurostat adataira hivatkozva elmondta, hogy az EU-ban tartózkodó orosz és belarusz állampolgároknak csak töredéke van Magyarországon. A munkavállalási célú első tartózkodási engedélyek számát tekintve legalább hét másik EU-tagállam megelőzi Magyarországot.

A miniszter tájékoztatása szerint az Európai Bizottság sem jogi aggályokról kért már tájékoztatást. Mint a sajtótájékoztatón elmondta, Brüsszel a legutóbbi levelében

már csak tájékoztatást kért a nemzetbiztonsági szabályozás tekintetében, amelyek megfelelnek a schengeni előírásoknak.

Azt is elmondta ennek kapcsán, hogy a vízumkiadás semmilyen tekintetben nem tér el az uniós kötelező szabályoktól.

Bóka János csütörtökön találkozik az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságával (AFCO), ahol a Magyar Tanács elnökségének prioritásairól fog beszélni.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Terrorcselekmények Európában

Nyakunkon a világvége, jönnek a migránsok, felrobbantanak minket és minden templomból mecset lesz, ideje fellázadnunk a muszlim elnyomás ellen. Már ki sem lehet mozdulni otthonról, bármikor felr

RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ursula von der Leyen bejelentette az EU új vezetőit, meglepő terület juthat a magyar jelöltnek
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
uvdl, Ursula von der Leyen