Áll a bál Brüsszelben a magyar és a máltai biztosjelöltek miatt
Uniós források

Áll a bál Brüsszelben a magyar és a máltai biztosjelöltek miatt

Portfolio
Málta és Magyarország EU-s biztosjelöltjei miatt már komoly viták robbantak ki Brüsszelben, amelyek befolyásolhatják a két ország pozícióját az uniós végrehajtó intézményben. A szigetország egy sokak szerint túl fiatal, tapasztalan jelöltet állított Glenn Micallef személyében, ami miatt Málta egy jelentéktelen portfóliót kaphat csak a következő Európai Bizottságban. Magyarország esetében pedig Várhelyi Olivér konfliktusos előző öt éve miatt követelnek sokan egy másik jelöltet.

Málta jelöltje, a mindössze 34 éves Glenn Micallef, aki gyors karriert futott be a szigetország államigazgatásában, de soha nem töltött be politikai tisztséget, ami szokatlan a brüsszeli gyakorlatban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt kérte a tagállamoktól, hogy tapasztalt politikusokat küldjenek, és hogy minden ország egy férfi és egy női jelöltet nevezzen meg, de Málta csak az ő nevét adta le hivatalos.

Micallef jelölése miatt Málta attól tart, hogy kevésbé fontos portfóliót kapjon, mint a remélt mediterrán ügyekért felelős pozíciót. A jelölt Helena Dallit váltaná, aki jelenleg az egyenlőségi ügyekért felelős biztos – írja a Politico.

Magyarország jelöltje, Várhelyi Olivér, aki már öt éve betölti a bővítési biztosi pozíciót, ami alapvetően mellette szólna, de már sokan támadják Orbán Viktor miniszterelnököt a jelölése miatt. Bár tapasztalt brüsszeli szakember, hírhedt a nehéz természete és a munkatársaihoz való szigorú bánásmódja miatt. Emellett azt is állítják, hogy a semlegesség követelménye ellenére a magyar kormány érdekei szerint próbálta befolyásolni a csatlakozó balkáni országok ügyeit.

A jelölés körüli viták miatt kérdéses, hogy Várhelyi ténylegesen elfoglalja-e a biztosi pozíciót. Az Európai Parlament már korábban vizsgálatot kezdeményezett azzal kapcsolatban, hogy Várhelyi megpróbálta-e kijátszani a demokratikus és jogállami reformok fontosságát az EU-csatlakozási folyamatban.

Minden tagállam egy-egy képviselőt delegál az Európai Bizottságba. Von der Leyen interjúkat fog tartani a jelöltekkel, majd eldönti, melyik területért lesznek felelősek. Az Európai Parlament nem utasíthatja el formálisan a jelölteket, de jelezheti, ha valaki alkalmatlannak tűnik a pozícióra. Ez lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság elnöke módosítsa a portfóliót vagy új jelöltet kérjen.

Magyarország korábbi biztosai közül Kovács László és Navracsics Tibor is nehézségekbe ütközött a portfóliók kiosztásakor. Trócsányi László, aki öt évvel ezelőtt volt jelölt, összeférhetetlenség miatt nem kapta meg a pozíciót, helyette Várhelyi lett a biztos, aki a bővítési és szomszédsági politikáért felelt.

Az EU-ügyekért felelős Bóka János miniszter nem jelentette be, melyik területre pályáznának, de hangsúlyozta, hogy a jelölt tapasztalata és szakértelme határozza meg a portfóliót, nem pedig politikai konfliktusok.

Mivel Várhelyi már rengeteg konfliktusba keveredett az Európai Parlamenttel – egyszer egy meghallgatáson idiótázott is egyet –, sokak szerint szinte borítékolható, hogy Trócsányihoz hasonlóan elutasítja majd a parlament. Más hivatalos jelöltet nem nevezett meg Orbán Viktor, de alapvetően csak Győri Enikőt, a Fidesz EP-képviselőjét emlegetik, mint lehetséges beugrót.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg új korszakba léptünk? Japánban megtörténhet az, amire harminc éve várnak
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dél-amerika