Von der Leyen ultimátuma: egyre több tagállamtól vár neveket
Uniós források

Von der Leyen ultimátuma: egyre több tagállamtól vár neveket

Portfolio
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, intenzív kampányt folytat, hogy a végrehajtó testületben több nőt nevezhessen ki biztosnak. Különösen kisebb országokat igyekszik rávenni, hogy alternatív női jelölteket állítsanak, cserébe vonzóbb portfóliókat ígér nekik. Segítségére lehet, hogy több jelölttel is problémák lehetnek az Európai Parlamentben – így például Várhelyi Olivérrel is –, akik helyett majd női szakembereket ajánlhatnak a tagállamok.

Hiába kérte meg a tagállamokat, hogy legalább két jelöltet – egy nőt és egy férfit – küldjenek az Európai Bizottság biztosi posztjaira, a legtöbb ország figyelmen kívül hagyta az utasítást. Így jelenleg a 27 biztos között összesen 6 darab nő van.

Von der Leyen ezért új stratégiát választott, a kisebb tagországokat nyomasztja, hogy tegyenek eleget a kérésének.

E taktikát állítólag Máltával szemben is alkalmazza. A Times of Malta jelentése szerint az uniós vezető nyomást gyakorol a valettai kormányra, hogy a jelenlegi férfi jelöltjét, Glenn Micallefet, egy alkalmas nővel cserélje le. A hírek szerint legalább két másik kisebb uniós országra is hasonló nyomást gyakorol. Az egyik diplomata szerint Helena Dalli, Málta jelenlegi biztosnője, aki az egyenlőség kérdésével foglalkozik, szívesen maradna egy második ciklusra is. Ám Robert Abela, Málta miniszterelnöke valószínűleg nem változtatja meg döntését Micallef jelöléséről, mert azzal csorbítaná saját tekintélyét – írja a Politico.

Von der Leyen legutóbbi törekvése a női képviselet növelésére épp néhány nappal az általa meghatározott augusztus 30-i határidő előtt történt, amelyen az EU országainak be kell nyújtaniuk a biztosjelöltjeiket. A három ország mellett, amelynek jelöltjein változtatni szeretne, még öt főváros nem tette közzé hivatalosan a jelöltjét, és így még lehetőség nyílik női jelöltek előtérbe helyezésére. A Bizottság elnöke rendelkezik azzal a hatáskörrel, hogy befolyásolja a tagállamok döntését azzal, hogy fontosabb biztosi portfoliókat ígér az egyes kormányoknak, ami jelentős alkudozásokhoz vezethet a határidő lejárta után is.

Az Európai Bizottság elnöke tisztában van azzal, hogy egy férfi jelölt női jelöltre cserélése nagyobb értéket képvisel a nemek arányának kiegyensúlyozásában, mint új női jelöltek előterjesztése olyan országokból, mint Belgium vagy Bulgária, amelyek még nem tették meg javaslataikat.

Ami még segítheti az ügyét, hogy az Európai Parlament állítólag több jelöltet is elbuktatna a szeptember közepi meghallgatáson: az egyik a már említett Micallef, akit tapasztalatlannak és túl fiatalnak tartanak ahhoz, hogy biztos legyen. A másik sokat emlegetett konfliktusos jelölt Várhelyi Olivér, aki jelenleg is az Európai Bizottság bővítéspolitikáért felelős vezetője. Az elmúlt öt évben többször is bírálták az EP-frakciók, mivel többször is azzal gyanúsították, hogy a magyar kormány érdekeit képviselte az EU helyett, ami szigorúan tilos a biztosoknak. A sajtóhírek szerint őt is várhatóan elkaszálják a képviselők és helyette egy női jelöltet kér majd von der Leyen.

Címlapkép forrása: EU

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

Holdblog

Ezért nem omlott még össze a forint

Szabó Lászlóval, a HOLD Alapkezelő alapítójával és jelenleg felügyelőbizottsági elnökével készített podcastot a Klasszis. Az augusztus elejei mini tőzsdepánik apropóján Csabai Károly, a

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
áradás árvíz stock