Súlyos lépésre készül Brüsszel Orbán Viktor szövetségesével szemben
Uniós források

Súlyos lépésre készül Brüsszel Orbán Viktor szövetségesével szemben

Portfolio
A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió a demokratikus normák megsértse miatt visszatarthatja a Szlovákiának szánt forrásokat.

Az Európai Bizottság, a blokk végrehajtó testülete az értesülések szerint már el is készítette a tervezetet az eljárás megindítására, miután Robert Fico nemrég úgy döntött, megszünteti a különleges ügyészi hivatalt, amely néhány, az EU-s forrásokat érintő korrupciós ügyet felügyelt.

Az eljárás kezdeti fázisban van, és szükség lenne Ursula von der Leyen bizottsági elnök jóváhagyására is.

Az egyik javaslat szerint a bizottság a feltételességi mechanizmust alkalmazná, hogy visszatartson egy részt a Szlovákiának szánt 12,8 milliárd eurós forrást. De azt az opciót is vizsgálják, hogy arra kötelezzék a szlovákokat, hogy fizessék vissza a korábban adott 2,7 milliárd eurós Covid-támogatást egy részét, vagy akár az egészét.

Szlovákiában a közberuházások körülbelül 80 százaléka valósul meg uniós forrásokból, így bármely, a finanszírozással kapcsolatos probléma komoly csapást jelenthet az ország számára, amely már így is küzd a magas költségvetési hiánnyal.

Szlovákia lenne a második ország, amely az EU feltételességi mechanizmusa alá kerül, miután a blokk korábban mintegy 6,3 milliárd eurót fagyasztott be a Magyarországnak szánt kohéziós forrásokból, szintén a jogállamisági normák megsértése miatt.

Címlapkép forrása: EU

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.08

Rossz hetet zártak a tőzsdék, az egyik kiváltó ok az Nvidia esetleges trösztellenes feldarabolásáról szóló hír volt, a másik a gyenge amerikai munkaügyi adatok, amik nem is voltak annyira gye

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elektromos toltohalozat kinai hitel