Költségvetési válságban az EU külügyi szolgálata: bezárhatnak a tengerentúli irodák?
Uniós források

Költségvetési válságban az EU külügyi szolgálata: bezárhatnak a tengerentúli irodák?

Portfolio
Az uniós diplomatákat arra utasították, hogy töröljék az utazási terveket, mondják le a partikat és halasszák el a rezidenciák javítását, miután idén jelentősen túllépték a költségvetésüket – írja a Financial Times.

Az EU külügyi szolgálatát, azaz a blokk külügyminisztériumát arra utasították, hogy 43 millió euróval, a tervezett költségvetés közel 5 százalékával csökkentsék a költségeket, miután túllépték az elfogadott kiadási korlátokat - közölte öt, a követelésről tájékoztatott tisztviselő.

A tisztviselők szerint a pénzügyi megszorítás jövőre tovább fog súlyosbodni, ami

lehetetlenné teszi az EU jelenlegi diplomáciai jelenlétének fenntartását olyan területeken, mint Afrika és Latin-Amerika, ahol magasak a fix költségek és az inflációs nyomás.

A diplomáciai szolgálat elismerte, hogy a javasolt költségvetés "súlyos megszorító intézkedéseket" tesz szükségessé, és arra kényszeríti, hogy ingatlanokat adjon el, hogy egyensúlyba hozza a könyvelést. Egy tisztviselő szerint egyes diplomáciai képviseletek bezárására is szükség lehet.

A költségcsökkentés már most is érezhető a hálózaton belül. Az ENSZ Közgyűlésen évente megrendezett EKSZ (Európai Külügyi Szolgálat) fogadás, amely a diplomaták szerint létfontosságú volt ahhoz, hogy a fejlődő országokat meggyőzzék arról, hogy az EU mellé álljanak olyan kérdésekben, mint például az ukrajnai háború, megszűnt. Egy másik uniós tisztviselő szerint az EKSZ "szörnyű helyzetben van", és hozzátette, hogy "a világnak több diplomáciára van szüksége, nem kevesebbre".

Az EKSZ szóvivője szerint az EKSZ "minden lehetséges kiadást lefaragott", és a tengerentúli irodák költségvetését a felére csökkentette, "annak ellenére, hogy ez bénító hatással van a globális kapcsolatrendszerünkre".

Nehezményezik továbbá, hogy mindeközben az Európai Bizottságnak még mindig van mire költenie.

A Bizottság munkatársai utazhatnak az országban, de az uniós nagykövetek nem, mivel ők az EKSZ költségvetéséből gazdálkodnak

- mondta az egyik uniós tisztviselő.

Az EKSZ 145 tengerentúli küldöttségéből - lényegében uniós nagykövetségek - mintegy 50-nek kritikus biztonsági problémái vannak.

Nincs pénz a zárak korszerűsítésére, az ablakok elreteszelésére vagy kamerák felszerelésére. A folyó javítások szintén lehetetlenek. Egyes rezidenciák lakhatatlanok, de nem lehet őket rendbe hozni, a nagykövetek pedig bérleti díjat fizetnek, hogy máshol lakjanak, amíg a rezidenciájuk üresen áll.

Stefano Sannino, az EKSZ főtitkára márciusban arra figyelmeztetett, hogy az ügynökség "erősen alulfinanszírozott". Az Európai Parlamentnek benyújtott éves jelentése szerint az igazgatási költségvetés 7,1 százalékos, 880,2 millió euróra történő növelése nem felelt meg az inflációnak.

A bizottság által felügyelt jelenlegi hétéves költségvetés szabályai szerint minden uniós szervezeti egységnek 2 százalékon belül kell tartania a nem bérjellegű kiadások éves növekedését. A tisztviselők szerint az EKSZ túlköltekezése volt a legnagyobb abszolút értékben, és ez vezetett a kiadások 43,6 millió eurós csökkentésének elrendeléséhez.

A bizottság ugyanezt a felső határt javasolta 2025-re, ami jövőre még drasztikusabb intézkedéseket kényszerítene ki - mondta egy negyedik tisztviselő.

Az EU-nak világszerte 145 küldöttsége van, többek között Barbadoson, a Zöld-foki szigeteken és a Vatikánban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
varga mihály, ecofin