FONTOS Kijött a friss adat: váratlanul megugrott az infláció Európában
Vizsgálatot indított az EU egy kínai konzorcium gázprojektje miatt
Uniós források

Vizsgálatot indított az EU egy kínai konzorcium gázprojektje miatt

Portfolio
Az Európai Unió akár 100 millió eurót is visszakövetelhet a ciprusi kormánytól egy kínai vezetésű gázimport-terminál projekt összeomlását követően, amely ellen most korrupciós gyanú miatt folyik vizsgálat. A beruházást, amelynek célja az volt, hogy csökkentse Ciprus importált olajtól való függőségét, késések és szerződésszegésekkel kapcsolatos vádak cifrázzák.

A ciprusi kormány 2018-ban 542 millió eurós szerződést ítélt oda a Vaszilikosz cseppfolyósított földgáz (LNG) terminál építésére a China Petroleum Pipeline (CPP), a Hudong-Zhonghua Shipbuilding, a norvég Wilhelmsen Ship Management és a brit Metron konzorciumnak. A projekt befejezését eredetileg 2019-re tervezték, de többször is késett, és a határidőt először 2022-re, majd azon túlra hosszabbították meg. Az üzlet végül idén július 18-án bukott be, mivel azt állították, hogy a konzorcium nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit – írja a Financial Times.

A CPP azóta nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett Londonban, hogy Nikosiát 200 millió euró megfizetésére kötelezze. Erre válaszul az EU éghajlat-, infrastruktúra- és környezetvédelmi ügynöksége, a Cinea július 24-én megkeresést küldött a ciprusi kormánynak, amelyben szeptemberig magyarázatot követelt az uniós források felhasználásáról, és kilátásba helyezte az összeg egy részének visszatérítését. Ciprus már 69 millió eurót kapott a projektre szánt 101 millió eurós uniós támogatásból.

Egy nappal később az Európai Ügyészség (EPPO) bejelentette, hogy közbeszerzési csalás, uniós források hűtlen kezelése és korrupció gyanújával vizsgálatot indított a projekt ellen. Giorgosz Papanasztasziou ciprusi energiaügyi miniszter megerősítette, hogy kormánya 30 napot kért a válaszadásra, és elismerte, hogy a legutóbbi fejlemények „veszélybe sodorták az országot”.

Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök bírálta az előző kormányt a konzorcium kiválasztása miatt, de hangsúlyozta, hogy a projektet meg fogják valósítani. Az EPPO vizsgálata a ciprusi nemzeti számvevőszék januári jelentését követi, amely részletezte a késedelmekkel, a növekvő költségekkel, valamint a projekt minőségével és biztonságával kapcsolatos aggályokat. A számvevőszék azt javasolta, hogy a konzorciumot fosszák meg a szerződéstől, de a ciprusi földgáz-infrastruktúrát üzemeltető Etyfa ezt lehetetlennek tartotta a terminál égető szükségessége miatt.

A konzorcium további 25 millió eurót kért a megnövekedett acélköltségek fedezésére, amit a ciprusi államkincstár a számvevőszék ajánlásával szemben jóváhagyott. Az Etyfa emellett lemondott arról a jogáról, hogy kártérítést követeljen a konzorciumtól az indokolatlan késedelem miatt. Július 18-án azonban az Etyfa felmondta a projektet, arra hivatkozva, hogy a kínai vezetésű konzorcium „sorozatosan megsértette” a szerződéses feltételeket, és jogi lépéseket jelentett be ellenük.

Ciprusi tisztviselők megerősítették, hogy az Etyfa teljes mértékben eleget tett szerződéses kötelezettségeinek. A ciprusi energiaügyi miniszter bejelentette, hogy a következő napokban új pályázatot írnak ki, amelynek célja a projekt nyolc hónapon belüli befejezése.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Olyan lépésre készül Venezuela, amilyet még sosem tett meg