Átírja a játékszabályokat Brüsszel, Magyarország is Kínával bukhat
Uniós források

Átírja a játékszabályokat Brüsszel, Magyarország is Kínával bukhat

Az Európai Unió tagállamai valószínűleg támogatják a kínai elektromos járművekre tervezett büntetővámok bevezetését novemberben, ahogy azt a blokk kereskedelmi biztosa, Valdis Dombrovskis ismertette. A magyar kormány ellenzi az intézkedéseket, miközben Kína a szabályok kijátszására készül. Utóbbi ellen Brüsszel egy másik fegyvert is bevethet, amin megint csak veszíthet a magyar gazdaság.

Az Európai Bizottság kereskedelmi vezetője szerint a 27 ország, amelyek gyakran megosztottak a Kína-kapcsolatos kérdésekben, támogatni fogja azokat a intézkedéseket, amelyek segítenek az uniós autóiparnak versenyezni az olcsó kínai importtal, amelyeket jelentős támogatások érnek Pekingből. Az EU egy 9 hónapig tartó szubvenciós vizsgálat alapján állítja azt, hogy tisztességtelen mértékben, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait megszegve, Kína állami támogatásokkal hozta olyan versenyelőnybe hazai autóiparát, hogy behozhatatlan árelőnyben vannak a kínai gyártók.

A kínai kereskedelmi miniszter, Vang Ven-tao korábban dühösen reagált a brüsszeli vámbevezetési bejelentésre, és tárgyalásokat ajánlott az Európai Bizottsággal. Azonban a felek képviselői szerint az egyeztetések többnyire technikai jellegűek voltak, a módszertanról szóltak, nem pedig a viták megoldásáról – írja a Financial Times.

A tagállamok valószínűleg október végén szavaznak a javaslatról, amely novemberben lép életbe. Magyarország és Németország nyilvánosan kritizálta a büntetővámokat, de júliusban egy tanácsadó szavazáson tartózkodott, ahol csak négy tagállam szavazott a vámok ellen. Kilenc másik tartózkodott, ami a bizottság számára támogatást jelent, és 11 pedig nyíltan pártolja a vámokat. A vámok megakadályozásához 15 ország szavazata szükséges, amelyek a blokk lakosságának 65 százalékát képviselik.

Dombrovskis nyitott egy kölcsönösen elfogadható megoldásra, de ez magában foglalná, hogy Kína megváltoztassa iparpolitikáját, amely támogatásokat juttat a vállalatoknak és a hazai termékeket részesíti előnyben az importokkal szemben.

„Az EU piaca továbbra is nyitott a kínai termékek és vállalatok számára, mint ahogy a kínai piac az EU számára” – mondta Dombrovskis. „Így a beszélgetéseinkben nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ezeket a különböző piacelérési akadályokat megoldjuk, és biztosítsuk a kölcsönös [és egyenrangú] kereskedelmet” – tette hozzá.

A kínai márkák részaránya az európai elektromos járművek piacán, beleértve az Egyesült Királyságot és Norvégiát, 2024 júniusára 11 százalékra nőtt, az előző évi 9 százalékról, a Dataforce adatai szerint.

Dombrovskis elutasította azokat az érveket, amelyek szerint az EU-nak szüksége van olcsó elektromos járművekre a klímacélok eléréséhez. „Ez az érv bármely kereskedelemtorzító támogatásra vonatkoztatható. De a lényeg az, hogy van egy jelentős EU-s autóipar, és ez az ipar veszélybe kerül, ha engedjük ezt a fajta piaci torzulást” – mondta az EB kereskedelmi biztosa.

A büntetővámok, amelyek márkánként változnak, de átlagosan 20,8 százalékot tesznek ki, a meglévő 10 százalékhoz adódnak, nem zárják ki a kínai importokat, csak egyenlő feltételeket teremtenek Dombrovskis szerint.

Ahogy arról írtunk, a kínai cégek a vámok kikerülésére az EU-n belülre hozzák gyártási kapacitásaikat: magyar szempontból a legismertebb, hogy a BYD gyárat építhet Szeged mellett, de Lengyelországban és Olaszországban már bérgyártásokról állapodtak meg. Azonban a szubvenciós vizsgálat megállapította, hogy a teljes termékláncot állami támogatásokkal hozott – az EU szerint – tisztességtelen versenyelőnybe Peking. Ez pedig azt jelenti, hogy az uniós belső piacon belüli termelésre is pótadókat vethetnek ki a külföldi támogatásokról szóló rendelet (Foreign Subsidies Regulation) miatt, ami az autógyártók mellett az akkumulátortermelőkre és egyéb beszállítókra is vonatkozhat. Ez a magyar gazdaságnak jelenthet majd kisebb ütést.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hadsereg sorkatonaság mozgósítás nato fegyverkezés