A magyar kormány miatt nekiestek az Európai Bizottságnak, súlyos érvágás vár a költségvetésre
Uniós források

A magyar kormány miatt nekiestek az Európai Bizottságnak, súlyos érvágás vár a költségvetésre

Az Európai Unió Bíróságának ítéletének be nem tartása miatt az Európai Bizottság a Magyarország számára elérhető kohéziós források kiutalásaiból kezdheti el levonni a 200 millió eurós egyszeri, valamint a napi 1 millió eurós bírságot. A magyar kormány határideje pénteken lejárt, hogy tájékoztassa az uniós végrehajtó testületet. A Bizottság további részletek közlését egyelőre halogatja, de világossá tette, hogy az eljárás végső szakaszában a tagállam támogatásaiból vonják le az összegeket, ha a magyar hatóságok nem rendezik a helyzetet.

Az Európai Unió Bíróságának ítéletének be nem tartása miatt Magyarországot egy jelentős pénzbírság sújtja, melynek mértéke 200 millió euró egyszeri összeg, valamint további napi 1 millió eurós bírság, amíg nem orvosolja a bíróság által felvetett problémákat a menekültügyi eljárások lefolytatásával kapcsolatban.

Az ügyben pénteken járt le a magyar kormány válaszadási határideje, vagyis az Európai Bizottság elvileg megkezdheti a bírság behajtását. Azonban az eljárás komplex, és az ezt firtató kérdések miatt indulatosan bírálták az újságírók az uniós végrehajtó szerv szóvivői szolgálatát a szokásos brüsszeli napi sajtótájékoztatón hétfőn. A Bizottságtól ugyanis nem akarták közölni, hogy pontosan mikor kezdik el „behajtani” a bírságokat a magyar kormányon, ezért egy újságíró hevesen kritizálta a referenseket, kérve, hogy ismertessék az eljárás pontos menetét.

A közjáték után Ujvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője kifejtette, hogy az Európai Unióban világos szabályok érvényesülnek a pénzbírságok behajtásával kapcsolatban, különösen, ha egy tagállam nem teljesíti az Európai Unió Bíróságának ítéletét. Az eljárás három fő lépésből áll:

  1. Fizetési felszólítás: Az első lépés egy hivatalos fizetési felszólítás küldése, amely után a tagállamnak 45 napja van rendezni a bírságot. Ha ez nem történik meg a határidő lejárta után, egy második levél kerül kiküldésre, amely további 15 napos határidőt biztosít.
  2. Levont összeg: Amennyiben a második határidő lejárta után sem történik meg a fizetés, az Európai Bizottság az úgynevezett „offsetting” eljárást alkalmazza. Ez azt jelenti, hogy a tagállam számára az EU költségvetéséből érkező támogatásokból levonják a bírság összegét.

Itt fontos kiemelni, hogy ez a teljesített utalásokból vonható, vagyis ennyivel kevesebb küldenek az uniós közös költségvetésből Magyarországnak.

Ha tehát a kormány továbbra sem válaszol és orvosolja a helyzetet, ezeket folyamatosan levonják a 12,2 milliárd eurónyi felszabadított kohéziós forrásoknál soron következő transzfereknél.

A 200 millió eurós egyszeri bírsággal kapcsolatban Ujvári Balázs elmondta, hogy a fizetési felszólítást július 16-án küldték ki, így a 45 napos határidő szeptember 2-án lejárt. Ezt követően a második felszólítást is elküldték, amely szeptember 17-én jár le. Az eljárás következő lépése attól függ, hogy Magyarország teljesíti-e a fizetést vagy sem, illetve hogy mikor teszi lehetővé azt, hogy a magyar határon is megkezdődhessenek a menekültügyi eljárások.

Fontos kiemelni, hogy ez nem jelenti azt, hogy a menedékkérőket kötelezően be kellene fogadni, a bíróság ítélete csak a menekültügyi eljárás elérhetővé tételére vonatkozik.

A napi bírság esetében az Európai Bizottság először megvizsgálja, hogy Magyarország orvosolta-e a Bíróság által felvetett problémákat. Ujvári szerint Magyarország három hónapot kapott, hogy álláspontját kifejtse, amely határidő szeptember 13-án járt le, de Anita Hipper, a végrehajtó testület másik szóvivője közölte, hogy

hétfő délig nem kaptak hivatalos választ, vagyis a magyar kormány késésben van.

Az Európai Bizottság most várja a magyar hatóságok válaszát. Ha a problémák továbbra is fennállnak, a napi bírság behajtása is megkezdődik, de ha a kormánynak időközben sikerült megoldani a helyzetet, akkor erre nem lesz szükség – derült ki a brüsszeli testület tájékoztatásából.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eu európai bizottság berlaymont