Az EU egy tízezer milliárd eurós hazárdjátékba kezdett, nagy csodát várnak a CMU-tól
Uniós források

Az EU egy tízezer milliárd eurós hazárdjátékba kezdett, nagy csodát várnak a CMU-tól

Az európai kormányok utolsó reménysugara a tőkepiaci unió (CMU) terv, amelynek célja, hogy a kontinensen jelenleg bankszámlákon tartott 10 000 milliárd eurónyi megtakarítást felszabadítsák és a tőzsdén fektessék be, ezzel ösztönözve a gazdasági növekedést. A CMU középpontjában az áll, hogy integrált és hatékony tőkepiacot hozzanak létre, amely megkönnyíti a vállalatok finanszírozáshoz jutását és elősegíti a határokon átnyúló befektetéseket. Egyelőre viszont sok a kockázat és a tagállamok egy része is ellenáll.

Az európai kormányok egy merész kezdeményezésre teszik fel tétjeiket, amely a kontinens gazdaságát a jelenleg bankszámlákon tartott 10 000 milliárd eurónyi megtakarítás felszabadításával kívánja élénkíteni. A tőkepiaci unió (CMU) néven ismert ambiciózus terv célja, hogy ezeket a pénzeszközöket a tőzsdén fektessék be, így a vállalatok számára közhasznú projektekhez szükséges pénzeszközöket biztosítva, és fellendítve Európa stagnáló gazdaságát.

A CMU-t Európa gazdasági jövője szempontjából kritikus fontosságú mentőövnek tekintik. Az Európai Unió már régóta szorgalmazza az egységes piac kialakítását, de a tőke szabad áramlása továbbra sem valósult meg, aminek jelentős gazdasági következményei vannak. Olyan vezetők, mint Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a CMU mögé álltak, hangsúlyozva, hogy sürgősen szükség van a beruházásokra, hogy felzárkózzanak az olyan globális versenytársakhoz, mint az Egyesült Államok és Kína.

Az Európai Unióban a tőkepiaci unió célja, hogy egy integrált és hatékony tőkepiacot hozzon létre, amely megkönnyíti a tőke szabad áramlását a tagállamok között. Ez a rendszer lehetővé tenné a vállalatok számára, hogy könnyebben hozzáférjenek a finanszírozáshoz, és a befektetők számára is több lehetőséget biztosítana a diverzifikációra. Az egységes szabályozási keret és a piaci infrastruktúrák harmonizálása révén a tőkepiaci unió csökkentené a piaci széttagoltságot és a szabályozási akadályokat. Ezzel ösztönözné a határokon átnyúló befektetéseket, javítaná a pénzügyi stabilitást és növelné a gazdasági növekedést az egész EU-ban. Az unió részeként a kisebb vállalkozások is nagyobb eséllyel jutnának tőkéhez, csökkentve a banki hitelektől való függőségüket, és elősegítve az innovációt és a versenyképességet a belső piacon.

Erre azért is van szükség, mert az európai gazdaság gyengélkedik, az ipar hanyatlásnak indult, a startupok pedig nehezen tudnak versenyezni a tengerentúli versenytársakkal. Az EU költségvetési szabályai korlátozzák az állami támogatások fizethetőségét, így a magánberuházások létfontosságúak a zöld energiára való áttéréshez és az orosz agresszió elleni védelem megerősítéséhez. Stéphane Boujnah, az Euronext vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az USA-val szembeni technológiai szakadék áthidalása érdekében innovatív projekteket kell finanszírozni – írja a Politico.

A CMU középpontjában a 10 000 milliárd eurónyi európai megtakarítás áll. Franciaország javaslatot tett egy uniós szintű közös megtakarítási termék bevezetésére, amely a megtakarítókat részvénybefektetésekre ösztönözné, és ezáltal a vállalatok növekedését is ösztönözné. A nyugdíjak, amelyek Európában elsősorban állami finanszírozásúak, szintén kulcsfontosságú befektetési célpontot jelentenének. Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol a háztartások közel 60%-a rendelkezik részvényekkel, az európai részvénytulajdonlás mértéke sokkal alacsonyabb, ami rávilágít a kiaknázatlan lehetőségekre.

A tőkepiac az a hely, ahol a befektetők finanszírozási forrásokkal kereskednek, például a tőzsdéken és a kötvénypiacokon. A CMU célja, hogy összekapcsolja az EU 27 különböző piacát, lehetővé téve a befektetések határokon átnyúló áramlását és több tőkét vonzva az európai iparágak finanszírozására.

Jelenleg csak évente 300 milliárd eurónyi európai megtakarítást fektetnek be külföldön, de főként az Egyesült Államokban, a széttagolt tőkepiacok miatt, amelyek megdrágítják a vállalkozások számára a forrásszerzést.

A CMU egyre nagyobb teret nyer, mivel az EU vezetői megállapodtak az értékpapírosítási piac újraindításáról és a nemzeti tőkepiacok elmélyítéséről. A német Christian Lindner hangsúlyozta a CMU fontosságát, és kijelentette, hogy ez a legfontosabb prioritás, amely csökkentheti a további államadósság szükségességét. A CMU megvalósítása azonban akadályokba ütközik, például a csődtörvények egységesítése és a nem banki pénzügyi szervezetek közös uniós felügyeletének létrehozása, ami különböző tagállami kormányok ellenállásába ütközött.

Még sikeres végrehajtás esetén is bizonytalan a CMU hatása. Thierry Philipponnat, a Finance Watch vezető közgazdásza a Politicónak nyilatkozva óva intett a túlzottan optimista várakozásoktól, megjegyezve, hogy a magánfinanszírozás nem biztos, hogy elegendő lesz a veszteséges vagy nem elégséges hozamú projektekhez, például az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

A Finance Watch jelentése szerint a CMU még a legjobb forgatókönyv szerint is csak az EU zöld átállási igényeinek egyharmadát tudná fedezni.

A kihívások és a szkepticizmus ellenére a CMU reménysugarat jelent Európa gazdasági fellendülése szempontjából. A politikai akarat és a sürgősség a kezdeményezés motorja, a vezetők pedig eltökéltek abban, hogy a kezdeményezés működőképes legyen. Boujnah optimizmusának adott hangot, kijelentve: „Ha van politikai akarat, az európaiak rendkívül gyorsak tudnak lenni”. A CMU sikere átalakító erejű lehet, de a jelentős akadályok leküzdésétől és az összes tagállam érdekeinek összehangolásától függ.

Címlapkép forrása: EU

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz útlevél