Olyan durva megszorítások történtek, hogy inkább új pénzt vezetnek be
Uniós források

Olyan durva megszorítások történtek, hogy inkább új pénzt vezetnek be

Portfolio
Új argentin valutát vezettek be a Milei sokkterápia ellensúlyozására: a távoli La Rioja tartomány saját valutát, a chachót vezette be, hogy megpróbálja újraéleszteni haldokló gazdaságát.

A Chilével határos vörös agyagos hegyvidéken fekvő La Rioja, Argentína egyik legszegényebb tartománya, Javier Milei elnök infláció megfékezését célzó agresszív gazdaságpolitikájának pénzügyi következményeivel küzd. A tartomány, amely februárban fizetésképtelenné vált, miután a szövetségi készpénzátutalásokat csökkentették, azóta mély recesszióba zuhant – kezdi cikkét a Bloomberg.

Válaszul Ricardo Quintela kormányzó radikális tervet vezetett be:

egy tartományi valuta, a chacho bevezetését.

A pesóval egyenértékű chachót 50 000 darabos kötegekben osztják szét a kormányzati alkalmazottak között, akik órákig állnak sorba, hogy átvegyék a részüket. Némi zúgolódás ellenére a hangulat általában pozitív, mivel a kifizetés jelentős lökést jelent egy olyan régióban, ahol az átlagos havi fizetés mindössze 240 dollár.

A chacho gyorsan integrálódott a helyi gazdaságba. Az olyan vállalkozások, mint a Refinor benzinkút és a Noed-Fama hentesüzlet, megnövekedett forgalomról számoltak be a lap riporterének, mivel a vásárlók lelkesen költötték az új valutát. A kereskedők azonban óvakodnak attól, hogy túl sok chachót halmozzanak fel, és részletes szabályokat dolgoztak ki az elfogadásukra. Quintela kormányzó biztosította a vállalkozásokat arról, hogy a kormányhivatalokban 17%-os kamatlábat ígérve 17%-os kamatlábat kapnak, ha decemberig várnak.

Ez a valutarendszer mentőövet jelent La Rioja számára, amely el van vágva a szövetségi forrásoktól és ki van zárva az adósságpiacokról. A tartományt, amely a felduzzadt állami szektoráról és állami tulajdonú vállalatairól ismert, keményen sújtották Milei gazdasági reformjai. A kritikusok Venezuelához hasonlítják a helyzetet, kiemelve az emberek kétségbeesését, akik hajlandóak órákig sorban állni egy segélyért. A helyi legenda, Angel Vicente „Chacho” Peñaloza képét ábrázoló chacho a tartomány szegénységét jelképezi, és a gazdasági válság elmélyülése esetén Argentína-szerte hasonló intézkedések lehetséges előhírnöke lehet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
roberta metsola