Nem a szankciók, a korrupciós séma okozhat brutális drágulást
Uniós források

Nem a szankciók, a korrupciós séma okozhat brutális drágulást

Portfolio
Fehérorosz újságírók egy olyan rendszert lepleztek le, amelyben egy ciprusi vállalat, amely Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő egy korábbi vezető tanácsadójához köthető, a műtrágya egyik legfontosabb összetevőjének, a káliumnak az új exportútvonalaihoz kapcsolódó, túlárazott szerződésekből húz hasznot. Az új útvonalakat azt követően hozták létre, hogy az EU 2022 márciusában szankciókkal tiltotta meg a fehérorosz kálium behozatalát és tranzitját, mivel Lukasenko támogatta az ukrajnai orosz inváziót – számolt be a Politico.

A tavaly bevezetett uniós tilalom arra kényszerítette a fehérorosz állami tulajdonú káliumgyártót, a Belaruskalit, hogy az évi mintegy 2 milliárd eurós exportját a litvániai Klaipėda kikötőjéből az oroszországi Szentpétervár kikötőjébe helyezze át. A Belarusz Nyomozó Központ (BIC), egy újságíró csoport vizsgálata feltárta, hogy a Belaruskali egy ciprusi alvállalkozót, a Dimicandum Invest Holdingot bízta meg a rakomány vasúti vagonokból hajókra történő átrakodásával az orosz kikötőben.

A 2023-ban aláírt szerződést erősen túlárazták, és a Belaruskali vállalta, hogy 3,4 millió tonna káliumért 68 millió dollárt fizet a ciprusi cégnek – tonnánként 20 dollárt – annak ellenére, hogy a piaci ár 11 dollár/tonna.

A BIC vizsgálata arra utal, hogy a rendszert valószínűleg azért szervezték meg, hogy a Belaruskalitól Lukasenko megbízottjainak javára csoportosítsanak át pénzeszközöket. A Dimicandum Invest Holding nevében aláíró A.G. Svirydau pénzügyi igazgatót Andrej Szvirijdauként, a belarusz elnöki hivatal korábbi helyettes vezetőjeként azonosították. Szvirijdau elismerte, hogy ő a vállalat pénzügyi igazgatója, de tagadta, hogy bármilyen szerződést aláírt volna a Belaruskalival.

Az EU-t már korábban is bírálták a fehéroroszországi káliummal kapcsolatos szankciók miatt, António Guterres ENSZ-főtitkár pedig azzal érvelt, hogy a tiltások növelik az élelmiszerárakat és éhezést okozhatnak Afrikában. A vizsgálat rávilágít arra, hogy a magasabb hamuzsír logisztikai költségek jelentős része inkább a korrupciónak tudható be, mint a szankciók következményeinek.

A BIC által megkérdezett szakértők kijelentették, hogy még ha a kálisószállítmányok nem is jutottak be az EU-ba, a ciprusi székhelyű vállalat megsértette az uniós szankciókat. Az Európai Bizottság jelezte, hogy megvizsgálja az ügyet, és szükség esetén kapcsolatot tart a ciprusi hatóságokkal. A Belaruskali nem válaszolt a megkeresésre, és sikertelenül próbálták elérni Andrej Szviridau-t és a Dimicandum Invest Holdingot. 

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
EKB euróövezet ecb eurozóna euró