Nem kell aggódni a Nemzeti Kártyával beengedett oroszok és fehéroroszok miatt – Üzente a kormány Brüsszelnek
Uniós források

Nem kell aggódni a Nemzeti Kártyával beengedett oroszok és fehéroroszok miatt – Üzente a kormány Brüsszelnek

Portfolio
Közzétette szerdán délután Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter azt a válaszlevelet, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter írt Ylva Johansson uniós belügyi biztosnak a magyarországi Nemzeti Kártyával kapcsolatos szabályozásról. Ebben öt mondatban rendezte le az általános aggályokat a magyar miniszter, és azt hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Kártyával beengedett orosz és fehérorosz emberek ugyanolyan migrációs és biztonsági átvilágításon esnek át, mint a tartózkodási engedélyért folyamodó külföldiek;, és egyébként sem szeg meg semmilyen hatályos szabályt a magyar lépés.

Az Európai Bizottság több tagállam és EP-képviselő szorgalmazása után arról érdeklődött egy augusztus elsején küldött levélben, számos konkrét kérdést is felsorolva, hogy mi indokolta a kártya bevezetését és így az uniós szankciók alatt álló orosz és fehérorosz emberek beengedésének lehetőségét. Egyesek felvetették Brüsszelben azt, hogy Magyarország Schengen-tagságát fel kellene függeszteni a szankciók kijátszása és a biztonsági kockázatok megemelése miatt, de amint a Szabad Európának egy jól értesült diplomáciai forrás nyilatkozott: valószínűleg sikeresen talált a magyar kormány kiskaput az uniós rendszeren, így nem lesz kizárás, hiszen azt egyébként is csak egyhangúsággal lehetne kivitelezni, ami nem reális.

Bóka most csak a válaszlevél nyitólapját tette közzé a Facebookon, a Bizottság konkrét kérdéseire adott tételes válaszokat nem. Az mindenképpen érdekes, hogy a válaszlevél dátumának augusztus 16-ot írtak, miközben tegnap, augusztus 20-án délután még nem érkezett meg Brüsszelbe a levél az EurActive-nak nyilatkozó bizottsági szóvivő szerint (a válaszadás határideje augusztus 19. volt).

A Bóka által közzétett ötmondatos összefoglaló válaszban Pintér Sándor belügyminiszter azt rögzíti, hogy

a Nemzeti Kártya iránti kérelem elbírálása esetén ugyanazokra a migrációs és biztonsági szűrésekre kerül sor, mint más tartózkodási engedélyek esetében.

Hozzátette, hogy "A kártya kiállítása a vonatkozó uniós előírások figyelembevételével és a felmerülő biztonsági kockázatok megfelelő mérlegelésével történik. Ez a gyakorlat nem változott, és az Európai Bizottság mindeddig nem kifogásolta a magyar szabályozást".

A levelben Pintér Sándor arra is felhívta a belügyi biztos figyelmét, hogy "Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít saját nemzetbiztonsága, valamint az egész schengeni övezet biztonsága védelmének. Az EU és a schengeni övezet külső határainak védelmével Magyarország hozzájárul a schengeni övezet biztonságához és működéséhez".

Bóka János a fentiekhez a posztjában azt is hozzáfűzte, hogy jelenleg az Európai Unióban (EU) tartózkodó orosz és fehérorosz állampolgárok töredéke van Magyarországon és így emellett Magyarország az orosz és fehérorosz állampolgároknak kiadott tartózkodási engedélyek töredékéért felelős.

Címlapkép forrása: Bóka János Facebook-oldala a 2024. augusztus 21-i kormányülésről

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

Ricardo

Egy ábra

A jóléti állam 20. századi felemelkedése Nyugat-Európában. Az ábra az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Svédország összesített átlagát mutatja. Rövid magyarázat: az a

Holdblog

Így termelnek áramot a legnagyobbak

Brazília mutatja az utat a megújuló energiaforrások terén, de óriási helyzeti előnye van. A világ tíz legnagyobb vízerőművéből ugyanis három is az országban van, márpedig... The post Így

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Meg fogsz lepődni, milyen gazdagok az emberek Magyarországon

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eb európai bizottság európai unió eu