Szlovákia ellen is indíthatják a magyar kormány bevetett uniós fegyvert
Uniós források

Szlovákia ellen is indíthatják a magyar kormány bevetett uniós fegyvert

Portfolio
Az Európai Bizottság fontolgatja, hogy szankciókat vezessen be a Robert Fico vezette szlovák kormány ellen, mivel aggodalmak merültek fel a jogállamiság visszaszorulása miatt. Az intézkedés akár azt is eredményezheti, hogy Szlovákia is részlegesen elveszítheti hozzáférését az EU-forrásaihoz. Brüsszel különösen aggasztónak tartja, hogy Fico kormánya egyre nagyobb nyomást gyakorol az igazságszolgáltatás függetlenségére, és februárban megszüntette a korrupcióellenes hivatalt, amely az EU-támogatásoknál elkövetett pénzügyi csalások megelőzésében is fontos szerepet játszott.

Az EU úgynevezett „feltételességi mechanizmusa” (vagyis a jogállamisági eljárása) lehetővé teszi, hogy Brüsszel visszatartson uniós forrásokat, ha fennáll annak a veszélye, hogy azokat nem megfelelően használják fel. 2022-ben ezt a metódust használták a magyar EU-pénzek felfüggesztésére is.

A lépés érintheti a Szlovákiának szánt 12,8 milliárd eurós kohéziós alap egy részét is. Emellett felmerült annak lehetősége is, hogy az Európai Bizottság visszakérje a 2,7 milliárd eurót, amelyet Szlovákia a Covid-19 mentőcsomag részeként kapott, mivel a korrupcióellenes hivatal fenntartása feltétele volt ezen támogatásnak – írja a Financial Times.

Fico negyedik miniszterelnöki ciklusát tölti, miután egy évvel ezelőtt visszatért a hatalomba. Kormányát három pártból álló koalíció alkotja, amely többek között azzal a programmal nyerte el a választók bizalmát, hogy megszüntetik Ukrajna támogatását Oroszországgal szemben, és fellépnek az illegális migráció ellen. Ugyanakkor Fico az elmúlt időszakban saját belső ellenfelei ellen is hadjáratot folytatott.

A Bizottság különösen aggasztónak tartja az igazságügyi miniszter, Boris Susko tevékenységét, aki a büntető törvénykönyv júliusi módosítását vitte keresztül, amely többek között csökkentette a büntetéseket olyan bűncselekmények esetében, mint a csalás. A liberális ellenzék Susko eltávolítását követeli, mivel úgy véli, hogy a miniszter visszaélt hatalmával, és aláásta a jogállamiságot.

A kulturális miniszter, Martina Šimkovičová szintén célkeresztbe került, miután kirúgta a nemzeti színház és a nemzeti galéria igazgatóit, és átalakította az állami médiavállalatot. Az ellenzéki pártok bizalmatlansági indítványt terveznek mindkét miniszter ellen, míg Fico pártja a legfőbb ellenzéki vezető, Michal Šimečka eltávolítását fontolgatja a parlament alelnöki posztjáról.

Šimečka szerint Fico az ellene elkövetett merényletet ürügyként használja fel arra, hogy további korlátozásokat vezessen be a civil társadalommal szemben. Attól tart, hogy Fico kormánya hamarosan olyan törvényjavaslatot nyújt be, amely korlátozná a tüntetéseken használt nyelvezetet, ezáltal veszélyeztetve a szólás- és gyülekezési szabadságot Szlovákiában.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen még nem döntötte el, hogy mikor küldik el a figyelmeztető levelet a szlovák kormánynak, de Věra Jourová, az EU jogállamiságért felelős biztosa többször is figyelmeztette Ficót, hogy ne ássa alá az igazságszolgáltatás függetlenségét és a média szabadságát.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
eu európai bizottság berlaymont