Brüsszel bírságolt, a kormány 900 milliárdos követelésről beszél
Uniós források

Brüsszel bírságolt, a kormány 900 milliárdos követelésről beszél

A magyar kormány az Európai Bizottság által kiszabott rekordbírság miatt jogi lépéseket tervez, hogy érvényesítse igényeit Brüsszellel szemben. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence bejelentette, hogy Magyarország a határvédelemmel kapcsolatos költségekért 900 milliárd forint kártérítést követel. Ezt ütköztetnék a Magyarországra az Európai Unió Bírósága által kiszabott 200 millió eurós egyszeri, és napi 1 milliós bírsággal.

Idén júniusban az Európai Unió Bírósága elmarasztalta Magyarországot, amiért nem hajtotta végre a 2020-as ítéletet, és ezért 200 millió eurós átalányösszegű bírságot szabott ki, valamint további napi 1 millió eurós bírságot, amíg a jogsértéseket meg nem szüntetik a menekültügyi eljárásoknál. Az ügy előzménye, hogy a bíróság 2020 decemberében már kimondta, hogy a magyar menekültügyi rendszer nem felel meg az uniós jogszabályoknak, különös tekintettel a tranzitzónákban tapasztalt visszaélésekre. A döntés szerint Magyarország nem biztosította megfelelően a menekültügyi eljárásokhoz való hozzáférést, és korlátozta a menedékkérők jogorvoslati lehetőségeit, valamint jogellenesen tartotta vissza azokat a menedékkérőket, akik felülvizsgálatért folyamodtak.

Magyarország azzal védekezett, hogy a menedékkérelmek kezelését az ország külföldi nagykövetségein keresztül szabályozza, ami az Európai Bizottság szerint ellentétes az EU menekültügyi irányelveivel, amelyek előírják, hogy a kérelmeket a tagállamok határain is be lehessen nyújtani. Az Európai Bizottság álláspontja az volt, hogy Magyarország intézkedései sértik az uniós jogot, különösen az Európai Unió közös menekültügyi politikáját és a lojális együttműködés elvét, amely az uniós tagállamok közötti együttműködést szabályozza.

Az fontos megjegyezni, hogy Brüsszel nem várta el a menekültek befogadását, pusztán a szabályos menekültügyi eljárások lefolytatását követeli meg a kormánytól.

A kormány már többször jelezte, hogy nem hajlandó kifizetni az egyszeri 200 millió eurós (80 milliárd forintos), és a napi 1 milliós (395 millió forintos) bírságot. Most pedig Rétvári Bence bejelentette, hogy a 2015-ös menekültválság kezdete óta a kormány szerint 900 milliárd forintot költöttek határvédelemre, és ennek megterítését várják Brüsszeltől, valamint nem hajlandók fizetni az Európai Bizottságnak – számolt be a Világgazdaság.

A belügy államtitkára szerint kormány úgy látja, hogy Magyarország az elmúlt években hatékonyan védte az EU külső határait, de Brüsszel nem vállalt szolidaritást ezzel a teherrel.

A magyar kabinet szerint az Európai Unió mintegy kétmilliárd euróval tartozik Magyarországnak, mivel ennyit költött az ország 2015 óta a határvédelemre. Az EU intézményei ugyanakkor politikailag motivált támadásokat indítottak Magyarország ellen a határok védelmének hatékonysága miatt. A kormány állítása szerint az Európai Bizottság által kiszabott 200 millió eurós bírság is ennek a politikai nyomásnak a része.

Magyarország tervei között szerepel, hogy a bíróság által kiszabott bírságot az Európai Bizottsággal szembeni igényeik levonásával rendezi.

Rétvári Bence szerint a kormány nemzetközi jogi szakemberek bevonásával kívánja érvényesíteni a határvédelemmel kapcsolatos költségek miatti igényeket az Európai Unió Bíróságán. A kormány hangsúlyozza, hogy a határok védelme és az illegális bevándorlás megállítása továbbra is elsődleges prioritás marad Magyarország számára.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt is mondta, hogy „a határról egyenesen Brüsszelbe szállítják a migránsokat”, ha a bírságot behajtja az Európai Bizottság.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont, európai bizottság, brüsszel, eu