Rövid időn belül be kell fizetnie az uniós bírságot a magyar kormánynak
Uniós források

Rövid időn belül be kell fizetnie az uniós bírságot a magyar kormánynak

Portfolio
Magyarországnak végre kell hajtania az EU Bíróságának ítéletét, és 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot – írja az Európai Bizottság Orbán-kormánynak címzett friss levelére hivatkozva a Népszava.

Az Európai Bizottság július 16-án levelet és fizetési felszólítást küldött a magyar kormánynak – tájékoztatta a lapot Christian Wiegand, a Bizottság szóvivője. Ebben a testület egyrészt tájékoztatást kér arról, hogyan kíván a kormány megfelelni az idén június 13-án, illetve 2020. december 17-ikén hozott európai bírósági ítéleteknek, másrészt 45 napos határidőt szab egy 200 millió eurós bírság kifizetésére. Az ország teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, amely naponta 1 millióval emelkedik.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, amiért nem teljesítette a bírói testület egyik korábbi ítéletét. Az Orbán-kormánynak az ítélethozatalt követően 200 millió euró átalányösszeget kell fizetnie az EU kasszájába, ezen felül naponta 1 millió euró összegű kényszerítő bírságot mindaddig, amíg migrációs és menekültügyi szabályait nem hozza összhangba az uniós elvárásokkal.

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyarországi hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre – írja a lap.

Ha a kormány ezután sem fizet, A Bizottság megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

Ami a napi egymillió eurós bírságot illeti, az EB levelében egyelőre arról érdeklődik, hogy Budapest miként kívánja a törvényeit összhangba hozni az EU menekültügyi és migrációs jogszabályaival, és a válasz függvényében dönt a további lépésekről. Az EB először tájékozódik, amit később fizetési felszólítás követ 45 napos határidővel, majd nem teljesítés esetén levonás. A különbség az átalányösszeghez képest az, hogy a napi bírság összege mindaddig emelkedik, amíg a magyar kormámny nem hozza meg a szükséges törvényeket.

Az európai bíróság 2020 decemberében megállapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bírák mindenekelőtt azt kifogásolták, hogy Magyarország korlátozta harmadik országok állampolgárainak a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférését, nem tartotta tiszteletben a jogorvoslathoz való jogukat, jogellenesen tartotta őket őrizetben a tranzitzónákban. A kormány az ítéletben foglaltak nagy részét azóta sem teljesítette, ezért az Európai Bizottság 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az EU bírói testületétől, hogy állapítson meg átalányösszeget és napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt. A 2024. júniusában megszületett jogerős ítélet alapján az átalány 200 millió, a napi bírság egymillió euró.

„Megkaptuk a bíróság ítéletét és megvizsgáljuk az ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit, a fizetési kötelezettségen kívül. Ez a munka folyamatban van” – ezt válaszolta a Népszavának Bóka János Európa-ügyi miniszter.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-1090573472