Az Európai Bizottság újabb vezetője miatt pattant ki konfliktus Brüsszelben
Uniós források

Az Európai Bizottság újabb vezetője miatt pattant ki konfliktus Brüsszelben

Portfolio
Az atomenergia-ellenes spanyol Teresa Ribera esetleges kinevezése az új Európai Bizottság energiaügyi biztosának máris konfliktusokat generál. A nukleáris energiát támogató Franciaország és sok EP-képviselő is támadja a korábbi spanyol környezetvédelmi minisztert.

A spanyol környezetvédelmi miniszter, Teresa Ribera kiválasztása az EU energiaügyi biztosi posztjának vezető jelöltjeként újra fellendítette a nukleáris energiáról szóló vitát a blokkban. Ribera határozottan atomenergia-ellenes álláspontja aggodalmat keltett az Európai Parlament nukleáris energiát támogató tagjai és olyan országok körében, mint Franciaország, ahol az atomenergia adja az elektromos energia mintegy 70%-át.

Az Európai Parlamentben az atomenergiával kapcsolatos megosztottság már régóta tart. Míg a 2011-es fukusimai katasztrófa után a biztonsági félelmek miatt a megújuló energiaforrások felé mozdultak el a képviselők, az éghajlati válság újra felerősítette az atomenergia, mint alacsony szén-dioxid-kibocsátású lehetőség támogatását. Az EU jelenleg a villamos energia közel 26%-át atomenergiából nyeri, ami az energiamix jelentős részét teszi ki – írja az European Correspondent.

Ribera, aki korábban az ENSZ éghajlatvédelmi tárgyalójaként tevékenykedett, ismert a spanyol atomreaktorok leállításában játszott szerepéről, valamint arról, hogy bírálta az EU azon döntését, hogy az atomenergiát fenntartható forrásnak minősíti. Lehetséges kinevezése befolyásolhatja az EU nukleáris menetrendjét, valamint az atomenergia és a megújuló energiaforrások közötti egyensúlyt a zöld megállapodásban.

Az atomenergiát támogató európai parlamenti képviselők és az uniós országok attól tartanak, hogy Ribera álláspontja akadályozhatja az atomenergiás bővítési terveket az egész blokkban. Különösen Franciaország támadja a kinevezését. „Egy biztos azért van itt, hogy végrehajtsa a Bizottság programját – itt nincs helye a személyes érzelmeknek” – mondta Christophe Grudler francia EP-képviselő.

A vita a nukleáris ipar számára kritikus pillanatban zajlik, mivel Oroszország ukrajnai inváziója új energiaforrások keresésére ösztönzi az uniót. Az EU következő energiaügyi biztosa kulcsszerepet játszik majd a blokk nukleáris menetrendjének és beruházási stratégiáinak kialakításában. Ribera idén ősszel esedékes megerősítő meghallgatása várhatóan vitás lesz, és valószínűleg az atomenergiáról alkotott nézetei lesznek a középpontban.

Címlapkép forrása: 2021 Europa Press via Getty Images

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
EKB euróövezet ecb eurozóna euró