Lukoil-ügy: az Európai Bizottság újra tárgyalt a magyar kormánnyal
Uniós források

Lukoil-ügy: az Európai Bizottság újra tárgyalt a magyar kormánnyal

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ismét megbeszélést folytatott a magyar energiaellátásról, különös tekintettel az orosz Lukoilra vonatkozó ukrajnai szankciókra és azok nyersolajszállításokra gyakorolt hatásaira. Dombrovskis biztosította Szijjártót, hogy az Ukrajnán keresztül Magyarországra és Szlovákiába irányuló olajtranzitokat nem érintik a szankciók, amennyiben a Lukoil nem a tulajdonosa az olajnak. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában, miközben Magyarország részletes dokumentációt nyújt be nyersolajszállítási szerződéseiről az Európai Bizottságnak, amely kész frissíteni elemzését az új információk alapján.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság (EB) ügyvezető alelnöke pénteken konstruktív megbeszélést folytatott Szijjártó Péter magyar miniszterrel a magyarországi energiaellátás helyzetéről, egy tegnap elküldött levél nyomán. A telefonhívást Magyarországnak az orosz Lukoil PJSC-vel szembeni ukrajnai szankciók és a nyersolajszállításokra gyakorolt lehetséges hatása miatti aggodalmai váltották ki – közölte Újvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője a Portfolio-val.

A telefonbeszélgetés során Dombrovskis megnyugtatta Szijjártót, hogy Ukrajna megerősítette, hogy a Magyarországra és Szlovákiába irányuló, folyamatban lévő olajtranzit-műveleteket nem érintik, amennyiben a Lukoil nem a tulajdonosa az olajnak. A pontosításra azt követően került sor, hogy az EB előzetes elemzése szerint

a szankciók nem érintik a kereskedelmi vállalatok által a Druzsba-vezetéken keresztül végzett tranzitműveleteket, amennyiben a Lukoil nem a szállított olaj formális tulajdonosa.

Újvári ismertette, hogy a megbeszélésen az energiaellátás lehetséges megoldásait és alternatíváit is megvizsgálták. Magyarország vállalta, hogy részletes dokumentációt és magyarázatot nyújt a nyersolajszállítási szerződéseivel kapcsolatban, amit az EB üdvözölt. Dombrovskis hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság kész az új információk alapján frissíteni előzetes elemzését. Mindkét fél megállapodott abban, hogy a megfelelő megoldás megtalálása érdekében minden szinten folytatják az együttműködést.

Az energiaellátás legfontosabb kérdéseiről, a piaci trendekről részletesen szó lesz szakmai eseményünkön.

„Dombrovskis ugyanakkor hangsúlyozta az Oroszországtól való energiafüggőség csökkentésének fontosságát, amely összhangban van az EU tágabb, az energiabiztonság és az ellenálló képesség fokozására irányuló stratégiájával” – ismertette a szóvivő.

A párbeszéd a csütörtöki levélváltást követte, amiért Magyarország és Szlovákia aggodalmát fejezte ki a nyersolajellátás biztonsága miatt, mivel Ukrajna szankciókat vezetett be a Lukoil ellen. Az Európai Bizottság tegnap is közölte, hogy nem talált közvetlen kockázatot a két ország ellátásbiztonságára nézve, ugyanakkor további tájékoztatást kért tőlük.

Az egyik legfontosabb vitás pont a magyar MOL által importált kőolaj helyzete. Az EB annak megerősítését kéri, hogy nem a Lukoil a tulajdonosa a MOL-csoport számára Ukrajnán keresztül szállított olajnak, ahogyan azt a magyar fél korábban állította. Mint uniós forrásokból értesültünk – valamint korábban a nemzetközi sajtó is megírta – négy cég, a Normeston, a Litasco, a Blackford Corporation és Tatneft –, mint kereskedők eddig is szállítottak olajat a Lukoil-készleteinél. A szállítmányok ugyan júliusban csökkentek Szlovákia és Magyarország felé, de a kiesett mennyiséget az orosz fél, az olajvezetékeket üzemeltető állami vállalat, a moszkvai székhelyű Transznyeft mondta le.

Az EU korábbi tájékoztatása szerint a helyzetet az bonyolítja, hogy Magyarország nem hajlandó diverzifikálni az olajellátását, hivatkozva az alternatívák, például Horvátország esetleges magasabb költségeire. Szijjártó Péter pénteken megbízhatatlan partnernek nevezte Horvátországot.

Címlapkép: Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. A fotó forrása: EU.

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
amerika-kína-tőzsde-részvény-európai-részvények