Brüsszel még egyszer lecsap a brexittel
Uniós források

Brüsszel még egyszer lecsap a brexittel

Portfolio
Brüsszel egy sor olyan követelményt fogalmazott meg, amelyeket az Egyesült Királyságnak teljesítenie kell ahhoz, hogy bizonyítsa elkötelezettségét a meglévő brexit-megállapodások mellett, és hogy jobb kapcsolatot alakítson ki az EU-val.

Ezeket a feltételeket Nick Thomas-Symonds, az Egyesült Királyság új EU-kapcsolatokért felelős minisztere a Munkáspárt választási győzelmét követő első brüsszeli látogatása során ismertette. Az Európai Bizottság listája, amelyet a Financial Times szerzett meg, nyolc követelést tartalmaz, nevezetesen az Észak-Írországról szóló megállapodások teljes körű végrehajtását és a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok jogainak megerősítését.

A Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy teljes mértékben hajtsák végre a brit legfelsőbb bíróság ítéletét, amely szerint a Nagy-Britanniában élő uniós polgároknak öt év tartózkodás után nem kell külön kérelmet benyújtaniuk a „letelepedett státuszért”. Brüsszel emellett aggodalmát fejezte ki az Észak-Írországról szóló windsori keretmegállapodás brit végrehajtásával kapcsolatban, olyan kérdésekre hivatkozva, mint az állati és növényi termékek tanúsítványainak kezelése és a nem megfelelő szállítmányok legfoglalása a határon.

Annak ellenére, hogy mindkét fél elkötelezettségét fejezte ki a kapcsolatok megerősítése mellett, a Bizottság álláspontja azt jelzi, hogy megközelítése az új munkáspárti kormány alatt sem fog jelentősen megváltozni. Brüsszel emellett jogi lépésekkel fenyegetőzik az Egyesült Királysággal szemben a szabad mozgásra vonatkozó uniós szabályok végrehajtásával kapcsolatban. Ezt a lépést egyes uniós diplomaták rosszul időzítettnek minősítették. Keir Starmer miniszterelnök ígéretet tett az Európával való kapcsolatok helyreállítására, de az EU prioritásai között a meglévő problémák kezelése szerepel, mielőtt új területeken vizsgálná meg az együttműködési lehetőségeket.

A brit kabinetiroda nem kívánta kommentálni a kiszivárgott információkat, de kijelentette, hogy a kormány egy új biztonsági paktum és a kereskedelmi akadályok csökkentésére irányuló lépések révén igyekszik helyreállítani a kapcsolatokat Európával.

Címlapkép forrása: EU

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss GDP-adat: visszaesett a magyar gazdaság!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Egy kínai rendőr az Európai Unió zászlaja előtt.