Brüsszel reagált a kormány migrációs fenyegetésére
Uniós források

Brüsszel reagált a kormány migrációs fenyegetésére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kemény fenyegetést fogalmazott meg Brüsszelnek, miszerint, ha nem támogatják Magyarország határvédelmi kiadásait, a migránsokat egyenesen az uniós fővárosba küldhetik. Az Európai Bizottság reagált a magyar kormány üzenetére, nem látszik, hogy engednének a kabinet követelésének.

Az Európai Bizottság szóvivője, Anitta Hipper reagált Gulyás Gergely magyar miniszter bejelentésére, miszerint Magyarország akár egyenesen Brüsszelbe is szállíthatja a migránsokat, ha az EU nem nyújt pénzügyi támogatást a határvédelemhez. Hipper kijelentette, hogy a Bizottság nem kíván reagálni a magyar fenyegetésekre, de hangsúlyozta, hogy az Európai Unió célja a migráció hatékony és humánus kezelése.

Azt is elmondta, hogy „megszokták már a kormány erős hangvételű megjegyzéseit a bevándorlással kapcsolatos ügyekben”.

Azért dolgozunk, hogy az EU egységesen lépjen fel ezen a területen, legyen szó jogalkotásról, operatív lépésekről vagy partnerországokkal való együttműködésről. Továbbra is kapcsolatban állunk a tagállamokkal, hogy biztosítsuk a migráció megfelelő kezelését

mondta Hipper.

A magyar kormány a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy felkérték az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, hogyan tudnák perben érvényesíteni a migrációval kapcsolatos költségeiket az Európai Bizottsággal szemben.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, hogy Brüsszel olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, és szankciókat szabott ki Magyarországra a tranzitzónák gyakorlata miatt. A miniszter szerint a magyar határvédelem nemcsak az ország, hanem egész Európa biztonságát szolgálja, ezért a kormány igazságtalannak tartja, hogy az uniós forrásokból Magyarország nem részesül kellő mértékben.

Gulyás emellett felvetette annak lehetőségét is, hogy ha Brüsszel továbbra is ragaszkodik a jelenlegi szabályozáshoz, akkor Magyarország minden migránsnak felajánlja majd, hogy az „európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket”.

Az ügy hátterében az Európai Bíróság egy korábbi ítélete áll, amely jogellenesnek minősítette Magyarország tranzitzónákban alkalmazott menekültügyi gyakorlatát. Az EUB döntése szerint Magyarországnak módosítania kell a menekültügyi eljárásait, hogy azok megfeleljenek az EU nemzetközi védelemről szóló irányelvének. Az uniós ítélet kimondta, hogy a menedékkérelmeket az uniós tagállamok határain is be kell fogadni, és ezeket nem lehet adminisztratív akadályokkal nehezíteni.

Összességében viszont az ítélet nem szól arról, hogy Magyarországnak kötelező lenne menekülteket befogadnia.

A magyar kormány azonban azóta is vonakodik az ítélet végrehajtásától, ezért az Európai Bíróság újabb eljárást indított, és napi 1 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot a késedelem miatt, valamint egy hatalmas, egyszeri 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte az Orbán-kormányt. Az ügy kapcsán az EU hangsúlyozta, hogy a menekültügyi szabályozás közös európai ügy, és minden tagállam köteles betartani a közösen meghozott jogszabályokat.

Címlapkép: Anitta Hipper, az Európai Bizottság szóvivője. A fotó forrása: EU.

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EU-Európai-Unió-egészséggazdaság-Európai-Bizottság-oltás-vakcina-moderna-mrns-mRNS-vakcina-mRNS-oltás