Egyre nagyobb gondban Brüsszel, nincs ember a legfontosabb posztra
Uniós források

Egyre nagyobb gondban Brüsszel, nincs ember a legfontosabb posztra

Portfolio
Az utolsó fordulóban több közgazdász verseng az Európai Bizottság versenyjogi főközgazdászának pozíciójáért. A Pierre Régibeau nyugdíjba vonulása óta egy éve betöltetlen, és nehezen találták meg az utódját: különösen azután, hogy Margrethe Vestager, a Bizottság ügyvezető alelnöke eredeti jelöltje, a neves amerikai közgazdász, Fiona Scott Morton kiesett a versenyből, miután Emmanuel Macron francia elnök megfúrta a jelölését, kifogásolva, hogy nem uniós állampolgár.

A főközgazdászi poszt betöltetlensége miatt már az Európai Parlament képviselői is bírálják Vestagert és a Bizottságot. A német szocialista René Repasi elégedetlenségének adott hangot: „Ez a politikai örökség biztosításának szerencsétlen módja”, és arra utalt, hogy Vestager utódjának más politikai nézetei lehetnek a versenyről és a piacokról. Még Stéphanie Yon-Courtin francia liberális törvényhozó, Vestager párttársa is megkérdőjelezte az időzítést, és azt kérdezte: „Már egy éve nincs vezető közgazdászunk: miért kell most sietni, hogy még a ciklus vége előtt meghozzuk ezt a döntést?” – írja a Politico.

A versenyügyi főközgazdász szerepe túlmutat a hagyományos technokrata szerepkörén. A pozíció ma már jelentős befolyással bír a versenypolitikára, amely elősegítheti vagy hátráltathatja az EU ipari kapacitásának növelésére és az olyan globális versenytársakkal szembeni különbségek csökkentésére irányuló erőfeszítéseket, mint az Egyesült Államok és Kína.

Most azért is különösen fontos a poszt, mert az EU versenyképességének javítása a Bizottság és a magyar elnökség kiemelt prioritása.

Az ellentmondások ellenére az Európai Bizottság folytatja az interjúkat, és arra törekszik, hogy még Vestager hivatali idejének lejárta előtt betöltse a kulcsfontosságú pozíciót. A folyamat kimenetele jelentős hatással lesz az EU versenypolitikájának jövőbeli irányvonalára.

Címlapkép: Margrethe Vestager. A fotó forrása: EU

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kondenzcsík, chemtrail, gőzcsík