Újabb magyar EU-pénzeket függeszthet fel Brüsszel
Uniós források

Újabb magyar EU-pénzeket függeszthet fel Brüsszel

Portfolio
A szuverenitásvédelmi törvény miatt elindított kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan felfüggesztheti a felzárkóztatási pénzek egy részét az Európai Bizottság – érzékeltette egy szerdai háttérbeszélgetésen a Népszava tudósítása szerint Didier Reynders.

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a tegnap közzétett éves jogállamisági jelentés kapcsán tartott eseményen azt jelezte: nem zárható ki, hogy az említett magyar törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja a testület a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert. Fontos, hogy ez nem azonos a jogállamisági feltételrendszerrel, amelyben 2022-ben 17 korrupcióellenes és átláthatósági feltételt szabott meg a Bizottság, hogy 6,35 milliárd euró felzárkóztatási forrást fel lehessen szabadítani.

A Reynders által említett pénzfelfüggesztési lehetőség abból adódik, hogy a felzárkóztatási támogatások lehívásához teljesíteni kell az EU Alapjogi Chartájában foglalt számos feltételt, miközben a már folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást éppen azért indította a Bizottság, mert álláspontja szerint a szuverenitásvédelmi törvény több alapvető jogot is sért.

Az uniós biztos emlékeztetett rá, hogy éppen az Alapjogi Charta előírásai miatt függesztett fel a testület több mint egy évvel ezelőtt 2,4 milliárd euró kohéziós forrást az úgynevezett gyermekvédelmi törvény és több más, az EU alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt. A lap emlékeztet rá, hogy az EB szerdán elfogadott éves jelentése a jogállamiság helyzetéről többször kitér a szuverenitásvédelmi törvényre, hangsúlyozva, hogy az aláássa a civil tér működését.

A háttérbeszélgetésről a Szabad Európa is tudósított, a cikkben megemlítik Reynders azon kijelentését, miszerint "Magyarország egy igazi rendszerszintű kérdés az Európai Bizottság számára a jogállamiság területén".

Címlapkép forrása: EU

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
uniós jog uniós szabályozás uniós szankciók