Portfolio signature

Navracsics: sok lemaradó magyar térség miatt új területfejlesztés kell

A versenyképesség és a területfejlesztés között szoros kapcsolat van, ezért az Európai Unióban a kohézió kulcsfontosságú tényező a gazdasági növekedés fenntartásában, mivel a szociális és területi különbségek csökkentése növeli az országok versenyképességét. Azonban a relatív fejlettségben látható különbsége miatt egy újfajta, átfogó megközelítésre van szüksége a fejlesztéspolitikában – mondta el Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában. Jelezte, hogy Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy mind a főváros, mind a vidéki régiók fejlődése összhangban legyen az uniós kohéziós politikával, azonban azt új koncepció mentén kell végrehajtani.

A miniszter előadásának egyik központi gondolata az volt, hogy bár Magyarország folyamatos felzárkózást mutat az Európai Unió átlagához, amit az áprilisban publikált kilencedik kohéziós jelentés is alátámaszt, de jelentősek az országon belüli különbségek.

„Ez a jelentés optimizmusra ad okot, különösen Közép-Európa országainak fejlődésével kapcsolatban” – mondta Navracsics. Hozzátette, hogy Magyarország fővárosa, Budapest, jelentős mértékben járult hozzá a felzárkózáshoz, mivel 2022-ben a főváros már 158%-kal haladta meg az uniós átlagot a fejlettség tekintetében. Rámutatva a különbségekre kiemelte, hogy az észak-alföldi régió a 42%-ról 50%-ra növelte pozícióját, de ez még mindig jelentős különbségeket mutat az átlagtól való elmaradásban.

A miniszter rávilágított arra, hogy a 2004-2010 közötti időszak stagnálást mutatott a vidéki régiók fejlődésében, míg 2010 után egyértelműen javulás tapasztalható. „A Nyugat-Dunántúl munkaerőpiaci kihívásai azonban ma már akut problémává váltak az Ausztriába irányuló elvándorlás miatt” – emelte ki Navracsics. Ugyanakkor a Közép-Dunántúlon és az Észak-Alföldön a felzárkózás javulást mutat, bár a különbségek még mindig jelentősek az ország különböző régiói között.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés