Nagy pofont kaphat Ursula von der Leyen, ignorálják a tagállamok a kérését
Uniós források

Nagy pofont kaphat Ursula von der Leyen, ignorálják a tagállamok a kérését

Portfolio
Már csak néhány napja maradt az uniós országoknak a biztosjelöltek kiválasztásának határidejéig, és egyre reménytelenebbnek tűnik, hogy a tagállamok teljesítik Ursula von der Leyen bizottsági elnök kérését a nemek közötti egyensúly megteremtéséről. Mostanáig a 27 tagállamból csak 22 tagállam terjesztette elő a jelöltjét, Portugália, Belgium, Dánia, Olaszország és Bulgária még nem jelentette be az aspiránsát. Az eddig jelentkezők többsége pedig csak egy embert, főként férfiakat jelöltek.

Az eddig ismert 22 jelölt között csak mindössze hat nő van, ami szöges ellentétben áll von der Leyen nemek közötti egyensúlyt szorgalmazó felhívásával. Ismert arcok, mind férfiak, mint például a francia Thierry Breton és a lett Valdis Dombrovskis, ismét jelöltek. Elemzők szerint ezt az egyenlőtlenséget a belpolitikának és a taktikai manőverezésnek tulajdonítják, amely elsőbbséget élvez a közös európai érdekekkel szemben – írja az Euractiv.

Magyarország ismét Várhelyi Olivért nevezné a végrehajtó testületbe, azonban őt az Európai Parlamentben a képviselők többsége elutasítja, de Orbán Viktor nem beszélt eddig egy női tartalékjelöltről.

Szakértők szerint a távolmaradó országok stratégiai okokból tartják vissza jelöléseiket, és megvárják, hogyan alakul a névsor a Bizottságban. Olaszország például kifejezte érdeklődését a gazdasági tárca iránt, és valószínűleg ennek megfelelően pozicionálja magát. Eközben a belpolitika jelentős szerepet játszik az olyan országokban, mint Dánia, Bulgária és Belgium, amelyekben kormányváltás vagy -válság van folyamatban.

A tagállamok és az Európai Bizottság közötti kötélhúzás jól látható a von der Leyen befolyásával kapcsolatos eltérő véleményekben. Míg egyes szakértők szerint a legjobb megoldás az, ha a tárcákat a tagállamokhoz igazítja, mások szerint jelentős befolyása van arra, hogy a jelöltek újragondolását követelje. Az Európai Parlament az őszi meghallgatások során végül figyelembe veszi a nemek közötti egyenlőséget. Ha von der Leyen nem alakítja át a jelenlegi listát, a biztosjelöltek meghallgatása várhatóan szeptember közepén-végén kezdődik.

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
koronavírus intenzív osztály jávány kórház