Az EU előhozta szuperfegyverét, de sokan vonakodnak bevetni
Uniós források

Az EU előhozta szuperfegyverét, de sokan vonakodnak bevetni

Portfolio
Hónapokig tartó késedelem után Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi vezetője hamarosan bemutatja az Európa versenyképességének fokozásáról szóló átfogó jelentését. A 400 oldalas, grafikonokkal és innovatív ötletekkel teli dokumentum célja, hogy Európa hatékonyabban versenyezzen az olyan globális szuperhatalmakkal szemben, mint az Egyesült Államok és Kína. A jelentés várhatóan mintegy 900 milliárd eurós beruházást szorgalmaz az európai gazdaságba, de komoly reformokat is megkövetel.

A jelentés szerint a hatalmas beruházásokat közvetlenül az EU által beszedett adókból lehetne finanszírozni, amely koncepció részben már a gyakorlatban is működik, mivel az uniós országok a héa-bevételek (lényegében ez az áfát jelenti) egy bizonyos százalékát már most is Brüsszelbe küldik – számolt be a Politico.

Emellett Draghi új prudenciális szabályokat javasol, hogy a kockázatkerülő európaiakat bátrabb befektetésekre ösztönözze, ami kardinális a tőkepiaci unió létrejöttéhez.

A jelentés azt is hangsúlyozza, hogy Európának nagymértékben be kell fektetnie a gazdaság szén-dioxid-mentesítésébe, a digitális innovációba és az infrastruktúrába, jelentős szerepet szánva a magántőkének.

A Draghi-terv közzétételének időzítése nem tekinthető ideálisnak, mivel azután történt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már előzetesen ismertette napirendjének nagy részét, és az új Bizottság struktúrája is kialakult. A jelenlegi európai politikai légkörre való tekintettel sokan szkeptikusak a jelentés lehetséges hatásával kapcsolatban. Számos uniós kormány a belpolitikai kérdésekkel van elfoglalva: Németország ellenáll az uniós költségvetés növelésének, Franciaország politikai patthelyzetben van, Hollandia pedig ellenzi az uniós kiadások növelését.

Így Draghi sürgős és határozott fellépésről szóló felhívása Európa gazdasági hanyatlásának megakadályozására jelentős akadályokba ütközik. Sok kormány egyáltalán nem érzi, hogy az EU-s versenyképesség javítása égető lenne. Már a publikálás előtt Sven Giegold, német klíma- és gazdasági államtitkár kétségeit fejezte ki a javasolt költségvetés biztosításának megvalósíthatóságával kapcsolatban, és a meglévő források kreatívabb felhasználását javasolta.

A jelentés az ágazatok széles skáláját öleli fel, beleértve a védelmi, az energetikai és az innovációs ágazatokat, és foglalkozik Európa nemzetállamok szerinti széttagoltságával. Jelentős beruházásokat javasol a tiszta technológiákba, az energiahálózatokba, valamint a versenyszabályok és a kereskedelempolitikák felülvizsgálatát. Draghi hangsúlyozza az olyan európai értékek fontosságát is, mint a társadalmi egyenlőség és a minőségi közszolgáltatások. A jelentés sikere azonban nagyban függ majd az uniós vezetők politikai akaratától. A szkepticizmus ellenére van remény arra, hogy a jelentés a korábbi Werner- és Delors-jelentésekhez hasonlóan történelmi jelentőségű uniós reformokat indíthat el.

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
energia-kőolaj-gazprom-oroszország-földgáz-szankció