Heves bírálatot kapott a magyar kormány, hogy utat nyithatott az orosz kémeknek
Uniós források

Heves bírálatot kapott a magyar kormány, hogy utat nyithatott az orosz kémeknek

Magyarország közelmúltbeli döntése, hogy enyhíti az orosz látogatókra vonatkozó vízumkorlátozásokat heves ellenkezést váltott ki az Európai Unióban, és az Európai Parlament legnagyobb politikai pártja, az Európai Néppárt (EPP) sürgős ellenintézkedéseket sürget. Manfred Weber, a szövetség elnöke arra figyelmeztetett, hogy a lépés „komoly nemzetbiztonsági aggályokat” vet fel, mivel lehetővé teszi, hogy az át nem vizsgált oroszok szabadon utazhassanak az EU nagy részén.

Mint arról beszámoltunk, a kormány az idei évtől teljesen átalakította a harmadik országok állampolgárainak vízum- és tartózkodási engedély megszerzésére vonatkozó lehetőségeit. Az új bevándorlási törvényben bevezették a Nemzeti kártya nevű beutazási lehetőséget, amely egyszerűsített ügyintézést enged meg a munkavállaláshoz és tartózkodáshoz, ráadásul a letelepedési időnél is figyelembe veszik az így Magyarországon töltött időt. A hónap elején pedig a magyar kormány kiadott egy rendeletet, mely értelmében az orosz és a fehérorosz állampolgárok is igényelhetnek Nemzeti kártyát.

Most pedig Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke erre reagálva tart attól, hogy a magyar kabinet törvénye utat nyithat az EU-ba az orosz kémeknek – írja a Financial Times.

Az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek írt levelében Weber sürgette az uniós vezetőket, hogy a közelgő októberi csúcstalálkozón foglalkozzanak a kérdéssel. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Magyarország új, gyorsított vízumrendszere, amely nyolc ország - köztük Oroszország és Fehéroroszország - állampolgárai esetében nemzetbiztonsági átvilágítás nélkül engedi a beutazás, „súlyos kiskapukat teremthet a kémtevékenységek számára”, és veszélyeztetheti a schengeni határok nélküli térség biztonságát.

Magyarország a hónap elején arra hivatkozva vezette be az új vízumpolitikát, arra hivatkozva, hogy egy orosz technológiát használó atomerőmű építéséhez munkaerőre van szükség.

Weber azonban megkérdőjelezte a bevándorlási rendszer átalakításának szükségességét, és hangsúlyozta, hogy ez lehetővé teheti, hogy oroszok nagy számban, minimális felügyelet mellett lépjenek be Magyarországra, ami jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelent, és potenciálisan megkönnyítheti a schengeni térségen keresztüli mozgást.

Az uniós szabályok értelmében a nemzeti kormányok hatáskörébe tartozik a legális migrációról és a munkavállalási engedélyekről, állampolgársági ügyekről való döntés. Bár az oroszok számára a 2022-es háború óta bevezetett szankciók miatt nem teljes mértékben tilos az EU-ba utazni, az oroszországi székhelyű légitársaságok nem repülhetnek a blokkba, és a Kremlhez kötődő személyek százai ellen beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás van érvényben.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, aki korábban az EPP tagja volt, amíg 2021-ben – a tagsági viszony több évnyi felfüggesztése után – nem távoztak a jogállamisági viták miatt, bírálatokkal szembesül az uniós vezető társaitól. Főként a közelmúltban tett moszkvai látogatása miatt, amelyen találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, emiatt számos ország nem hajlandó minisztereit elengedi a magyar EU-elnökség ideje alatt az informális, budapesti találkozókra. Az Európai Bizottság pedig nem képviselteti magát biztosi szinten ezeken az eseményeken.

A politikai feszültségek Magyarország korábbi szövetségesével, Lengyelországgal is megterhelték a kapcsolatokat, mivel Orbán Viktor képmutatással vádolta Varsót az energiapolitikájában. Lengyel tisztviselők viszont megkérdőjelezték Magyarország elkötelezettségét az EU és annak értékei iránt. Az Európai Néppárt ellenintézkedésekre való felhívása aláhúzza, hogy a blokkban egyre több a feszültség a magyar kormány körül.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
berlaymont, európai bizottság, repowereu, rrf,