Az EU permakrizísére Von der Leyen egy titkos tervet eszelt ki
Uniós források

Az EU permakrizísére Von der Leyen egy titkos tervet eszelt ki

Portfolio
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a második ciklusra szóló programjában egy kevésbé ismert, de potenciálisan Európa jövőjét formáló javaslatot is tett: az intergenerációs méltányosságért felelős biztos kinevezését. Az új pozíció célja, hogy biztosítsa: a mai döntések ne okozzanak kárt a jövő generációinak. Bár ez az elv az EU alapelvei közé tartozik, az utóbbi években a hosszú távú gondolkodás háttérbe szorult, mivel a bizottság inkább a válságkezelésre koncentrált – írja az EUobserver.

Az EU elmúlt öt éve válságok sorozatával telt: a Covid-járvány, az ukrajnai orosz invázió, az energiaválságok és a természeti katasztrófák mind azonnali cselekvést igényeltek. A krízisekre talán jobban fel lehetett volna készülni, vagy akár elkerülni azokat, ha a jövőre való felkészülés szerves része lett volna a politikai döntéshozatalnak. Ursula von der Leyen most azt szeretné elérni, hogy a jövőben a döntések ne csak rövid távú megoldásokat keressenek, hanem hosszú távú következményeket is figyelembe vegyenek.

A cél egy proaktív szerepkör kialakítása, amely formálja a jövőt, nem csupán reagál a problémákra, amikor azok bekövetkeznek.

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola is hangsúlyozta ennek fontosságát az utolsó plenáris ülésen tartott beszédében: „Váltanunk kell a krízis üzemmódból a hosszú távú gondolkodásra.” Szerinte ha az új biztos megkapja a szükséges jogköröket, akkor az intergenerációs méltányosság szempontjai valóban beépülhetnek a döntéshozatalba.

A világ számos kormánya már lépéseket tett, hogy a jövő generációk érdekeit jobban figyelembe vegyék. Az Európai Unió is követheti ezt a példát, és az új, erős mandátummal rendelkező biztos révén Európa vezető szerepet vállalhat a jövő generációk érdekében hozott döntéshozatalban.

A következő bizottságban a generációk közötti gondolkodás irányításának új szerepe mindenképpen sok potenciált tartogat. De az „előrelátás” és a „demográfia” fogalmainak „generációk közötti méltányossággal” való felcserélése nem jelent kiutat a permakrízisből a szakértők szerint. Önmagában tehát a szómágia nem jelentene nagy változást, ha megfelelő jogkörök nem párosulnak az új tisztséggel.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Kinek fáj az olcsó autó?

Vannak, teszem azt, a nagy német autógyártók. Akiknél - ha Elon Musk nem rúgja rájuk az ajtót a Teslával - lehet, hogy a mai napig... The post Kinek fáj az olcsó autó? appeared first on HOLDBLO

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Holdblog

A Fed igyekezne, de könnyen lemaradhat

Végre elérkezett a kamatcsökkentés gondolatához a Fed, ami nagy előrelépés a pár hónappal ezelőtti kommunikációhoz képest. Eddig fokozatosan hűlt a munkaerőpiac, de nemrég hiba csúszott..

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
P058679-2311