Újabb botrány robbant ki az EU-ban, az EP-elnök magyarázkodhat
Uniós források

Újabb botrány robbant ki az EU-ban, az EP-elnök magyarázkodhat

Portfolio
Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola, aki a korrupció elleni harc élharcosaként ismert, most magyarázkodásra kényszerül. A Politico által feltárt információk szerint Metsola egy új etikai kódexet vezetett be, amelynek célja a transzparencia növelése, azonban a szabályozás saját magára nem vonatkozott. Metsola férje, Ukko Metsola, a Royal Caribbean Group EU-s lobbistájaként tevékenykedett, miközben felesége olyan környezetvédelmi törvényeket írt alá, amelyeket ő is befolyásolt.

A 2022-es, az Európai Parlamentet megrázó Qatargate korrupciós botrány után, most Roberta Metsola magyarázkodhat, aki az intézmény elnökeként a korrupció elleni harc érdekében új etikai kódexet vezetett be. Ez többek között megkövetelte a parlamenti vezetőktől, hogy nyilvánosan tegyenek bejelentést esetleges összeférhetetlenségeikről, beleértve a családi, érzelmi vagy gazdasági érdekeltségeket is. Azonban a szabályozás egyik fontos szereplőt kihagyott: magát az elnököt – kezdi cikkét a Politico.

Ha Metsolának vallania kellett volna családi kapcsolataikról, akkor talán közölte volna, hogy férje, Ukko Metsola, a világ második legnagyobb hajózási vállalatának, a Royal Caribbean Group-nak EU-s lobbistája. Ez a tény azonban nagyrészt észrevétlen maradt, miközben Ukko olyan környezetvédelmi törvények befolyásolásán dolgozott, amelyeket később felesége írt alá. Bár nincs bizonyíték arra, hogy Metsola visszaélt volna hatalmával, vagy megszegte volna a parlament szabályait, az ügy rávilágít arra, hogy a transzparencia hiánya hogyan árnyékolhatja be a parlament elnökének és egy lobbiista közötti kapcsolatot.

Ukko Metsola a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy feleségével egy „kínai falat” húztak a munkájuk és magánéletük közé, hogy elkerüljék az összeférhetetlenség látszatát. Azonban a parlament transzparenciára vonatkozó szabályai korlátozottak, és nagyrészt az egyes képviselők magánszférájára bízzák az összeférhetetlenségek kezelését.

A Metsolák esete jól példázza a parlament etikai szabályainak gyengeségeit. Míg Roberta Metsola karrierje során a korrupció elleni harc élharcosaként mutatkozott be, a saját ügyeiben nem mutatott példát – számolt be a Politico. Annak ellenére, hogy férje szerepe nyilvánosan ismert volt, a kapcsolatot sosem tárta fel teljesen, és ez súlyosan károsíthatja a közbizalmat.

Végül a lap szerint, bár nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Roberta Metsola megsértette volna a parlamenti szabályokat, az eset felveti a kérdést: a transzparencia hiányát hogyan lehet összhangba hozni az európai demokrácia alapelveivel?

Címlapkép forrása: EU

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
argentina_peso_argentin