Izraeli kormánytagokat szankcionálna az EU, Magyarország nem támogatja a lépést
Uniós források

Izraeli kormánytagokat szankcionálna az EU, Magyarország nem támogatja a lépést

Portfolio
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi vezetője csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy javasolta a blokknak, hogy fontolja meg két izraeli miniszter elleni szankciók bevezetését a palesztinok ellen irányuló „gyűlöletüzenetek” miatt, amelyek szerinte sértik a nemzetközi jogot. Bár Borrell nem nevezte meg a minisztereket, a közelmúltban megfogalmazott bírálatok Itamar Ben-Gvir biztonsági minisztert és Bezalel Smotrich pénzügyminisztert érte ellentmondásos kijelentéseik miatt – számolt be az Euractiv. Magyarország elutasítja a szankciókat.

A lehetséges szankciókat az EU külügyminisztereinek brüsszeli ülésén vitatták meg, ahol Borrell elismerte, hogy egyelőre nincs egyhangú támogatottság a javaslata mögött, de tovább vitáznak a kérdésről. A szankciók, amennyiben bevezetik azokat, jellemzően utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást jelentenének az EU-n belül. A terv azt követően született, hogy az EU, Franciaország és az Egyesült Királyság nemrégiben elítélte egy szélsőjobboldali izraeli miniszter azon javaslatát, hogy a foglyok kiszabadítása érdekében éheztessék a gázai lakosokat.

Izrael Katz izraeli külügyminiszter cáfolta Borrell állításait, és kijelentette, hogy ellenzi a lakosság bármilyen kitelepítését. Bár diplomaták szerint valószínűtlen, hogy a 27 EU-tagállam egyhangú döntést hozzon az ilyen szankciókról, Borrell javaslata aláhúzza az európai tisztviselők növekvő aggodalmát egyes szélsőjobboldali izraeli miniszterek retorikája és tettei miatt. Írország támogatta Borrell javaslatát, míg Olaszország elutasította az ötletet, hangsúlyozva a konfliktus megoldásának és a gázai tűzszünetnek a szükségességét.

Magyarország részéről Szijjártó Péter külügyminiszter határozottan elutasította a tervet.

Az Izraellel hagyományosan szövetséges országok, mint Németország és Csehország, nem utasították el azonnal a szankciókról szóló vitát.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
berlaymont, európai bizottság, brüsszel, eu