Vizsgálja a magyar kormányt az Európai Bizottság az oroszoknak tett engedmények miatt
Uniós források

Vizsgálja a magyar kormányt az Európai Bizottság az oroszoknak tett engedmények miatt

Az Európai Bizottság a magyar hatóságoktól vár tisztázást az új vízumrendszer alkalmazási köréről, amely biztonsági aggályokat vetett fel az EU-ban. A nyolc ország – köztük Oroszország és Fehéroroszország – állampolgárai számára gyorsított beutazást lehetővé tevő rendszert bírálatok érték, mivel az Európai Népppárt egy levélben jelezte aggodalmát, hogy a magyar nemzeti kártya lehetővé teheti az EU-n belüli kémtevékenységeket, és veszélyeztetheti a schengeni térség biztonságát.

„A Bizottság ebben kapcsolatba fog lépni a magyar hatóságokkal, különösen annak tisztázása érdekében, hogy mi a rendszer hatálya, és hogy az uniós szabályok hatálya alá tartozik-e vagy sem” – jelentette ki Anitta Hipper, az Európai Bizottság szóvivője az uniós ügyvivő testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Közölte, az ügyben azért is várnak válaszokat a magyar hatóságoktól, mert Oroszország biztonsági fenyegetést jelent az EU-ra nézve.

Minden uniós és tagállami szintű eszköznek biztosítania kell az unió biztonságát, és figyelembe kell vennie a schengeni térség egészéét is

– jelentette ki a szóvivő.

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány júliusban módosította a nemzeti kártya nevű tartózkodási engedélytípus szabályait, ezt az egyszerűsített, csak kevéssé szigorú nemzetbiztonsági átvilágítással járó lehetőséget ukrán és szerb állampolgárok vehették igénybe. Az új fajta tartózkodási engedélyt kiterjesztették a változtatással nyolc ország, köztük Oroszország és Fehéroroszország állampolgárai is. A nemzeti kártya érvényességi ideje legfeljebb 2 év, amely ugyanezen célból alkalmanként legfeljebb 3 évvel hosszabbítható meg, viszont teljesen szabad mozgást biztosít a schengeni övezeten belül.

Szerdán derült ki, hogy az Európai Néppárt (EPP) aggodalmát fejezte ki Magyarország döntése miatt, Manfred Weber, az EPP elnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy a lépés lehetővé teheti az átvilágításon át nem esett oroszok szabad beutazását az EU nagy részén. A Financial Times szerint az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelében Weber sürgette az EU vezetőit, hogy fogadjanak el szigorú intézkedéseket a schengeni térség integritásának védelme és a politikából eredő biztonsági kockázatok korlátozása érdekében.

Magyarország ebben a hónapban vezette be az új vízumrendszert, arra hivatkozva, hogy egy orosz technológiát használó atomerőmű építéséhez munkaerőre van szükség. Weber azonban megkérdőjelezte az új bevándorlási rendszer szükségességét, és rámutatott a potenciális biztonsági kiskapukra, amelyeket az létrehozhat. „Ez a politika megkönnyítheti az oroszok számára azt is, hogy a schengeni [határok nélküli] térségben mozogjanak, megkerülve az uniós jog által előírt korlátozásokat” – írta Weber.

Az uniós szabályok értelmében a nemzeti kormányok dönthetnek a legális migrációról és a munkavállalási engedélyekről. Az EU-n kívülről érkező, uniós vízummal rendelkező személyek általában szabadon mozoghatnak a 29 országot magában foglaló schengeni térségben. Bár az oroszoknak nem tilos teljesen az EU-ba utazni, az oroszországi székhelyű légitársaságok nem repülhetnek be a blokkba, és a Kremlhez kötődő személyek százainak beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás van érvényben.

A magyarországi vízumpolitika uniós vizsgálata aláhúzza a blokkon belüli, a biztonsággal és a geopolitikai igazodással kapcsolatos szélesebb körű feszültségeket, mivel a vezetők azzal küzdenek, hogy a tagállamok intézkedései milyen hatással vannak az unió kollektív biztonságára és stabilitására. Magyarország esetében nem ez az első konfliktus Oroszországgal fenntartott kapcsolatai miatt, a hónap elején indult magyar EU-elnökség elején már komoly diplomáciai konfliktus robbant ki Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai, Vlagyimir Putyinnál tett látogatása miatt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
berlaymont, európai bizottság, repowereu, rrf,