Jöhet az új brüsszeli háború: von der Leyennek le kell vágnia az EU szent tehenét
Uniós források

Jöhet az új brüsszeli háború: von der Leyennek le kell vágnia az EU szent tehenét

Az Európai Uniót arra szólítják fel, hogy jelentősen átalakítsa a 387 milliárd eurós közös agrárpolitikáját (KAP), és a területalapú támogatásokról térjen át a jövedelemalapú támogatásokra. Ez az ajánlás a gazdák heves tiltakozására válaszul megrendelt jelentésből származik, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fog bemutatni – írja a Financial Times. A legfontosabb javaslatok között szerepel egy ellentmondásos rendszer, amely a fogyasztókat a húsfogyasztás csökkentésére ösztönözné, és segítené a gazdákat az állattenyésztésről való átállásban.
A magyar agrárium egyedülálló csúcsrendezvénye! Minden fontos információ egy helyen a sikeres piaci, üzleti, befektetési, fejlesztési és finanszírozási döntésekhez az agrárgazdaságban!

A „Stratégiai párbeszédek az EU mezőgazdaságának jövőjéről” című jelentés hangsúlyozza, hogy a status quo fenntartása tarthatatlan az uniós agrártámogatásoknál. Kiemeli, hogy gyors és bátor intézkedésekre van szükség a mezőgazdasági termelőket érintő számos válsághelyzet – többek között a szélsőséges időjárási hatások, az infláció és a globális verseny – kezelése érdekében. Az ajánlások célja az uniós agrárpolitika összehangolása az éghajlati célokkal, mivel a mezőgazdaság jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához.

A legfontosabb javaslatok között szerepel egy ellentmondásos rendszer, amely a fogyasztókat a húsfogyasztás csökkentésére ösztönözné, és segítené a gazdákat az állattenyésztésről való átállásban. Ez magában foglal önkéntes kivásárlási programokat az intenzív állattenyésztéssel jellemezhető területeken található gazdaságok számára.

A leglényegesebb javasolt változtatás a KAP támogatási rendszerének teljes átalakítása, amely a földalapú kifizetésekről egy olyan rászorultsági alapú rendszerre tér át, amely a leginkább rászoruló mezőgazdasági termelőket támogatja.

Az borítékolható, hogy a KAP átalakítása heves tiltakozásokhoz vezet majd. Az agrártámogatási rendszer ugyanis az EU szent tehene, amelyhez senki nem mert hozzányúlni, hiába az elmúlt évtizedekben végrehajtott kohéziós és költségvetési reformok.

A Peter Strohschneider professzor által felügyelt jelentés a gazdák, a nem kormányzati szervezetek, a fogyasztók és az élelmiszer-kiskereskedők közötti széles körű konzultációkat követően készült. Bár az ajánlások nem kötelező érvényűek, várhatóan az idén induló új Európai Bizottság agrárpolitikáját is meghatározzák. Az elmozdulás az érdekeltek közötti konszenzust tükrözi, miszerint az EU mezőgazdasági gyakorlatának meg kell változnia, ami jelentős paradigmaváltást jelent. A KAP jelenlegi környezetvédelmi előírásait a gazdák tiltakozását követően ideiglenesen felfüggesztették, ami a zöld csoportok kritikáját váltotta ki.

Címlapkép forrása: Portfolio

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az Európai Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.
Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
uvdl, Ursula von der Leyen