Hamarosan pecsét kerülhet az EU mestertervére, közel a nagy megállapodás
Uniós források

Hamarosan pecsét kerülhet az EU mestertervére, közel a nagy megállapodás

Portfolio
Az Európai Unió és a Mercosur – amely Brazíliát, Argentínát, Uruguayt, Paraguayt és Bolíviát – foglalja magában, célja, hogy még az év vége előtt lezárja a hosszú ideje elhalasztott kereskedelmi megállapodás tárgyalásait. A két fél képviselői a Financial Timesnak elmondták, hogy új lendületet kaptak a megállapodás megkötéséhez, annak ellenére, hogy Franciaország továbbra is ellenzi azt, ami hatalmas lépés lehet Európának, hogy csökkentsék Kínától vagy Oroszországtól való függőségüket.

„Ez geopolitikai és gazdasági szükségszerűség”– mondta egy EU-diplomata arról, miért vettek új lendületet az egyeztetések. A Mercosur régió amellett, hogy segítheti az EU diverzifikációját, az uniós exportőrök számára is fontos célpont. A megállapodás létrehozna egy 780 millió fős piacot és évente több mint 4 milliárd eurót takarítana meg az európai vállalkozásoknak a vámokon, az Európai Bizottság adatai szerint.

Az EU-vállalatoknak már most is 330 milliárd euró értékű befektetése van az öt dél-amerikai országban.

A tárgyalásokat megakasztotta, miután Emmanuel Macron francia elnök januárban kifejezte ellenérzéseit a megállapodással szemben, arra hivatkozva, hogy az környezeti károkat okozna és a mezőgazdasági termelőket tisztességtelen versenyhelyzetbe hozná. Franciaországot azonban csak Ausztria támogatta, ami nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a megállapodást, amelyhez a blokk 27 kormányának többségének támogatása szükséges.

Az EU-tisztviselők kijelentették, hogy készen állnak szembenézni a francia ellenállással és ragaszkodnak ahhoz, hogy a megállapodás tartalmazza a Párizsi Egyezmény végrehajtására tett vállalásokat, amely a globális felmelegedés 1,5 fok Celsius alatti tartását célozza. Németország, Spanyolország és sok más tagállam erősen támogatja a megállapodást, amelyet 2019-ben elvi szinten megkötöttek, de azóta is bizonytalan helyzetben van. A támogatók úgy vélik, hogy a megállapodás gazdasági fellendülést hozna a két blokk közötti kereskedelmi kapcsolatokban, egy olyan időszakban, amikor a globális feszültségek növekednek.

Ursula von der Leyen, akit júliusban újraválasztottak a Bizottság elnökének, korábban elkötelezte magát a megállapodás véglegesítése mellett. Várhatóan novemberben Rio de Janeiróba utazik a G20-csúcsra, ahol lehetősége nyílhat arra, hogy megoldja a fennmaradó kérdéseket Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnökkel. A Mercosur tagországok panaszkodnak, hogy az európai környezeti aggályok mögött védőnövényi tendenciák húzódnak. Brazília felháborodott azon, hogy Brüsszel egy melléklevélben kötelező éghajlatvédelmi és erdőirtási tilalmakat akart bevezetni.

A Mercosur-megállapodással kapcsolatos további aggodalmak közé tartozik egy külön EU-erdőirtás elleni törvény, amely 2024-ben lép életbe, és megtiltja azokon a területeken termelt áruk, mint például a fa, a marha és a kávé importját, ahol korábban esőerdő volt. A Mercosur garanciákat kíván arra, hogy a törvény ne tegye hatástalanná a kereskedelmi megállapodás előnyeit az exportőrök számára. Egy másik vitatott kérdés Brüsszelnek az a törekvése, hogy Argentína korlátozza a védett élelmiszernevek, mint például a parmezán sajt használatát, mivel a nagy olasz bevándorló közösség régóta gyártja ezeket a finomságokat. Ezzel szemben Brasília érdekelt az autóipar védelmében.

Európában a megállapodás továbbra is népszerűtlen a mezőgazdasági termelők körében, akik ebben az évben tömegtüntetéseket tartottak a növekvő költségek, a csökkenő profitok és az új szabályozások miatt, miközben Brüsszel a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a biodiverzitás javítására törekszik. Azt állítják, hogy a dél-amerikai termékek, amelyeket olcsóbban és alacsonyabb szabványok szerint állítanak elő, aláássák a piacukat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg új korszakba léptünk? Japánban megtörténhet az, amire harminc éve várnak
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-intézményi reform