Brexit: német–brit paktum készül Európa újragondolására
Uniós források

Brexit: német–brit paktum készül Európa újragondolására

Portfolio
Keir Starmer javaslata az EU-val kötendő új biztonsági paktumról figyelő fülekre talált Berlinben, amely most egy átfogó „brexit-megállapodást” szorgalmaz, amely a biztonságon túlmutató területekre is kiterjedne, például a mezőgazdaságra és az Erasmushoz hasonló ifjúsági mobilitási programokra.

Németország brit nagykövete, Miguel Berger üdvözölte Starmer kezdeményezését, és egy széles körű „biztonsági és együttműködési megállapodást” javasolt, amely különböző közös érdekű ágazatokkal foglalkozhatna. Ez a javaslat a meglévő kereskedelmi és együttműködési megállapodást (TCA) idézi, de célja a kapcsolatok elmélyítése a korábbi megállapodás újbóli megnyitása nélkül – írja a Politico.

Starmer, aki július 5-én lépett hivatalba, gyorsan lépett a Németországgal való kapcsolatok erősítése érdekében: alig tíz nap alatt háromszor találkozott Olaf Scholz kancellárral. A brit miniszterelnök kifejezte a biztonság terén való szorosabb együttműködés és a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése iránti vágyát olyan területeken, mint a mezőgazdaság, a vegyi anyagok és a szakmai képesítések.

A kiterjesztő megállapodás gondolata számos EU-tagállamban kedvező fogadtatásra talált, mivel lehetőséget látnak benne saját prioritásaik előmozdítására, mint például a brit vizekhez való jobb halászati hozzáférés. Az ifjúsági mobilitási rendszerre vonatkozó javaslat azonban ellentmondásos lehet a Westminsterben, mivel Starmer Munkáspártja korábban elutasította az ilyen jellegű tárgyalásokat, a szabad mozgáshoz való joghoz hasonlítva azokat, amit a párt kizárt.

Berger nagykövet hangsúlyozta, hogy az ifjúsági mobilitásra vonatkozó uniós javaslatok nem a szabad mozgáshoz kapcsolódnak, hanem a tanulmányi, munka- vagy gyakornoki célú, feltételhez kötött, időben korlátozott vízumok megkönnyítésére összpontosítanak. Kiemelte a mobilitás fontosságát az EU valamennyi tagja számára, és olyan területeket javasolt, ahol előrelépést lehetne elérni, mint például a vízumköltségek és az Erasmus programokban való részvétel.

Az EU és az Egyesült Királyság közötti biztonsági paktum kiterjesztésének koncepcióját Starmer és David Lammy külügyminiszter terjesztette elő az év elején a müncheni biztonsági konferencián. Javaslatuk a biztonsághoz kapcsolódó területekre, például az ellátási láncok biztonságára és az éghajlati biztonságra összpontosított.

Azonban nem minden EU-tag egyformán lelkes. Egyes diplomaták és Emmanuel Macron francia elnökhöz közel álló személyek szkeptikusan nyilatkoztak, és inkább a meglévő együttműködési struktúrákra összpontosítanának a jövőben is.

Berlin javaslata kiemelkedik a többi közül azzal, hogy olyan megállapodást szorgalmaz, amely a brit és az uniós prioritásokkal egyaránt foglalkozik, és ezzel a bizonytalankodó fővárosokat álláspontjuk átgondolására bírhatja. Starmer várhatóan még a nyár vége előtt találkozik Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel, hogy megvitassák a lehetséges tárgyalásokat.

Címlapkép: Keir Starmer brit miniszterelnök (jobbra) köszönti Olaf Scholz német kancellárt az Európai Politikai Közösség (EPC) ülésén az oxfordi Blenheim-palotában 2024. július 18-án, csütörtökön. A fotó forrása: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tengeri halászat hajó halászat