Bóka János szerint az EU meg akarja szüntetni a jelenlegi felzárkóztatási politikát
Uniós források

Bóka János szerint az EU meg akarja szüntetni a jelenlegi felzárkóztatási politikát

MTI
A jelenlegi európai uniós kohéziós politika átfogó és elementáris erejű támadás alatt áll, az Európai Bizottság célja az, hogy a következő hétéves költségvetési ciklusban a kohéziós politika a jelenlegi formájában ne legyen többé - mondta az európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken Esztergomban.

Bóka János a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt egyik beszélgetésén elmondta, a bizottság egységes tagállami kifizetési csomagokat akar létrehozni, amelyeket a tagállamok elvileg szabadabban felhasználhatnak, de a forrásokhoz való hozzáférés akkor lehetséges, ha van a bizottság által is elfogadott reformprogram és az EU pénzügyi érdekei feltétlen védelmet élveznek.

Ez a reformprogram pedig gyakorlatilag kiveszi a tagállamok kezéből a költségvetési és a gazdaságpolitikai eszközöket, és a bizottság által elfogadott közös programon keresztül kell ezeket megvalósítani - tette hozzá.

A jelenleg zárolt kohéziós pénzekről azt mondta, politikai nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra a visszatartásukkal, mert az Európai Bizottság nem ért egyet Magyarország Európa-politikájával.

Az Európai Bizottság az elmúlt öt évben politikai szereplővé lépett elő, a saját politikai érdekei mentén cselekszik, és meg akarja mutatni, hogy milyen következményekkel jár, ha egy ország nem hozzá hasonlóan gondolkodik - mutatott rá a miniszter, megjegyezve, hogy ez nem helyes, mert a szerződésekből nem ez következik.                     

Arra a kérdésre, hogy milyen hozzáadott politikai értéke lehet a soros elnökségnek Magyarország számára, azt mondta, Magyarországnak markáns álláspontja van Európával kapcsolatban, és ez nem fog változni, de talán több fórumon tudja ezt az álláspontot kifejteni, jobban el tud látni koordinációs szerepet, olyan beszélgetéseket tud kezdeményezni, javaslatokat tenni, amelyek segítik, hogy Európa jobban hasonlítson arra az Európára, amilyet a magyarok szeretnénk - mondta Bóka János.

A magyar elnökség prioritásai között szereplő versenyképességről úgy nyilatkozott, az nem újkeletű probléma, az unió évtizedek óta küzd azzal, hogy a versenytársak gyorsabban növekednek.

Ez komplex probléma, nincs rá egyetlen jó megoldás, de Magyarország azonosította azokat a területeket, amelyekről érdemes beszélni, hogy mit kellene másképp csinálni - közölte a miniszter.

Példaként említette, hogy egyszerűsíteni kellene a jogszabályi környezetet, csökkenteni az adminisztratív terheket, ugyanakkor megjegyezte, hogy ezek nehéz feladatok. Az egységes belső piacon is vannak akadályok, mivel nem teljesen egységes, ráadásul szakemberhiány van sok területen - tette hozzá.

Az a cél, hogy legyen egy versenyképességi paktum, egy politikai jellegű dokumentum, amely ráirányítja a figyelmet arra, hogy a versenyképesség fontos az EU jövője szempontjából, de szerepelnek benne olyan konkrét javaslatok is, mint például, hogy fejleszteni kell az elektromos autókhoz szükséges infrastruktúrát - emelte ki.

Bóka János beszámolója szerint a közös európai védelemipar területén Magyarország az elnöksége alatt annyit tud tenni, hogy az Európai Bizottság által készített európai védelmi ipari terv és stratégia elfogadását segíti az Európai Tanácsban, mégpedig olyan formában, ami nem a bizottság kezébe helyezi az európai védelmi és tervezési koordinációt, és amelynek elsődleges célja az európai védelmi ipar megerősítése.

Európa stratégiai autonómiájáról azt mondta, jelenleg az európai kontinens biztonsága az Egyesült Államok nélkül nem garantálható, az amerikai védőernyő visszabontásáról pedig nagyon nehéz értelmes beszélgetést folytatni, amíg a szomszédságunkban háború dúl.

A soros elnökség során szintén kiemelt témaként szereplő bővítés kérdésében alapvető problémának nevezte, hogy az Európai Unió nyugati felében "bővítési apátia" van, idegenkednek tőle, és ez szerinte még Ukrajnára is kiterjed. Magyarország a Nyugat-Balkánra szeretne figyelmet fordítani, mert már 20 éve zajlanak a csatlakozási folyamatok, de hiányzik a valódi politikai szándék ezek lezárására - mondta a miniszter.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713