Csapdában Von der Leyen, egy magyar bukás segítheti Brüsszel átalakításában
Uniós források

Csapdában Von der Leyen, egy magyar bukás segítheti Brüsszel átalakításában

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a Bizottságban kiegyensúlyozott nemi arány legyen, azonban a jelenlegi biztosjelöltek névsora messze elmarad ettől a céltól. A tagállamok által előterjesztett jelöltek között 17 férfi és mindössze 9 nő szerepel, ami továbbra is jelentős nemi egyensúlytalanságot mutat. Von der Leyen abban bízhat, hogy az Európai Parlament meghallgatásai során több jelölt nem kap zöld utat, ami lehetőséget teremt új, esetleg női jelöltek felállítására. Az egyik bukó pedig épp a magyar biztos, Várhelyi Olivér lehet a pletykák szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mostanra kapta meg az összes tagállamtól a biztosjelöltek névsorát, de viszonylag kevés kormány tartotta tiszteletben kérését, hogy férfit és nőt is ajánljanak a testületbe. Egyelőre úgy fest, hogy 17 férfi mellett csak 9 darab nő lesz a végrehajtó szervnél.

Abban reménykedhet még von der Leyen, hogy az Európai Parlament várhatóan több biztosjelöltet nem enged majd át a meghallgatásokon, így helyettük új nevekre lesz szükség. A meghallgatások szeptember 16-18. között lesznek Strasbourgban, akkor majd többet tudunk a posztok leosztásáról, de már sok lehetőség körvonalazódott.

  • Olaszország: Raffaele Fitto, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek párt tagja, a tervek szerint a gazdaságot és a járvány utáni fellendülést felügyelő ügyvezető alelnöki posztra kerül.
  • Lettország: Valdis Dombrovskis (EPP) várhatóan az EU bővítésével és Ukrajna újjáépítésével foglalkozik majd, ha Fitto elviszi a gazdasági kabinetet, amelyre a lett politikus is pályázik. Ebben a ciklusban a kereskedelempolitikáért felelt, tehát az olaszok becsúszó szereléséig jó esélyei voltak a feljebb lépésre.
  • Franciaország: Thierry Breton (ALDE) az ipar és a stratégiai autonómia területét fogja ellátni.
  • Spanyolország: Teresa Riberát (S&D) választják az „átmeneti” portfólióra, beleértve az ökológiát és a digitális ügyeket.
  • Észtország: A leköszönő Kaja Kallas (ALDE) az EU külpolitikai vezetőjét és ügyvezető alelnökét jelölik.
  • Belgium: Az utolsó jelölt Hadja Lahbib külügyminiszter, aki korábban újságíró volt.
  • Lengyelország: Piotr Serafin, a lengyel állandó képviselet vezetője is a gazdasági és a bővítési posztra pályázik, azonban a hírek szerint Ursula von der Leyen a védelempolitikát szánja neki.
  • Észtország: már lefutott, udvariassági kör igazából Kaja Kallas észt miniszterelnök meghallgatása, a tagállamok már júniusban megszavazták, hogy ő legyen a külügyi főképviselő.
  • Magyarország: Várhelyi Olivért már hetekkel ezelőtt megnevezte Orbán Viktor miniszterelnök, még hozzá a tervek szerint a jelenlegi portfolióját, a bővítéspolitikát vinné tovább a Bizottságban.

A jelöltek között vannak volt miniszterelnökök, pénzügyminiszterek, európai parlamenti képviselők, akadémikusok, újságírók és hivatásos diplomaták. A legnagyobb név talán a belga Hadja Lahbib, aki korábban újságíró volt, jelenleg pedig Belgium EU-ügyi minisztere. Ciprus és Horvátország akadémiai tudósokat jelölt.

Magyar izgalmak

Várhelyi Olivér, aki karrierdiplomata, az EP-képviselőkkel kapcsolatos korábbi megjegyzései miatt aggódhat. Sokan biztosra veszik Brüsszelben, hogy nem is megy át az Európai Parlament meghallgatásán, miután egyszer egy felkérdezésekor azt kérdezte, „hány idióta van még”, ami a törvényhozóknak nem tetszett.

Pedig a brüsszeli hagyományok szerint a Bizottságba újrajelölt biztosok erősebb portfoliókat kaphatnak. Mivel a bővítéspolitika egyre jelentősebbé vált az elmúlt években, komolyan feljebb léphetne a magyar jelölt, akár alelnöki poszt is járhatna neki a szokásjog szerint.

Lapunknak viszont a legtöbben azt mondták, hogy a legvalószínűbb az, hogy új jelöltet kérnek majd a szeptember közepi EP-meghallgatások után Magyarországtól, mert borítékolják Várhelyi bukását. Ha mégis átmenne a strasbourgi grillezésen, akkor valószínűtlennek tartják, hogy fontos terület kerülne alá, a közlekedést tartják esélyesnek, vagy az egészségügyi és szociális területeket.

Ha új jelöltet kell találni, akkor csak találgatások vannak, hogy milyen beugrót küldhet helyette Orbán Viktor miniszterelnök. A listán egyelőre olyan nevek szerepelnek, mint Győri Enikő EP-képviselő, de sokan a legalkalmasabbnak Petri Bernadett közvetlen EU-támogatásokért felelős kormánybiztost tartják.

Hogyan tovább?

Von der Leyen a nemek közötti egyensúly biztosítása után fogja nyilvánosságra hozni javasolt felállását, Bulgária jelöltje még nem dőlt el. A jelölteket szeptemberben és októberben az Európai Parlamentben megerősítő meghallgatásokon hallgatják meg. Ha jóváhagyják őket, olyan kulcsfontosságú kérdéseket fognak felügyelni, mint a környezetvédelem és Ukrajna támogatása.

A megerősítési folyamat kihívást jelenthet a kevés tapasztalattal rendelkező jelöltek számára, mint például a 35 éves máltai Glenn Micaleff, vagy az ellentmondásos múlttal rendelkező jelöltek számára. A megerősítést követően azonban az új Bizottság feladata lesz az EU irányítása a következő öt évben, a sürgető kérdések megoldása és a tömb jövőjének alakítása.

Címlapkép forrása: EU

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
kondenzcsík, chemtrail, gőzcsík