Lappangó válság robbant be, súlyosabb kárt okoz, mint a háború
Uniós források

Lappangó válság robbant be, súlyosabb kárt okoz, mint a háború

Portfolio
Európa egy cukorbetegség-válsággal küzd, amelynek következtében a betegséggel kapcsolatos kiadások meghaladták az Ukrajnának az orosz invázió óta nyújtott összes uniós támogatás összegét. A cukorbetegség, különösen a 2-es típusú diabétesz előfordulása riasztó mértékben növekszik az EU-ban, amit olyan tényezők, mint az elhízás és az öregedő népesség okoznak, és azzal fenyeget, hogy az egészségügyi rendszereket túlterheli és a gazdasági fejlődést is visszafogja.

A cukorbetegséggel kapcsolatos kiadások Európában 2021-ben megközelítőleg 170 milliárd eurót tettek ki,

ami a globális cukorbetegséggel kapcsolatos kiadások közel 20%-át teszi ki.

Az egy cukorbetegre jutó átlagos éves költség körülbelül 2760 euró volt a Stockholmi Közgazdasági Egyetem kutatása szerint. Ezzel szemben Európa 150 milliárd eurós támogatást vállalt Ukrajna számára, beleértve a 2027-ig az európai békefenntartási mechanizmuson keresztül elkülönített forrásokat is – írja az Euractiv.

A cukorbetegség előfordulási gyakoriságát tekintve 2021-ben Spanyolország és Portugália helyzete volt a legrosszabb, a felnőttek közel 15, illetve 13%-át diagnosztizálták a betegséggel. A legtöbb európai nemzet 8-9% körüli arányt jelentett. Csehországban volt a legmagasabb a cukorbetegséggel összefüggő mortalitás, 43,4 halálozással 100 000 lakosra vetítve, és a halálozási arányok Európa-szerte jelentősen magasabbak voltak a férfiak körében, mint a nőknél.

Magyarországon a lakosság 9,1 százalékát diagnosztizálták cukorbetegséggel az International Diabetes Federation adatai szerint.

Az egészségügyi rendszerek kihívásairól, főbb fejlesztési irányairól a legfontosabb hazai szakértők beszélnek majd szakmai konferenciánkon!

A gazdasági teher jelentős, mivel az egyetemes egészségügyi rendszerek megakadályozzák, hogy ezeket a költségeket a betegekre hárítsák. Svájc közel 11 600 eurót költött egy cukorbetegre, míg az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország évente 5200-6000 eurót. Németországban volt a legmagasabb a cukorbetegség miatti kórházi felvételi arány, Romániában és Csehországban pedig magas volt az alsó végtagok amputációjának aránya.

Az előrejelzések szerint a cukorbetegség globális előfordulási gyakorisága 2045-re eléri a 12,2%-ot.

Míg az 1-es típusú cukorbetegség továbbra sem megelőzhető, az esetek 95%-a 2-es típusú, amelyet az életkor, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód befolyásol. 2021-ben az európai országok több mint felében a lakosság több mint 30%-a mutat elégtelen fizikai aktivitást. 2022-ben az üdítőital-fogyasztás átlagosan 98 liter lesz egy főre vetítve.

A betegséggel kapcsolatos költségek magukban foglalják a közvetlen egészségügyi kiadásokat, valamint a termelékenység kiesésével és a korai halálozással kapcsolatos közvetett kiadásokat és károkat is. Csak Franciaországban a 2-es típusú cukorbetegség közvetlen orvosi költségei évi 29 milliárd euróra becsülhetők, a cukorbetegség 4 millió embert érint, és évente 19 milliárd euróba kerül, ami az egészségügyi kiadások 15%-át teszi ki.

A sürgősséget felismerve az Európai Parlament 2022 novemberében állásfoglalási indítványt fogadott el a cukorbetegségről, amelyben nemzeti diabétesztervezési terveket, a kezelésekhez való egyenlő hozzáférést és az EU erőteljesebb vezető szerepét szorgalmazta. A „Cselekvési terv az Európai Unió diabéteszéről 2030-ig” című dokumentum felvázolja a legfontosabb prioritásokat, többek között a kockázatcsökkentést és az integrált ellátást.

Számos európai ország nemzeti diabétesztervet dolgozott ki, Szlovénia például egy 10 éves programot készített, amely a megelőzésre, a korai felismerésre és az integrált ellátásra összpontosít. Lettország célja a cukorbetegség elleni gyógyszerekhez való hozzáférés javítása. A Rómában indított JACARDI projekt különböző szerveket von be a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség okozta terhek csökkentése érdekében. A Sciensano koordinációjával Belgium az adatok felhasználását és a szűrési folyamatokat finomítja. Franciaország figyelemfelkeltő és szűrési kampányokat indított.

Magyarországon a kormány csak 2024 januárjában jelentette be, hogy elindul a Nemzeti Diabétesz Stratégia kidolgozása. Konkrétumok szintjén azonban még nem öltött testet a hazai terv.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új adót vetnének ki a jövedelmekre – elképesztő összegeket szerezhetnek a költségvetéseknek
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ursula von der leyen,